In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Burgemeester Fränzel:
Wonen, werken en ontspannen in natuur en landschap

Woensdrecht, 'de groene gemeente op de Brabantse Wal', ligt in een fascinerend landschap met een bijzondere verscheidenheid aan planten, dieren en cultuurhistorische bezienswaardigheden. Het gebied geniet een groeiende belangstelling vanuit alle windstreken. Ook is Woensdrecht een hardwerkende gemeente die zich planologisch voorbereidt op de komst van Maintenance Valley, het onderhoud van de beoogde opvolger van de F16, de Lightning II, beter bekend als de Joint Strike Fighter.


Burgemeester Fränzel.

"De besluitvorming door het Kabinet Balkenende III over de aanschaf van de circa tachtig nieuwe gevechtsvliegtuigen voor de verkiezingen in november 2006 is nog onbekend, wel is Woensdrecht aangewezen als een van de plaatsen in Europa waar het toekomstige onderhoud zal worden uitgevoerd. Dat betekent een enorme impuls voor Woensdrecht, maar dat niet alleen. Wij hebben ons als gemeente de uitdagende taak gesteld, de zogenaamde 'Maintenance Valley' op zodanige wijze planologisch in te vullen dat dit megaproject nooit ten koste zal gaan van onze ligging op de voor Nederland unieke Brabantse Wal, het waardevolle landschap waar de zware klei met veel hoogteverschil overgaat naar een zandrug". Aan het woord is burgemeester M.A. Fränzel van Woensdrecht. Hij is tevens portefeuillehouder van onder andere Economische Zaken, waaronder het project Maintenance Valley valt.

Huis van de gemeente
De gemeente Woensdrecht bestaat uit de kernen Hoogerheide, Huijbergen, Ossendrecht, Putte en Woensdrecht. Het gemeentehuis staat in Hoogerheide.
De heer Fränzel: "Het in 2003 geopende multifunctionele complex aan de Huijbergseweg is uniek. Het is gebouwd aan de voormalige kapel van de Zusters JMJ congregatie. Naast het nieuwe gemeentehuis zijn er in het complex een bibliotheek, een multifunctioneel centrum met een grand café, hobbyruimtes en een multifunctionele uitvoeringszaal met 400 zitplaatsen, een cultureel centrum en een sporthal gehuisvest. Sinds het seizoen 2005/2006 organiseert een groep vrijwilligers onder de naam 'Stichting Podium Kloosterhof' in de multifunctionele uitvoeringszaal een aantrekkelijk professioneel theaterprogramma met zo'n twintig zang-, muziek- cabaret-, kinder- en familievoorstellingen, waaronder diverse publiekstrekkers. De hal van gemeenthuis biedt plaats aan tentoonstellingen, rommelmarkten, carnavalsbijeenkomsten enzovoort.
De filosofie van het gemeentehuis is gericht op de dienstverlening naar de klanten: de burgers, ondernemers, verenigingen en maatschappelijke organisaties. Als een van de eerste gemeenten in Nederland hebben wij de één loketgedachte ingevoerd, één publieksbalie voor alle gemeentelijke producten en diensten. Die gedachte wordt momenteel uitgebreid met een digitale versie. Daarop staan inmiddels een Belastingen- en WOZ-portaal en een aantal formulieren die de bezoeker kan downloaden. Dat bespaart hem een bezoek aan het gemeentehuis."

Overleg bedrijfsleven
Burgemeester en wethouders hechten groot belang aan structureel overleg met het bedrijfsleven. