In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

De Kapitaaldag:
Investeren in jonge ondernemers

Op 23 maart wordt in het Holland Casino Breda De Kapitaaldag, financiering van creatieve innovatie, gehouden. Tijdens dit event kunnen jonge ondernemers leren hoe ze investeerders - ook wel Business Angels genoemd - kunnen benaderen om in hun bedrijf te investeren. Potentiële investeerders zijn zeer welkom zodat er meteen zaken kunnen worden gedaan.



Organisatoren Dédee Kortum van de Junior Kamer en Raymond Smulders van Studio I-bizz, reclamebureau uit Bosschenhoofd, kijken uit naar De Kapitaaldag. Kortum: "Verschillende Kamers in Nederland hebben inmiddels een succesvolle Kapitaaldag georganiseerd. Het past prima binnen het concept van de Junior Kamer. De Junior Kamer biedt mogelijkheden aan jonge, veelal hoger opgeleide mensen tussen 25 en 40 jaar om activiteiten te organiseren en persoonlijke en zakelijke netwerken op te bouwen. Op die manier kunnen ze investeren in de eigen ontwikkeling en dus ook in de ontwikkeling van hun eigen bedrijf."

Kapitaal nodig?
Het idee achter De Kapitaaldag is dat de meeste ondernemers een verkeerd of onvolledig beeld van investerend Nederland hebben. Een ondernemer die kapitaal nodig heeft, denkt direct aan een bank. Ondernemers hebben wel eens gehoord over risicokapitaal en particuliere investeerders, maar deze markt is niet doorzichtig. Wie weet er wat incubators of accelerators zijn? Bij welke partij moet je zijn? Is jouw idee wel goed genoeg voor een echte investeerder? Wil je wel een deel van mijn bedrijf afstaan aan een derde? De Kapitaaldag zorgt er ervoor dat beide partijen zorgvuldig worden ingelicht over de ins en outs van investeringskapitaal

Daarnaast wil de Junior Kamer Breda investors in contact brengen met jonge ondernemers die innovatieve ideeën hebben maar simpelweg geen geld om de plannen uit te voeren. "Natuurlijk kan je als jonge ondernemer ook naar een bank gaan. Maar je kan ook in zee gaan met een business angel." Smulders vertelt dat deze investeerders zich bewezen hebben in de zakenwereld en hun geld graag willen investeren in innovatieve ondernemingen. "Business angels zijn veelal gedreven personen, in alles wat ze doen, daarom zijn ze succesvol. Bij het investeren is hun drijfveer kennis en ervaring teruggeven, meestal aan een nieuwe generatie. Maar daarbij willen ze vooral plezier hebben en betrokken zijn bij iets anders, iets nieuws en spannends. Het geeft hen, buiten een kapitaalsvermeerdering, ook voldoening."

Financiële investeerders
Investeerders zijn toekomstgericht en zoeken een zeker risico. Kortum: "Een investeerder wil vaak niet alleen met geld te hulp schieten maar ook participeren in het bedrijf." Een bemoeial dus? "Hoeft niet. Als je als jonge ondernemer een eenmanszaak hebt is het ook prettig om te kunnen sparren. Je kunt de investor ook als klankbord gebruiken." Smulders: "De kapitaaldag richt zich vooral op ondernemers uit de zakelijke dienstverlening, industriële technologie, de handel en de informatie-, en communicatietechnologie. Maar iedereen die belangstelling heeft voor dit onderwerp kan zich inschrijven."

Op de Kapitaaldag zijn interessante sprekers te verwachten. Het openingswoord is aan de nieuwe voorzitter van de Kamer van Koophandel Chris Rutten. Succesvolle ondernemers Guido van Nispen van Van Gils Herenmode en Max ten Dam van Energiebedrijf Oxxio vertellen uit eigen ervaring over ondernemen en financiering. Ten Dam is ook partner bij StirrItUp, een venture capitalist die zich met name richt op investeringen in jonge (technologie) bedrijven.

Daarnaast informeren banken, incubators, accelerators, fondsen, participatiemaatschappijen en subsidieverstrekkers over de mogelijkheden zij te bieden hebben, met name voor startende en groeiende ondernemers in West-Brabant In verschillende workshops wordt nader ingegaan op onderwerpen als: hoe blijft mijn bedrijf innovatief, welke fiscale aspecten kleven er aan investeringen, hoe denkt een investeerder en welk soort kapitaal past er het beste bij een bedrijf?

Presenteren in 1 minuut
Uniek in het programma zijn de zogenaamde one-minute-elevator-pitches, waarin ondernemers de gelegenheid krijgen zichzelf te presenteren aan de aanwezige investeerders. Voor de beste presentatie is een leuk prijzenpakket samengesteld. Met dank aan sponsors REWIN, Price Waterhouse Coopers, Venturion en de ING-bank.

Smulders: "Degenen die mee willen doen aan de presentaties, krijgen eerst een korte training van REWIN." Kortum: "Maar natuurlijk biedt het programma ook uitgebreid de ruimte om te netwerken met collega-ondernemers en investeerders. Het wordt echt een boeiende en leerzame bijeenkomst. En hopelijk kunnen we jonge ondernemers in contact brengen met hun reddende engel, hun business angel, zodat ze kunnen inzetten op creatieve innovatie."

Inschrijven?
De Kapitaaldag is op 23 maart en begint om 13.00 uur. Om 18.00 uur wordt de dag afgesloten door de Bredase wethouder van economische zaken André Adank.

Belangstellenden kunnen zich inschrijven via www.kapitaaldag.nl.
Informatie Junior Kamer: www.jkbreda.nl.


...beveiligt
Beveiliging is hot

...poetst
"Een bedrijf opzetten: Het grootste risico, dat ik ooit heb genomen"

...en privacy­bescherming
Privacy op de werkvloer

...heeft exportplannen
Exportplannen richting België? Doe je huiswerk goed!

...kijkt een stap verder
Syntensadviseur is TomTom voor ondernemer

...laat zijn stem niet verloren gaan
"Reden genoeg om te gaan stemmen"

...werkt samen
Kennis­overdracht voor West-Brabantse food­bedrijven

....creëert zijn eigen toekomst
Lectorale rede over Innovatief Ondernemen

...heeft kapitaal nodig
Investeren in jonge ondernemers

...en de Amerstreek
Investeren in toerisme en recreatie

...rijdt

De Ondernemer Bedrijfsauto­special 2006


  • Renault
  • Volkswagen
  • Mitsubishi
  • Citroën
  • Hyundai
  • Isuzu
  • Mercedes-Benz
  • Opel
  • Land Rover
  • Fiat
  • Ford
  • Nissan

...gaat naar de Regio Business Dagen
Nog enkele weken en dan is het bedrijfs­leven weer bij elkaar onder één dak!

...is geïnteresseerd in innovatie
Business Innovation 2006 geslaagd

...bekijkt de kantorenmarkt
Dynamis: 'Leer leven met nieuw evenwicht op kantoren­markt'

...kan zelf analyses uitvoeren
NVM-leden krijgen meer faciliteiten in BOG-database

...spreekt
In 't kort

...belegt
De Beleggings­adviseurs