In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Startende ondernemers steeds vaker tijdelijk in kantoorpand

Verschillende bedrijven zijn actief in de leegstandsproblematiek en het lijkt erop dat er naast het reguliere huursegment een extra segment is ontstaan waar alle partijen baat bij hebben, constateert makelaarsorganisatie Dynamis in haar kwartaalbericht Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2006.

De aanpak van de leegstandsproblematiek kent vele vormen, zo kennen we het begrip antikraak, maar zijn tijdelijk beheer of huisoppasdienst ook vaak gehoorde termen. Professionele bedrijven vormen nuttige schakels tussen nutteloze vierkante meters en duizenden woningzoekenden. Het blijft gissen hoeveel 'kraakwachters' er in Nederland zijn, maar wel schat Daan van der Veen van Anti-Kraak BV dat ongeveer de helft van de 'antikrakers' in bedrijfs- of kantoorpanden woont. Het probleem van commercieel vastgoed is echter dat het niet altijd geschikt is voor bewoning, vandaar dat er steeds vaker een speciaal dienstenpakket wordt aangeboden aan startende ondernemers. Zo kunnen startende ondernemers tegen onkostenvergoeding huisvesting vinden in een leegstaand kantoorpand. Deze service is, volgens Dynamis, zowel voor de eigenaar als voor de starters een succes gebleken.

Ook Fons Schrader van Schrader & Schrader te Amsterdam stelt dat de leegstandsproblematiek is uitgegroeid tot een echte bedrijfstak met alle concurrentie en 'kaf onder het koren' van dien. Naast het feit dat de branche geprofessionaliseerd is heeft er volgens Schrader ook een evolutie plaats gevonden. "De eerste twaalf jaar was het not done om een vorm van betaling te vragen aan de gebruiker, nu is een onkostenvergoeding heel normaal'. Dynamis voorzitter en algemeen directeur bij Boer Hartog Hooft, ir. Jaap van Rhijn stelt: "Antikraak is voor ons als makelaar één van de oplossingen die je aan de eigenaar van een pand kan aanbieden. Het is een oplossing waar bovendien het mes aan twee kanten snijdt.

De eigenaar is blij dat het pand niet leeg staat en de kraakwachter van het pand kan tegen onkostenvergoeding een tijdje het pand betrekken. Wel is vaak onduidelijk hoe lang iemand een dergelijk pand kan betrekken, aldus van Rhijn, maar dat is niet erg, want dat is een keuze. Hiermee is er een geheel nieuw segment naast het regulier huursegment ontstaan.

...denkt
Denktank van Marco Borsato

...adviseert
Professioneel overkomen

...kampt
Hoezo Personeelstekort!?

...ontstaat
New Rebel Motorcycles

...inspireert
Syntens Summer Experience

...opent
Veilig Ondernemen portal

...begeleidt
Subsidieregeling startende exporteur verruimd

....steunt
PaFemme steunt allochtone vrouwen

...viert
Uitstellen zorgt voor de juiste VETkwaliteit!

...biedt
ING Bank en Avans Hogeschool

...werkt
Nieuwe directievoorzitter Rabobank Breda

...rijdt
Zakelijk onderweg

...golft
Richard Krajicek Foundation

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...zorgt
Monument wordt woonproject voor kinderen

...spreekt
In 't kort

...gestart
Veranderingen bij 'de Ondernemer'

...geeft
Brabant extra economische slagkracht

...overlegt
Innovatieve technieken in de fruitteelt

...groeit
Nederlandse kantorenmarkt

...constateert
Startende ondernemers

...start
Startbedrijf.nl als je een eigen zaak wilt