In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...


Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Bouwbedrijf Kees Goossens
ING bank
PricewaterhouseCoopers
Vakantiehuisje......

PricewaterhouseCoopers verzorgt in 'de Ondernemer' een fiscale vragenrubriek. PricewaterhouseCoopers is een wereldwijd toonaangevende organisatie op onder meer het gebied van accountancy en belastingadvies. De vestigingen in Bergen op Zoom en Breda dragen zorg voor de inhoud van deze maandelijkse rubriek. Mr. Rick Mijnsbergen en Mr. Marco Vermeulen zullen uw vragen persoonlijk beantwoorden. Vragen kunt u richten aan: 'de Ondernemer', Postbus 3805, 4800 DV Breda. Voor actueel belastingnieuws: www.belastingnieuws.nl


Mr. Rick Mijnsbergen

Op 14 juli 2005 heeft het Europese Hof van Justitie een belangrijk arrest gewezen in de Nederlandse zaak Charles-Tijmens over de aftrek van voorbelasting BTW. De zaak gaat over een vakantiehuisje, dat voor 87,5% van de tijd (met BTW) wordt verhuurd en voor de overige 12,5% van de tijd wordt gebruikt voor privé-doeleinden. De Nederlandse Belastingdienst betaalt daarom slechts 87,5% van de BTW op de kosten van het vakantiehuisje terug. De familie Charles is het niet eens met de correctie van 12,5% voor het privé-gebruik van de vakantiewoning en start een procedure. Naar nu blijkt met succes! Het Europese Hof van Justitie is het met de familie Charles eens: de Nederlandse Belastingdienst dient 100% van de BTW op de kosten van het vakantiehuisje te restitueren. Hoe groot is nu het toepassingsbereik van het arrest van het Hof van Justitie?

Uit de zaak Charles-Tijmens is in ieder geval duidelijk geworden dat een BTW-ondernemer, die een investeringsgoed zowel zakelijk als privé gebruikt, het investeringsgoed geheel mag aanmerken als ondernemingsvermogen voor de BTW. De BTW op de aanschaf van ondernemingsvermogen mag volledig in aftrek worden gebracht. BTW-ondernemers (bijvoorbeeld sommige directeurgrootaandeelhouders) kunnen zodoende de BTW die drukt op bijvoorbeeld de bouw van een nieuwbouwwoning met werkkamer (of een woonwinkelpand) volledig in aftrek brengen. Voor het privé-gebruik van de nieuwbouwwoning zou vervolgens een correctie toegepast moeten worden. De Nederlandse omzetbelastingwetgeving voorziet echter (nog) niet in een dergelijke correctiemogelijkheid. Het gevolg is dat een BTW-ondernemer (voorlopig) omzetbelastingvrij kan wonen.

Ook op de kosten van een auto van de zaak mag de BTW in mindering worden gebracht. De aftrek is echter beperkt tot het zakelijke deel van de kosten. Voor het privé-deel van de kosten van de auto van de zaak dient een BTW-correctie plaats te vinden, nadat eerst alle BTW in aftrek is gebracht. Deze correctie voor het privé-gebruik van de auto door de ondernemer is niet in strijd met het arrest van het Hof van Justitie. De aftrekbeperking bestond namelijk al voor de invoering van de huidige Europese BTW-richtlijn. Dit in tegenstelling tot de aftrekbeperking, die de Belastingdienst bij de familie Charles wilde toepassen.

Vermoedelijk zal de Belastingdienst binnenkort met nieuwe wetgeving komen waardoor bij alle investeringsgoederen, die zijn aangemerkt als ondernemingsvermogen voor de BTW, rekening moet worden gehouden met het privé-gebruik. Het is echter de vraag hoe een dergelijke correctie wordt vormgegeven. Zo zal het in aanmerking nemen van een (fictieve) omzet over de periode, dat de woning daadwerkelijk privé gebruikt wordt, slechts beperkt effect sorteren bij een vakantiewoning. Ervan uitgaande dat een vakantiewoning veelal maar een beperkt aantal weken per jaar privé gebruikt wordt, valt dit eventuele toekomstige fiscale nadeel veelal in het niet bij het voordeel van het thans volledig kunnen terugvragen van alle BTW op de aanschaf en verbouwingskosten. Bovendien is in alle gevallen sprake van een aanmerkelijk financieringsvoordeel voor de BTW-ondernemer.

Het verdient dus aanbeveling om in alle gevallen waarin dit maar enigszins mogelijk is te etiketteren als volledig ondernemingsvermogen en alle BTW in aftrek te brengen. Het Hof van Justitie heeft duidelijk bevestigd, dat dit een recht is van belastingplichtige BTW-ondernemers.


...waarschuwt
Semigres over suc6vol ondernemen

...werkt
Poolse arbeidskrachten zijn gemotiveerd

...vertrouwt
REWIN ondersteunt bedrijven met uitbreidingsplannen

...begeleidt
Samenwerking Provincie Noord-Brabant en Syntens

...bereikt
De aanleg van de A4

...verlicht
Eindejaars­bijeenkomst KvK

...innoveert
Nieuwe Innovatievouchers beschikbaar

...denkt
Creatieve ondernemers genomineerd

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...onderschrijft
Gezamenlijk het goud van Bergen op Zoom delven

...rijdt
Mercedes-Benz, Renault Laguna en Volkswagen Jetta

...behartigt
Regionale belangenbehartiging steeds belangrijker

...bouwt
Extra zekerheid voor de consument

...werkt
Werken aan vernieuwing en vertrouwen binnen de sector

...ontvangt
Het bekroonde resultaat van een jaar lang bouwen

...realiseert
Werken in een vernieuwende sector

...ontwikkelt
Een bijzonder project

...combineert
Raakvlakken met vrijwel alle facetten van de samenleving

...creëert
Het initiëren, ontwikkelen en realiseren van bijzondere projecten

...spreekt
In 't kort

...verlaagt
Vastgoedsector draait op voor verlaging vennootschapsbelasting

...ontrekt
NVB wil af van grondwaterbelasting