In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.deondernemer.com
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Breda, stad met karakter

De perfecte combinatie van Brabantse gezelligheid en Randstedelijke dynamiek; dat is Breda. Een stad waar het prettig wonen, werken en leven is. Niet verwonderlijk dus dat steeds meer (internationale) bedrijven zich hier vestigen. Temeer daar Breda ook nog eens gekenmerkt wordt door een perfecte ligging, zo tussen de twee wereld(haven)steden Rotterdam en Antwerpen.Bovendien zal de economische dynamiek van de stad met onder andere de spoorzone ontwikkeling en aanleg van de HSL alleen maar naar een nog hoger plan getild worden. Samen met Marcelle den Hooglander en Guido van Liefland van NV De BrIM - kerntaken: het aantrekken van nieuwe bedrijven voor Breda en het uitvoeren van de gronduitgifte voor bedrijventerreinen - werd de huidige stand van zaken op de diverse bedrijventerreinen doorgenomen evenals de op stapel staande ontwikkelingen.
En passant knoopte de Ondernemer ook nog een gesprek aan met Dirk Thomaere - General Manager van Toshiba - over zijn beweegredenen zich in Breda te vestigen.

Stand van zaken op de bedrijventerreinen
"We zijn weer op de goede weg," laat Marcelle den Hooglander weten. "Het gaat zichtbaar beter met de economie. Dat merken wij aan de toename van aanvragen in vergelijking met vorig jaar." De huidige stand van zaken op enkele bedrijventerreinen:

Steenakker
"In 1999 zijn we hier gestart met de uitgifte en de verwachting is dat eind 2006 het gehele terrein uitverkocht is. Op dit moment liggen er nog een paar niet verkochte kavels maar hierover zijn gesprekken al in volle gang. In een tijd waar - als gevolg van de globalisering - heel wat bedrijven de stad en zelfs het land zijn uitgetrokken waardoor Breda nogal wat lagergeschoolde arbeid zag verdwijnen, hebben de bedrijven op Steenakker (juist) voor deze kwetsbare groep ook weer de nodige banen gecreëerd. Een ontwikkeling om uitermate trots op te zijn."

Hoogeind II
"Ook hier zijn zo'n beetje alle kavels - die wij in ons bezit hadden - inmiddels verkocht. Op ongeveer één hectare na en dat is een bewuste keuze aangezien we nog steeds wachten op 'De Wig'. We vinden het daarom van groot belang iets in reserve te houden, mocht er zich eventueel een interessant bedrijf melden. Veel Benelux vestigingen hebben destijds de keuze gemaakt voor Hoogeind. Niet verwonderlijk aangezien dit terrein direct gelegen is aan de snelweg, een rustige, internationale uitstraling heeft en er gewoon top uitziet. Hoogeind III - waar onlangs Abbott de deuren geopend heeft - is een terrein dat nog wacht op het groene licht voor de evenementenlocatie. Deze ontwikkeling wordt door ons op de voet gevolgd."

Adriaan Klaassenstraat
"Ook dit aantrekkelijke, kleinschalige terrein - onlangs omgedoopt tot Van de Reytstraat - wordt gesmaakt. Inmiddels zijn er al een aantal kavels verkocht en de resterende grond is gereserveerd. Aangezien het hier een duidelijke zichtlocatie betreft, zijn we op zoek naar leuke partijen die net dat stapje extra willen zetten in de aankleding van het bedrijf."


International Breakfast

De Poort van Brabant
Breda staat op de vooravond van enkele bijzondere ontwikkelingen die er ongetwijfeld voor gaan zorgen dat deze stad internationaal bezien nog nadrukkelijker op de kaart komt te staan.

"Zo wordt er een geheel nieuwe openbaar vervoerterminal gebouwd waar alle modaliteiten van vervoer tezamen komen," aldus Guido van Liefland. "Breda is bovendien de enige Brabantse stad met een aansluiting op de Hogesnelheidslijn (HSL). Dat maakt ons tot de Poort van Brabant en brengt bovendien een groot aantal Europese steden opeens wel heel dichtbij. Beide projecten maken deel uit van een prestigieuze gebiedsontwikkeling die de naam 'Via Breda' draagt. De komende twintig jaar realiseert Breda op maar liefst 160 hectare een groot, nieuw stadsdeel. Naast het historische stadscentrum gaat Via Breda een vitale functie vervullen in Breda, met goede kantoorlocaties, een gevarieerd woningaanbod, een breed scala aan voorzieningen en cultuur als belangrijke pijler. Deze uitgebalanceerde mix gaat ons ettelijke duizenden arbeidsplaatsen opleveren en maakt Breda mooier, completer, aantrekkelijker en sterker."

