In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...


Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Breedband Breda
Tendris
Werk & Vakmanschap
Agri-dienst
PricewaterhouseCoopers
Fiscus (w)int op WK 2006!


Mr. Rick Mijnsbergen

Vraag:
Mijn bedrijf is sponsor van het WK Voetbal in Duitsland. Ik ben voornemens om mijn werknemers de gelegenheid te bieden om samen met een zakenrelatie naar het WK Voetbal in Duitsland af te reizen. Nu heb ik vernomen dat over een dergelijke reis loonheffing moet worden afgedragen. Wat zijn nu precies de fiscale gevolgen van de reis naar het WK voor mijn werknemers en voor de zakenrelaties?

(Sport)evenementen en fiscus
Evenementen als het WK Voetbal bieden een uitgelezen mogelijkheid om de naamsbekendheid van uw bedrijf te vergroten door middel van sponsoring. Een bijkomend voordeel van sponsoring is uiteraard de mogelijkheid om in combinatie met een bezoek aan de sportwedstrijd de banden met uw zakelijke relaties te versterken. Deze reisjes met relaties kunnen echter fors worden bemoeilijkt door tussenkomst van de fiscus. De Belastingdienst ziet deze reizen onder bepaalde omstandigheden namelijk als loon en stelt zich op het standpunt dat hierover loonheffing dient te worden afgedragen. Dit speelt niet alleen voor de werknemers die met de relaties worden meegestuurd, ook voor de zakenrelaties kan dit alles leiden tot belastingheffing.

Uw werknemers
Voor uw werknemers die met de zakenrelaties mee gaan geldt dat de Belastingdienst de reizen onder bepaalde omstandigheden aanmerkt als loon. Indien de reis voor driekwart of meer van de werknemers openstaat, geldt een vrijstelling van € 340.- per werknemer (per jaar). Het meerdere zal bij de werknemer als loon worden aangemerkt. Indien er sprake is van loon dient u als werkgever over de waarde van het arrangement loonbelasting en sociale premies in te houden en af te dragen.
Indien de reis slechts voor een beperkt aantal werknemers openstaat, dan houden de kosten verband met een behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking. Het meesturen van werknemers wordt dan geacht gericht te zijn op het aanhalen van relaties en het feit dat daaruit uiteindelijk meer werk wordt gegenereerd. In dit geval zal de waarde van de reis dus niet belast zijn als loon.

Zakelijke relaties
Ten aanzien van de zakelijke relaties die worden meegevraagd, stelt de Belastingdienst zich op het standpunt dat er sprake is van loon in natura. U bent als degene die de relatie heeft uitgenodigd in beginsel niet inhoudingsplichtig voor dit loon. Dit heeft echter wel tot gevolg dat de relatie wordt geconfronteerd met een inkomstenbelastingclaim. U zult wel begrijpen dat relaties hierdoor niet meer zitten te springen om een uitnodiging.

U kunt voorkomen dat de zakenrelatie hierover inkomstenbelasting moet betalen door de verschuldigde belasting van uw zakenrelatie via de eindheffing af te dragen. Er zal dan echter wel een royaal tarief van 75% worden gehanteerd. Deze heffing kan nog worden beperkt door toepassing van de forfaitaire regeling ten aanzien van de kosten van overnachtingen en diners. De werkelijke kosten kunnen dan buiten beschouwing worden gelaten. Indien bovendien een programma kan worden overlegd waaruit blijkt dat het programma grotendeels uit zakelijke activiteiten bestaat, kan een evenredig deel van de reiskosten buiten aanmerking blijven. Het is dus aan te bevelen de zakelijke reden van de uitnodiging en het programma van de reis op papier vast te leggen.

Conclusie:
Kort gezegd kan een reis naar het WK met uw zakenrelaties voor beide partijen uitgroeien tot een dure kwestie. De Belastingdienst is namelijk van mening dat relatiemanagement, niet alleen voor werknemers maar ook voor relaties, moet leiden tot loonheffing. De Belastingdienst heeft bovendien te kennen gegeven dat ten aanzien van het EK 2004 naheffingsaanslagen zullen worden opgelegd. De fiscus zal het komende WK in ieder geval ongetwijfeld met winst willen afsluiten...


...zet zich in
Chris Rutten gaat voor ondernemend West-Brabant

...leent
Lening afsluiten moeilijk voor ondernemers?

...verbreedt zijn horizon
Internatio­nale Handelsdag in Bergen op Zoom op 8 april

...stelt
"Innovatie draait om mensen"

...droomt
Spelen én leren op de boerderij

...doet internationaal zaken
Innoveren over de grenzen heen met Syntens

...stuurt
Innovatieplannen voor West-Brabant

....ontmoet
Netwerken tijdens Regio Business Dagen

...onderzoekt
Regionaal koopgedrag in kaart

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...presenteert zich
Bedrijfsleven West-Brabant maakt zich op voor de Regio Business Dagen!

...deelt ervaringen
Jong MKB West-Brabant, het netwerk voor actieve starters in de regio

...speelt in op trends
Impulsnota Breda

...bezoekt woensdag 12 april
Lezingenprogramma Regio Business Dagen

...bezoekt donderdag 13 april
Lezingenprogramma Regio Business Dagen

...presenteert het ondernemers­netwerk
VOC ondernemers koersen op volle kracht

...adverteert
Gecombineerd werven in dagblad en op internet

...beoordeelt
Vaak van doorslaggevende betekenis

...werft
Het uitzendbureau, méér dan het oplossen van de personeelsvraag

...bouwt
De intermediair voor het bedrijfsleven

...bundelt de krachten
Kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt

...coacht
Het nut van permanente scholing

...vindt
De juiste persoon op de juiste plek

...vraagt
Hoeveel privacy hebben uw klanten?

...spreekt
In 't kort

...rijdt
Onderweg

...en de milieuregelgeving
Veel aandacht voor milieu bij ontwikkeling

...voorspelt
Nederlands vastgoed massaal in buitenlandse handen

...versterkt vertrouwen
Start Regionale Regieraad Brabant / Zeeland

...plant
Website voorkomt stagnatie locatieontwikkeling