In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Economisch onderzoek in de Amerstreek
Investeren in toerisme en recreatie

Gemeenten, ondernemers en bewoners in de regio Amerstreek zijn gebaat bij een intensieve samenwerking. Zowel onderling als met elkaar. Dat is dan ook de rode draad in het onderzoeksrapport 'Samen werken in de Amerstreek' dat onlangs werd gepresenteerd op het gelijk-namige symposium in theater De Bussel. De belangrijkste aanbeveling is meer aandacht voor toerisme en recreatie in de drie gemeenten.


De heren Geert Beltman en Tom Kok.

Een medewerker van de lokale Rabobank bedacht de aanduiding Amerstreek voor de gemeenten Oosterhout, Geertruidenberg en Drimmelen. Voor de coöperatieve bankiers reden genoeg een economische thermometer te introduceren in de regio. Geert Beltman, directeur van het bestuur Rabobank Amerstreek, vertelde: "Onze bank is het onderzoek gestart naar de economische kenmerken van de Amerstreek. De investering in zo'n omvangrijk onderzoek is een bewuste keuze die ook past bij het coöperatieve karakter van de Rabobank. Wij zien graag dat ondernemers met ons en natuurlijk ook onderling samenwerken." De organisatie had besloten er een interactieve middag van te maken. Op elke stoel in theater De Bussel lag een stemkastje. Dagvoorzitter Tom Kok legde het systeem uit met een testvraag: 'Hoeveel exemplaren van elke diersoort nam Mozes mee op zijn ark?'. Het duurde even voordat iedereen zijn keuze had gemaakt en daarna bleek de strikvraag. "Mozes had helemaal niets met die ark te maken. Dat was Noach. Wel opletten, beste mensen," grapte Kok over de slechts 21 procent juiste antwoorden.

Grote kansen
Rogier Aalders van Rabobank Nederland presenteerde het onderzoek naar de regionale economie in de Amerstreek. Ook hij pakte de stemkastjes erbij. Op de vraag naar waar de duurste huizen in de omgeving staan, bleek dat in de gemeente Drimmelen te zijn. Een aanwezige stelde dat zo'n antwoord nooit kon en daarom ook het hele rapport maar beter weggegooid kon worden. Een tikkeltje opportunistisch en de onderzoeker van de Rabobank ging dan ook onverstoorbaar verder. "In Oosterhout tref je veel startende ondernemers. In de andere twee gemeenten zie je dat een stuk minder. De meest groeiende sectoren zijn de zakelijke dienstverlening en de gezondheidszorg." Een andere belangrijke pijler van de lokale economie zou echter toerisme en recreatie moeten worden. Volgens de Rabobank heeft het gebied een unieke ligging waar te weinig mee gebeurt. "De toeristisch-recreatieve voorzieningen zijn heel divers: waterrecreatie, cultuurhistorie en natuur. De ligging nabij de Biesbosch, maar ook landelijke toeristische trekkers als De Efteling, Beekse Bergen en Land van Ooit in de buurt bieden grote kansen. Het is echter nu veelzeggend dat slechts 5,7 procent van de beroepsbevolking in de branche werkzaam is. Landelijk is dat 6,6 procent en dat betekent dat er nog een forse groei mogelijk is," aldus Aalders

Slotakkoord
In de slotronde werden de drie burgemeesters kortstondig aan het woord gelaten. Burgemeester Meijer van Geertruidenberg vond de benaming Amerstreek geen gemeentenaam, "dus laat die herindeling dan nog maar lang achterwege. Maar we hebben wel een speciale band met elkaar. Als enige buurgemeente van Oosterhout hebben wij namelijk geen ruzie met Oosterhout. Dat schept toch een band," grapte de burgervader. Collega De Kok uit Drimmelen was blij met de helderheid van het onderzoek. "We weten nu hoe we als gemeente ervoor staan in de Amerstreek. We vullen elkaar goed aan en de gemeente Drimmelen is een groenblauwe oase die gekoesterd moet worden." Een opmerkelijke, maar niet onbelangrijke aanbeveling van De Kok was gericht aan de Kamer van Koophandel: "Zorg ervoor dat de hele Amerstreek valt onder het verzorgingsgebied van de Kamer van Koophandel van Breda." Tot slot nam burgemeester Huijbregts van Oosterhout het woord. "De drie gemeenten moeten kansen creëren voor ondernemers. Wij moeten zorgen voor een goed vestigingsklimaat waarin u als ondernemers kunt opereren en ook risico's durft te nemen." Dagvoorzitter Tom Kok vroeg om een slotakkoord van Rabobankonderzoeker Aalders en deze antwoordde droog: "Ik heb hier niets meer aan toe te voegen." Alles over de economie van de Amerstreek was dus al gezegd.


...beveiligt
Beveiliging is hot

...poetst
"Een bedrijf opzetten: Het grootste risico, dat ik ooit heb genomen"

...en privacy­bescherming
Privacy op de werkvloer

...heeft exportplannen
Exportplannen richting België? Doe je huiswerk goed!

...kijkt een stap verder
Syntensadviseur is TomTom voor ondernemer

...laat zijn stem niet verloren gaan
"Reden genoeg om te gaan stemmen"

...werkt samen
Kennis­overdracht voor West-Brabantse food­bedrijven

....creëert zijn eigen toekomst
Lectorale rede over Innovatief Ondernemen

...heeft kapitaal nodig
Investeren in jonge ondernemers

...en de Amerstreek
Investeren in toerisme en recreatie

...rijdt

De Ondernemer Bedrijfsauto­special 2006


  • Renault
  • Volkswagen
  • Mitsubishi
  • Citroën
  • Hyundai
  • Isuzu
  • Mercedes-Benz
  • Opel
  • Land Rover
  • Fiat
  • Ford
  • Nissan

...gaat naar de Regio Business Dagen
Nog enkele weken en dan is het bedrijfs­leven weer bij elkaar onder één dak!

...is geïnteresseerd in innovatie
Business Innovation 2006 geslaagd

...bekijkt de kantorenmarkt
Dynamis: 'Leer leven met nieuw evenwicht op kantoren­markt'

...kan zelf analyses uitvoeren
NVM-leden krijgen meer faciliteiten in BOG-database

...spreekt
In 't kort

...belegt
De Beleggings­adviseurs