In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Bedrijfsleven, overheid en onderwijs slaan handen ineen
PZW koppelt talent aan procesindustrie

De procesindustrie is een sector waarin ontzettend veel gebeurt de laatste tijd. Bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen werken hierbij steeds meer constructief samen.

Cees Govers.

Ook wordt verder gekeken dan de eigen sector en worden zelfs (lands)grenzen overschreden. Volgens Cees Govers, chemical operations manager bij General Electric Plastics Bergen op Zoom, is dit de enige manier om met vertrouwen de toekomst tegemoet te treden: "Veel bedrijven uit de procesindustrie hebben te maken met vergrijzing. Daarnaast worden de interne processen ook steeds complexer. De behoefte aan voldoende goed opgeleide jonge operators neemt dan ook zienderogen toe. Daar tegenover staat dat de instroom van leerlingen in het technische MBO-onderwijs niet in onze behoefte in de komende jaren voorziet. In Zuidwest-Nederland en Rotterdam hebben we jaarlijks behoefte aan 600 nieuwe operators, terwijl er maar een kleine 200 van school komen. Vandaar dat we als bedrijfsleven onze krachten hebben gebundeld met een aantal onderwijsinstellingen."
Procesoperator: een vak apart!
Govers doelt hierbij op het PZW-initiatief, waarvan hij sinds maart 2006 voorzitter is. PZW staat voor Procestechniek Zeeland - West-Brabant en heeft als doel om meer jongeren te interesseren voor het vak van procesoperator. Govers: "Omdat veel bedrijven momenteel flink investeren in hun fabrieken is de druk op het tijdig vinden van procesoperators nog eens extra hoog. Het interessante en goedbetaalde vak van procesoperator is niet bekend genoeg bij scholieren. Hier ligt dan ook een taak van het verenigde bedrijfsleven in combinatie met het onderwijs. Samen heb je immers meer impact. Het idee is om leerlingen al vanaf de eerste klassen van de middelbare scholen (VMBO, Havo) op een speelse wijze te interesseren voor het vak van proces operator."

Samenwerking over de grens heen
Ook met Vlaanderen wordt samengewerkt, vooral ook op het gebied van werven en opleiden van personeel. Govers: "Net over de grens loopt een vergelijkbaar initiatief. Onder de naam ACTA (Antwerps Centrum Toegepaste Automatiseringstechniek) werken vanaf 1991 het bedrijfsleven, sociale partners en onderwijsinstellingen gezamenlijk aan o.a. het verbeteren van competenties en de instroom van nieuw personeel. Ook zorgt ACTA voor gratis materiaal voor scholen, om beter voorlichting te kunnen geven aan leerlingen. Een samenwerking tussen PZW en ACTA ligt natuurlijk voor de hand en sinds oktober 2005 is dat dan ook een feit." De samenwerking maakt deel uit van een bredere grensoverschrijdende aanpak.
Onder de noemer Procesindustrie 2010 wordt hard gewerkt aan het in stand houden en verbeteren van de concurrentiepositie van de procesindustrie.

Mobiele werkplek op VMBO-scholen
"Een van de eerste resultaten van de samenwerking tussen PZW en ACTA is de zogenaamde mobiele werkplek. Dit is zeg maar een probeerset voor het VMBO. Leerlingen van het VMBO kunnen hiermee 'live' ervaren hoe het is om een fabriek draaiende te krijgen en te houden. Een prima manier om de jeugd enthousiast te maken voor het werken in de procesindustrie. Ik heb er alle vertrouwen in dat de gezamenlijke acties hun vruchten zullen afwerpen in de komende jaren," besluit Cees Govers.

Procesindustrie 2010 is een project van NV REWIN West-Brabant, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en GOM Antwerpen. Partners zijn AVANS Hogeschool, Fedichem (Federatie Chemische Industrie België), PZW en Technocentrum Zuid-Limburg. Het project bevat drie actielijnen: competentiemanagement, slimmer produceren en duurzaam produceren. Hiermee zal de sector het aanbod op de arbeidsmarkt op termijn kunnen veiligstellen, de efficiency verhogen en op een maatschappelijk verantwoorde manier duurzaam produceren.

Meer informatie?
Neem dan contact op met REWIN, Marc de Haas, tel. 076-5646783,
e-mail: m.dehaas@rewin.nl
of met de BOM, Paul Gosselink, tel 013-5311159,
e-mail pgosselink@bom.nl


...geeft tips
Yvonne Swaans onderneemt met passie

...gaat Grieks
Een ontmoetings-plaats voor Grieken-landliefhebbers

...spreekt
In 't kort

...op de beurs
Regionale Bedrijvenbeurs 2006

...bij de procesindustrie
PZW koppelt talent aan procesindustrie

...vernieuwd
Syntens, een prikkel voor het vernieuwingsproces.

...brengt aan de man
"Zachte factoren zijn van invloed op verkoop bedrijf"

....knipt
3 kappers de Pauw vieren eeuwfeest

...bouwt
Ontwikkelingsvisie Oosterhout tot 2020

...bouwt uit
Gebiedsvisie Oosterhout-Oost

...met z'n alle
Voor een vitale gemeente

...in gesprek
Een kritische blik op de gemeente

...bloeit
Méér dan een sympathieke campagne

...handelt
Grensverleggend ondernemen via internationale netwerken

...rijdt
Jaguar XJ sovereign diesel Vloeken in de kerk?

...en vastgoed
Rijksgebouwendienst een belangrijke marktpartij

...belegt
De Beleggingsadviseurs