In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Startbedrijf.nl als je een eigen zaak wilt

Johan Marrink (48) is een Groningse ondernemer die vanuit zijn dagelijkse werk geconfronteerd werd met beginnende ondernemers.

Het bleek hem dat ze vaak niet genoeg hadden nagedacht of niet goed op de hoogte waren van de mogelijkheden die de overheid te bieden heeft. Hij besloot daar iets aan te doen. Waarom voelde juist hij zich geroepen? Marrink: "Er zit wel een logische ontwikkeling in de aanloop naar de site. Oorspronkelijk kom ik uit de elektrotechniek.

Maar mijn passie is altijd fotografie geweest. Daardoor beviel me het werk niet zo en ben ik gaan solliciteren bij een grote fotoketen. Daar heb ik het een en ander geleerd. Vervolgens ben ik in de reclame- en bedrijfsfotografie terecht gekomen. Dat heb ik een aantal jaren met veel plezier gedaan. Ik merkte dat ik me begon af te vragen wat er met de foto's gedaan werd.

Dat vroeg ik dan ook en probeerde mee te denken met de opdrachtgever. Zo ging ik op een bepaald moment zelf folders maken. Dat bleek commercieel interessant." "Om mezelf te bekwamen ben ik marketing en reclamecursussen gaan doen. Uiteindelijk ben ik mezelf reclamebureau gaan noemen. Ik moest een fotograaf in dienst nemen omdat ik er zelf geen tijd meer voor had. Het bureau liep lekker. Je krijgt dan te maken met personeelsgroei waardoor je zelf van de creatieve kant wordt afgehouden. Dat vond ik wel jammer. Bovendien werkte ik samen met een partner. Dat bleek een slechte samenwerking, het klikte totaal niet. Uiteindelijk ben ik in 2004 in afgeslankte vorm verder gegaan." "Dat liep ook leuk. Mensen kwamen bij me voor briefpapier of een logo omdat ze voor zichzelf wilden beginnen. Ik vroeg dan 'wat ga je doen een bv of een vof'."

Dan hadden ze daar vaak nog niet over nagedacht. Of 'waar ga je je vestigen?' Weet jij iets vroegen ze dan. Ik vroeg me af of die mensen werkelijk zo weinig wisten. Nou is Nederland een land van regels en dat geldt zeker voor ondernemers. Er was weinig over te vinden. De Kamer van Koophandel heeft wel informatie voor starters, maar dat is geschreven in van die politiek correcte taal die moeilijk te lezen is. Ik dacht echt aan iets in begrijpelijk Nederlands. Ik heb een onderzoek laten doen door de Hanse Hogeschool. Daaruit bleek dat er veel is. Het is echter of duur of te ingewikkeld. Daarom dacht ik een site te gaan maken die gratis is. " "Daarvoor moest ik natuurlijk sponsors gaan zoeken."

Die heb ik gevonden. Onder meer ING, GIBO en Menzis zorgverzekering. Als starter kun je bijna nergens terecht en heb je weinig zekerheden. Om een auto te leasen heb je een accountantsverklaring nodig. Die heb je natuurlijk niet als starter. Daarom hebben wij Century autolease als sponsor." "Ikzelf ben hoofdsponsor. Ik heb twee mensen erop zitten. Als ik mijn uren en die van hen eruit haal ben ik tevreden. Er zijn 75.000 starters per jaar. Dat zijn nieuwe ondernemingen. Het hoeven niet letterlijk nieuwe starters te zijn, ze kunnen ook voortkomen uit andere bedrijven. Maar de groep groeit sterk, ook onder allochtonen." Buitenkant "Ik houd mij voornamelijk met de buitenkant bezig, het promoten en zo. Ik heb ook nog mijn reclamebureau, daar moet ik van leven." "We hebben een pilot gedaan in Groningen. Er bleek behoefte te zijn. We hebben diverse gemeenten in kaart gebracht. Wat de mogelijkheden zijn en wie de contactpersonen zijn en dat soort zaken. In september vorig jaar zijn we begonnen. Het liep meteen goed, we hebben 50.000 bezoeken gehad vorig jaar.

Daardoor hebben we ook aparte sites voor andere provincies gemaakt. Een paar weken geleden deze provincie. Ik denk dat we uiterlijk half april alle provincies hebben. We werken er heel hard aan. We verzamelen ook regionaal nieuws dat relevant is voor bedrijfsvoering. Dat zetten we op de site. We bedrijven geen journalistiek, we bewerken niks maar nemen het zo over." "Voor wat betreft de toekomst ben ik optimistisch. Allereerst wil ik informatief helemaal compleet zijn. We krijgen nog steeds informatie binnen die we op de site zetten. Dat komt ook doordat we vragen van mensen beantwoorden. Dat zoeken we uit en met de uitkomsten kan iedereen zijn voordeel doen. We hopen zoveel sponsoren te krijgen dat de site zichzelf kan gaan bedruipen." "Er zijn zoveel regels waar je rekening mee moet houden als je een bedrijf wilt beginnen."

En dat verschilt soms ook per gemeente. Vrijwel alle gemeenten hebben een speciaal aanspreekpunt. Onze ervaring is dat die heel goed meewerken. Daar hebben wij geen klagen over." Kunnen we nog andere initiatieven verwachten? "We zijn bezig voor de stichting ZZP Nederland. Op het terrein van de zorgverzekeringen bijvoorbeeld. Daarvoor is zo'n site heel goed te gebruiken." "De site heeft een non profit karakter. Als je sponsor wordt heb je geen enkele invloed op de tekst. Wij zijn onafhankelijk. Bij een bankverhaal komt er geen ING te staan. Wij maken geen reclame voor hen.

Zij hebben gewoon een banner, waar je op kunt doorklikken. Ik weet niet waar het naar toe gaat. Het is ergens begonnen en waar het ophoudt weet ik niet. We zijn gestart met een budget van 3.000 euro.

...denkt
Denktank van Marco Borsato

...adviseert
Professioneel overkomen

...kampt
Hoezo Personeelstekort!?

...ontstaat
New Rebel Motorcycles

...inspireert
Syntens Summer Experience

...opent
Veilig Ondernemen portal

...begeleidt
Subsidieregeling startende exporteur verruimd

....steunt
PaFemme steunt allochtone vrouwen

...viert
Uitstellen zorgt voor de juiste VETkwaliteit!

...biedt
ING Bank en Avans Hogeschool

...werkt
Nieuwe directievoorzitter Rabobank Breda

...rijdt
Zakelijk onderweg

...golft
Richard Krajicek Foundation

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...zorgt
Monument wordt woonproject voor kinderen

...spreekt
In 't kort

...gestart
Veranderingen bij 'de Ondernemer'

...geeft
Brabant extra economische slagkracht

...overlegt
Innovatieve technieken in de fruitteelt

...groeit
Nederlandse kantorenmarkt

...constateert
Startende ondernemers

...start
Startbedrijf.nl als je een eigen zaak wilt