In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Januari 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

West-Brabant en Zeeland scoren hoog voor glastuinbouw

Nederland heeft al vele jaren een vooraanstaande positie in de mondiale glastuinbouw. Herstructurering, stadsuitbreiding en functiewijziging zijn de redenen dat de 'glazen stad' zich voor een gedeelte verplaatst naar regio's buiten het Westland. Zowel in West-Brabant als in Zeeland zijn en worden initiatieven ontplooid voor de ontwikkeling van deze sector.


De glastuinbouw is de meest hoogwaardige tuinbouwsector die er is. West-Brabant en Zeeland zijn bijzonder geschikt voor de vestiging van glastuinbouwbedrijven. Belangrijke factoren daarbij zijn de ruimte, de klimatologische omstandigheden (veel zonuren, zachte winters en niet te hete zomers) en de strategische ligging tussen Antwerpen en Rotterdam. Daarbij komt dat de grondprijzen er een stuk aantrekkelijker zijn dan in de Randstad.

Nieuwe initiatieven
De achterliggende decennia hebben zowel van oorsprong Brabantse en Zeeuwse tuinders als Westlanders grote investeringen gedaan in de regio.
Glastuinbouwlocaties zijn ontwikkeld in Steenbergen, Zevenbergen (Spiepolder), rondom Etten-Leur, Wouwse Plantage, Rilland en Kapelle. Nieuwe initiatieven worden ontplooid voor Dinteloord en op Tholen, waar respectievelijk twee grootschalige en een kleinschalig project worden gerealiseerd.

Doorgroeilocatie
De gemeente Roosendaal heeft onlangs haar steun toegezegd aan een drietal bestaande glastuinbouwers in Wouwse Plantage om hun bedrijven met in totaal zeven hectare te laten groeien.
Komkommerteler Peter Nouws: 'Wij zijn heel tevreden dat de gemeente positief staat tegenover deze uitbreiding. Dat biedt meer werkgelegenheid en economisch perspectief voor de regio. Het is een taaie strijd geweest die voortdurend stuitte op verzet van omwonenden en daardoor vier tot zes jaar heeft geduurd. We hopen dat we aan de slag kunnen, zodra het bestemmingsplan is gewijzigd.'

Omgeving
Arthur Kalkhoven, specialist Ruimtelijke Ordening bij de ZLTO: 'De verschijningsvorm van de glastuinbouw vraagt inderdaad onze continue aandacht. De complexen moeten modern van opzet zijn, passen in het landschap en mogen niet te veel lichtoverlast geven. De ZLTO en haar collega-organisaties in het land werken constant aan verbetering van het imago van de glastuinbouw. Daartoe communiceren wij regelmatig met de omwonenden. Ook besteden we veel aandacht aan een oplossing voor het lichtprobleem. In een convenant met de Stichting Natuur en Milieu is afgesproken dat, indien technisch haalbaar, per 1 januari 2008 alle kassen tegen lichtuitstraling afgeschermd zijn.'

Innovatief
De kostprijs van de glastuinbouw staat onder hoge druk, wat resulteert in een afname van het aantal bedrijven. Was vijf jaar geleden een glastuinbouwbedrijf van 1,5 hectare groot, nu is vier tot vijf hectare noodzakelijk om rendabel te kunnen zijn. Energie is een belangrijke factor bij de bepaling van de kostprijs en dus bij het voortbestaan van een onderneming. Daarop moet zoveel mogelijk worden bespaard. Constante investeringen in zaken die daaraan bijdragen, zoals de energieopwekkende kas, maar ook teeltverbetering, kostenverlichting en milieuvriendelijk produceren typeren het innovatieve karakter van de glastuinbouwsector en de ondernemersmentaliteit van de telers.


...evolueert
De MKB'er, het oog in de orkaan

...riskeert
'Waarom zou het mij niet lukken?'

...helpt
WIM© Europe: de handigste hulp voor elke keuken!

...ontwikkelt ideëen
Spil zorgt voor uitvoering innovatieve ideeën

...stagneert
West-Brabantse woningbouw stagneert

...winkelt
Wie winkelt waar en waarom?

...registreert
Op tijd bedrijf uitschrijven

....regelt
Kamer van Koophandel wil minder regels

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...verenigt zich
ZLTO speelt belangrijke rol in ontwikkeling agrarische sector

...reguleert
Nederlandse overheid zet agrarische sector op achterstand

...scoort
West-Brabant en Zeeland scoren hoog voor glastuinbouw

...verandert
Grote betrokkenheid kenmerkt de sector

...innoveert
Belangrijke rol voor technologie in land- en tuinbouw

...groeit
Dynamiek moet blijven

...zoekt de ruimte
Ruimte om te ondernemen

...creëert
Nieuwe mogelijkheden voor het boerenbedrijf

...onderneemt
De jeugd heeft de toekomst

...organiseert
Regio Business Dagen West-Brabant 2006

...wenst

...rijdt
Onderweg

...verhuist
Kantorenmarkt krabbelt voorzichtig uit dal

...verbetert
Versteviging relatie betrokkenen essentieel voor verbetering kantorenmarkt

...kiest
Rijkman Groenink Nederlander van het Jaar