De Wig
"Daarnaast is 'De Wig' een unieke gelegenheid voor Breda om zich eveneens langs de A16 nog sterker te profileren," vervolgt Van Liefland. "Niet voor niets is dit een zeer belangrijke, internationale transportas. Al het verkeer tussen de twee havens gaat daar overheen. Tot dusverre presenteren we ons daar nog niet echt nadrukkelijk en middels dit bedrijventerrein komt daar verandering in." Waar is De Wig exact gesitueerd? "We spreken feitelijk over het terrein dat is ontstaan door het verleggen van de A16. Tussen de nieuwe 3-baans A16 en de oude A16 - inmiddels omgedoopt tot gebiedsontsluitingsweg die de Woonboulevard en Graaf Engelbrechtlaan met elkaar verbindt - is een gebied van 20 hectare met een wigvorm ontstaan. Ons streven is hier voornamelijk grotere (internationale) bedrijven zich te laten vestigen en eventueel een gedeelte in te richten voor volumineuze detailhandel. De prognose is dat eind 2007, begin 2008 het terrein beschikbaar is. Daarnaast ligt er tevens nog een plan op tafel om te zorgen voor enkele kavels ten zuiden van de Charles Petitweg, de Werkdonken. Hier komt een kleinschalig terrein, mooi gelegen aan het water waar wonen en werken perfect samen gaan."

Beneluxering, Breda vaart er wel bij
Het gebeurt steeds vaker dat bedrijven meerdere vestigingen op één locatie binnen de Benelux concentreren. Breda blijkt hiervoor een interessante vestigingsplaats te zijn. Inmiddels wordt bijna de helft van de werkgelegenheid in deze stad gecreëerd door dochterbedrijven van grote buitenlandse ondernemingen. Wat doet hen besluiten te kiezen voor Breda. Dirk Thomaere van Toshiba geeft antwoord.


"Efficiënter werken is een hot issue op dit moment in het bedrijfsleven; zo ook binnen Toshiba. Daarnaast hadden we onszelf als uitdaging gesteld om dit bedrijf nog nadrukkelijker in de Benelux op de kaart te zetten. 'Centraliseren' moest de oplossing brengen. Zodoende zijn wij twee jaar geleden op zoek gegaan naar een geschikt nieuw onderkomen. Met een kantoor in België en één in Nederland kwam al snel Breda als ideale vestigingslocatie op tafel. Deze stad ligt perfect op de as tussen Antwerpen en Rotterdam en wordt gekenmerkt door een uitstekende uitvalsbasis; zowel in België als Nederland. De aanleg van de HSL heeft in onze overweging eveneens een belangrijke rol van betekenis gespeeld. We zijn tenslotte niet voor niets een internationaal bedrijf."

Proactieve houding
"Al snel werd duidelijk dat we de juiste keuze hadden gemaakt," vervolgt Thomaere. "Niet alleen de ligging bleek namelijk perfect te zijn. Via Rewin kwamen we in contact met de gemeente Breda. Een voorspoedige samenwerking was het gevolg. Meer dan eens laten ondernemers weten dat de politiek wel erg ver van het bedrijfsleven af staat. De gemeente Breda bewees het tegendeel. Een grote welwillendheid legde zij aan de dag evenals een zeer proactieve houding."

Prikkel
En deze stad vaart daar wel bij; zoveel mag duidelijk zijn. Allereerst in termen van werkgelegenheid. Het aantal banen dat Toshiba in Breda gecreëerd heeft is namelijk aanzienlijk. Maar vlak vooral ook de effecten op langere termijn niet uit. "Toshiba is nu eenmaal een internationaal bedrijf, met een grote naamsbekendheid. Wellicht dat wij bij andere (ICT) bedrijven de prikkel teweeg kunnen brengen zich ook in Breda te vestigen," besluit Thomaere enthousiast.


...stimuleert
Prioriteiten in Bergen op Zoom

...promoot
Je kunt alle uitdagingen aan gaan

...is echt
Ondernemers zijn net echte mensen

...onderzoekt
Programma Stratos opent ogen van jonge ondernemers

...verft
Pionier Rubia krijgt steuntje in de rug van Syntens

...exporteert
Zaken doen met het buurland?

...introduceert
KvK introduceert pasje voor starters

....raadpleegt
Handelsregister nu ook internationaal

...biedt
Geld geven is uit de tijd

...adviseert
De Beleggingsadviseurs

...vormt
Breda zet er de schouders flink onder

...combineert
Breda, stad met karakter

...monitort
Breda introduceert derde vastgoedmonitor

...verzilvert
Economische Impulsnota 2006-2010

...kenmerkt
Samenwerking tussen twee bedrijventerreinen

...ontwikkelt
KVO traject boekt succes

...revitaliseert
Bedrijventerrein met potentie

...staat samen sterker
De kracht van een bedrijvenvereniging

...sluit zich aan
Alliantie BZW en BIC: ondernemers vormen een sterk platform

...plant
Unieke evenementenlocatie weer een stap dichterbij

...doet zijn voordeel
Bedrijvig Brabant wetenschappelijk op de kaart gezet

...spreekt
In 't kort

...vult in
'Er zijn nog voldoende kansen voor de ontwikkeling van binnenstedelijke locaties in Brabant'

...rijdt
Zakelijk onderweg