In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...


Columns
mr. H.G.M Daemen
Peter Schuitmaker
Dimitri Duine
Mr. E.J.L. Mulderink
Arjen Vugs
Fysieke distributie, een veelzijdige niche
Arjen Vugs
Bedrijven & Instellingen ING Bank
District West- en Midden-Brabant




'Fysieke distributie' is steeds meer een containerbegrip geworden en daarom hard aan een herdefiniëring toe. Want enerzijds is met de ontwikkeling van het ketendenken de rol van een logistiek dienstverlener veel breder geworden, anderzijds zien we met steeds verdergaande specialisatie nieuwe volwaardige nichemarkten ontstaan. De ING Bank gaf daarom samen met Koninklijk Nederlands Vervoer opdracht aan branchespecialist NEA om een nieuwe marktverkenning uit te voeren met speciale aandacht voor de contractlogistiek en crossdocking.

Tweedeling
Door steeds verdergaande schaalvergroting en outsourcing zijn distributiestructuren aan het veranderen. De markt van de contractlogistiek (de uitbesteding van het totale distributiepakket voor eindproducten aan een fysiek-distributeur) bevindt zich door een reeks overnames in een turbulente periode. In de markt is een tweedeling gaande. Een selecte groep mondiale spelers is zich aan het losweken van een grotere groep Europese en regionale spelers. En de Nederlandse bedrijven hebben onvoldoende schaalgrootte en financiële middelen om in de strijd van mondiale spelers een toonaangevende rol te spelen.

Europese distributiecentra
Daarnaast heeft Nederland als vestigingsland voor Europese distributiecentra (EDC) steeds meer te vrezen van concurrentie uit buurlanden vanwege de toenemende problemen met congestie, hoge grondprijzen en een aantrekkelijker fiscaal beleid in landen als België en Duitsland. In feite ontstaan er drie regio's in Europa waar vestiging van een EDC interessant kan zijn: Noordwest-, Zuid- en Oost-Europa. De opkomst van EDC in Oost-Europa vormt overigens geen bedreiging voor Noordwest-Europa.

We zien in de contractlogistiek verder een tendens van dedicated naar public warehousing. Klanten zijn onder druk van kostenbeheersing steeds minder huiverig voor opslag van goederen in hetzelfde warehouse als de concurrent. Ook logistieke dienstverleners kijken tegenwoordig anders tegen opslag aan. Het denken in capaciteit krijgt meer waarde in vergelijking met het denken in panden.

Crossdocking betreft de fijnmazige distributie van een breed productenassortiment met regionale overslag. Bij crossdocking vindt geen opslag plaats. Het geografische gebied is beperkt doordat de collectie en distributie van de producten binnen een etmaal moeten plaatsvinden. Bedrijven kampen echter met toenemende congestie en beperkingen vanuit wet- en regelgeving, bijvoorbeeld vanwege de luchtkwaliteit. Ook venstertijden en geluidsnormen in stedelijke gebieden zijn maatregelen waarop bedrijven continu moeten anticiperen.

Groei
Ondernemingen in de fysieke distributie staan desondanks over het algemeen positief tegenover de groeimogelijkheden. In de contractlogistiek worden met name markten als MRO (Maintenance, Repair en Overhaul) en de gezondheidszorg als groeimarkten gezien, terwijl retail door de supermarktoorlog een echte prijsvechtersmarkt is geworden.
In de distributieketen is een impasse ontstaan doordat partijen op elkaar wachten en nog onvoldoende in staat zijn om de ketenbelangen te vertalen naar hun individuele belangen. Zowel logistiek dienstverleners als verladers moeten de cultuuromslag nog maken om daadwerkelijk samen te werken. Dat vergt een wederzijds vertrouwen waarin de logistiek dienstverlener ook als ketenmanager kan optreden. Bovendien werkt sturing op kosten innovaties bepaald niet in de hand.

Op de Europese markt speelt de Nederlandse transportsector nog steeds een toonaangevende rol. Specialisatie, een goede logistieke organisatie en kostenbewust ondernemen zijn sleutelwoorden in de verdere ontwikkeling van de fysieke distributie. Maar de sector kan niet zonder de steun van een eenduidig overheidsbeleid dat de congestie aanpakt en Nederland als vestigingsland aantrekkelijk houdt.

De ING Bank is van alle markten thuis. Met haar branchekennis kunnen problemen die een ondernemer ervaart, in een ruimer verband geplaatst worden. Zo wordt klantkennis met branchekennis gecombineerd. Bovendien wordt kennis met relaties en andere spelers in de branche gedeeld.

Wilt u weten wat dat voor u in de praktijk kan betekenen, klopt u dan gerust aan bij de ING Bank. Wilt u een een exemplaar ontvangen van 'Fysieke distributie; een deelmarkt met vele gezichten', dan kunt u contact opnemen met onze branchespecialist Transport en Automotive.

Arjen Vugs is directeur Bedrijven & Instellingen bij ING Bank District West- en Midden-Brabant gevestigd aan de Bijster 9 in Breda.

E arjen.vugs@mail.ing.nl
I www.ingbank.nl




...stimuleert
Prioriteiten in Bergen op Zoom

...promoot
Je kunt alle uitdagingen aan gaan

...is echt
Ondernemers zijn net echte mensen

...onderzoekt
Programma Stratos opent ogen van jonge ondernemers

...verft
Pionier Rubia krijgt steuntje in de rug van Syntens

...exporteert
Zaken doen met het buurland?

...introduceert
KvK introduceert pasje voor starters

....raadpleegt
Handelsregister nu ook internationaal

...biedt
Geld geven is uit de tijd

...adviseert
De Beleggingsadviseurs

...vormt
Breda zet er de schouders flink onder

...combineert
Breda, stad met karakter

...monitort
Breda introduceert derde vastgoedmonitor

...verzilvert
Economische Impulsnota 2006-2010

...kenmerkt
Samenwerking tussen twee bedrijventerreinen

...ontwikkelt
KVO traject boekt succes

...revitaliseert
Bedrijventerrein met potentie

...staat samen sterker
De kracht van een bedrijvenvereniging

...sluit zich aan
Alliantie BZW en BIC: ondernemers vormen een sterk platform

...plant
Unieke evenementenlocatie weer een stap dichterbij

...doet zijn voordeel
Bedrijvig Brabant wetenschappelijk op de kaart gezet

...spreekt
In 't kort

...vult in
'Er zijn nog voldoende kansen voor de ontwikkeling van binnenstedelijke locaties in Brabant'

...rijdt
Zakelijk onderweg