In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...





Ondernemingszin in Nederland minimaal

Het ondernemingsklimaat in Nederland scoort gemiddeld tot goed als het wordt vergeleken met dat van negentien andere industrielanden die behoren tot de Organisatie voor Economische samenwerking en Ontwikkeling.

Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een belangrijk 'knelpunt' van ons land is 'een gebrek aan ondernemerschap'. Aan de hand van zeventig zogeheten indicatoren zijn de economische prestaties en het bijbehorende ondernemingsklimaat van de twintig landen in kaart gebracht. Nederland doet het goed bij randvoorwaarden, zoals het functioneren van de overheid en de infrastructuur. Minder goed scoort ons land als het gaat om het aanjagen van economische groei. Dan blijken innovatie en ondernemerschap de grootste knelpunten te zijn.

Durfkapitaal
De kansen die markten en nieuw ontwikkelde kennis bieden lijken in Nederland onvoldoende te worden benut. Voorts blijkt dat ondernemers relatief weinig uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling, hetgeen het toekomstige innovatie- en groeivermogen onder druk zet. Als belemmering voor startende ondernemers noemt het rapport dat er te weinig verstrekkers zijn van zogeheten durfkapitaal.

Kopgroep
Als het gaat om innovatie kan Nederland niet alleen een voorbeeld nemen aan Scandinavische landen en Duitsland, maar ook aan Hongarije waar bedrijven beter samenwerken bij vernieuwing van producten en productieprocessen. Als het gaat om het beschikbaar stellen van kapitaal doen Zweden, de Verenigde Staten en Korea het beter dan Nederland. Nederland behoort wel tot de 'kopgroep' als gekeken wordt naar de arbeidsproductiviteit per gewerkt uur. Ook verrichten naar verhouding veel Nederlanders betaalde arbeid. De keerzijde daarvan is het aantal gewerkte uren per werkzame persoon, dat naar verhouding laag is.

Bron: ANP





Nederlandse consument besteedt meer in februari

De Nederlandse huishoudens hebben in februari 2,6 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand van 2005. Dat is de hoogste consumptiegroei van de afgelopen jaren, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Consumenten besteedden in februari vooral meer aan duurzame goederen, en dan met name elektronica. Voor het eerst in ruim een jaar werd er ook meer uitgegeven aan auto's. Verder waren ook kleding en schoenen in trek, aldus het CBS. De uitgaven aan duurzame goederen stegen met 10,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Aan diensten werd intussen nauwelijks meer uitgegeven dan in februari 2005. Hier was de stijging slechts 0,6 procent. Deze trend is volgens het CBS al drie kwart jaar aan de gang. Het CBS corrigeert sinds begin dit jaar de consumentenbestedingen vanwege het nieuwe zorgstelsel. De uitgaven aan medicijnen en medische diensten worden uit de cijfers gehouden.

Bron: ANP





Vangst schol en tong onzeker door EU-plan

De toekomst van de Nederlandse vissers op schol en tong staat op het spel. Door een volledig nieuwe beheersmethode zou de vangst in drie jaar moeten halveren.

De Nederlandse vissersvloot is sterk afhankelijk van schol en tong. Nederland zorgt voor 70 procent van de tongvangst en 33 pocent van de scholvangst per jaar.
De ministers van Visserij van de 25 EU-landen spreken dinsdag voor het eerst over het zogeheten beheersplan schol en tong. Minister Veerman (Visserij) gaat proberen om zijn 24 collega's te laten afzien van dit plan. Hij meent dat de nieuwe beheersmethode eerst goed moet worden doorgepraat. Invoering kan veel later, stelt hij.

Beersmethode
De nieuwe beheersmethode zou als eerste worden toegepast op schol en tong. Andere vissoorten zouden misschien later volgen. Gevolg is al wel dat de eerstkomende drie jaar steeds 15 procent minder schol en tong gevangen mag worden. Aanleiding daarvoor is dat het scholbestand twee jaar geleden plots sterk afnam. Het aantal schollen in de Noordzee is inmiddels gestegen, maar Brussel bleef doorwerken aan een plan. De nieuwe beheersmethode is gebaseerd op een methode van de Verenigde Naties. De zogeheten maximum sustainable yield (MSY) gaat uit van een langetermijndoel voor visbestanden. Feitelijk mag alleen een deel van de aanwas van bestanden worden gevangen. De VN-methode is veel voorzichtiger dan de vangsthoeveelheden of quota die de EU nu jaarlijks opstelt. Bij de quota kijken de ministers ook naar de economische gevolgen voor hun vissersvloten.

Bron: ANP





...geeft tips
Yvonne Swaans onderneemt met passie

...gaat Grieks
Een ontmoetings-plaats voor Grieken-landliefhebbers

...spreekt
In 't kort

...op de beurs
Regionale Bedrijvenbeurs 2006

...bij de procesindustrie
PZW koppelt talent aan procesindustrie

...vernieuwd
Syntens, een prikkel voor het vernieuwingsproces.

...brengt aan de man
"Zachte factoren zijn van invloed op verkoop bedrijf"

....knipt
3 kappers de Pauw vieren eeuwfeest

...bouwt
Ontwikkelingsvisie Oosterhout tot 2020

...bouwt uit
Gebiedsvisie Oosterhout-Oost

...met z'n alle
Voor een vitale gemeente

...in gesprek
Een kritische blik op de gemeente

...bloeit
Méér dan een sympathieke campagne

...handelt
Grensverleggend ondernemen via internationale netwerken

...rijdt
Jaguar XJ sovereign diesel Vloeken in de kerk?

...en vastgoed
Rijksgebouwendienst een belangrijke marktpartij

...belegt
De Beleggingsadviseurs