In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Een unieke kans

Nog maar net een maand is ondernemer Arthur Kok uit Dorst met zijn eigen bedrijf gestart. Na jaren bij de rijksoverheid in verschillende accountants- en managementfuncties gewerkt te hebben, is de tijd nu rijp om als zelfstandig gevestigd registeraccountant zijn eigen bedrijf op te zetten. Maar hij kreeg hier ook een unieke kans voor. De registeraccountant wil zich vooral richten op bestuur en organisatie. Hoe organiseer je een bedrijf? En hoe bestuur je de organisatie?


Arthur Kok dacht er vaak over na om een eigen bedrijf te beginnen. Maar hij vond het werk dat hij deed erg interessant, daarom kwam het er nooit van.

Arthur Kok werkte tot voor kort bij het Ministerie van Financiën, bij de afdeling Belastingdienst. Hier was hij verantwoordelijk voor de grotere acties die de Belastingdienst in het verleden heeft ondernomen. Je moet hierbij denken aan: verzwegen buitenlandse rekeningen, buitenlands vermogen en vakantiehuizen in Frankrijk.
Waarom begint Arthur Kok voor zichzelf terwijl hij zich bij de overheid nergens zorgen over hoeft te maken? Arthur Kok: ,,Voor mij deed zich een unieke kans voor. Bij de overheid verdwijnen banen. Werknemers tussen de 55 en 65 jaar kunnen daarom gebruik maken van de regeling Flexibel Pensioen en Uittreding (FPU), die werknemers in deze leeftijdscategorie de mogelijkheid biedt om te stoppen met werken. Vroeger heette het VUT. Ik kwam met mijn 58 jaar dus ook voor deze FPU voor in aanmerking.
Vaak dacht ik erover na om een eigen bedrijf te beginnen, maar ik vond het werk dat ik deed erg interessant, daarom kwam het er nooit van. Nu krijg ik een kans om toch nog mijn eigen accountantskantoor op te richten en aan de slag te gaan als zelfstandig gevestigd registeraccountant. Ik had daar ook al ervaring mee, door diverse (interim)managementfuncties in de particuliere sector"

De ondernemer uit Dorst wil zich vooral richten op bestuur en organisatie. Hoe organiseer je een bedrijf? En hoe bestuur je de organisatie? Arthur Kok: ,,Mijn werkzaamheden bestaan uit het samenstellen van jaarrekeningen, adviezen geven over de organisatie en automatisering en over de rechtsvorm van de onderneming. Het MKB en zelfstandige beroepsbeoefenaren kunnen bij mij terecht voor hun aangiftes inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonheffing. Het MKB kunnen mij hun aangiftes van inkomstenbelasting en van vennootschapsbelasting laten invullen en voor zelfstandige beroepsgroepen doe ik de aangiftes van omzetbelasting en loonbelasting. Ook verricht ik 'bijzondere onderzoeken' zoals: het bepalen van de waarde van een onderneming of het berekenen van een verzekerd belang."
De ondernemer vervolgt: ,,Accountantskantoren hebben vaak een probleem met het aanvaarden van deze specifieke adviesopdrachten van klanten bij wie ze ook de jaarrekening controleren. Voordat ze zo'n opdracht accepteren vindt dikwijls op hoog niveau binnen de accountantsorganisatie een intensief overleg plaats. De uitkomst van dit overleg is meestal toch dat ze de adviesopdracht accepteren. Ondanks het feit dat ze hun onafhankelijkheidspositie kunnen schaden. De accountantskantoren willen de opdracht niet aan een ander kantoor overdragen, uit angst dat deze concurrent hun controlewerkzaamheden over probeert te nemen. Een andere reden voor het niet overdragen van zo'n klant is natuurlijk ook omzetderving. Als argument dragen ze vaak aan dat het andere kantoor de klant niet kent en dat de klant daardoor hogere kosten moet betalen voor de uitvoering van de opdracht. Maar voor het oog van de buitenwereld ontstaat belangenverstrengeling. Hierdoor komt het accountantsberoep negatief in de media. Kijk maar naar de schandalen bij Ahold, Parmalat en Enron. Deze zaken hebben het vertrouwen van de maatschappij in de accountant ernstig geschaad. Met mijn bedrijf wil ik me gaan richten op deze bijzondere onderzoeken."

Tot nu toe ziet Arthur Kok alleen de positieve punten van zijn zojuist opgerichte bedrijf. Of hij ambities heeft? Arthur Kok: ,,Ik las een keer een interview met een ondernemer die vertelde dat het zijn ambitie was om klein te blijven. Dit geldt voor mij ook. Ik wil een klein kantoor, met weinig of geen personeel. Dat komt omdat ik gewoon mijn professie wil uitoefenen en me dus alleen bezig wil houden met de core-business van mijn bedrijf en niet met het managen van het kantoor of het houden van werkoverleg. Ik zou hetzelfde willen werken als een huisarts. Die houdt zich bezig met zijn patiënten, de rest van zijn taken besteedt hij uit. Zo wil ik bezig zijn met mijn klanten"

Internet: www.arla.nl


...spreekt
'Geld is belangrijk, het geeft vrijheid'

...begint
Arthur Kok wil zich vooral richten op bestuur en organisatie

...vestigt
West-Brabant heeft een goede reputatie als vestigings­plaats voor logistieke bedrijven

...evalueert
'Dan is het prettig om een klankbord te hebben'

...start
Hoge opkomst weerspiegelt stijgende belangstelling ondernemerschap

...betaalt
Kosten inschrijving onderneming omlaag

...wint
Wie wint de bronzen baksteen 2005?

....innoveert
Avans Academie voor ICT en Media presenteert Business Innovation 2006 voor MKB

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...debateert
Regeltjes en wetten van de overheid vertragen het ondernemerschap

...regelt
De voors en tegens van de levensloop­regeling

...onderzoekt
Wijzigingen in de vennootschaps­belasting

...verandert
Bijtelling privégebruik auto geregeld via de loonbelasting

...rijdt
Zakelijk onderweg

...adviseert
Zonder deskundig advies is internationaal zakendoen gedoemd te mislukken

...proeft
Met een glas in de hand is het goed netwerken

...wint
John Goverde van Pelikaan Reizen beste ondernemer 2005

...organiseert
Regionaal Ondernemers Congres slaat aan

...concludeert
Service Level Agreement, een kwestie van vertrouwen

...meldt
Het aanbod bedrijfs­onroerendgoed is licht gestegen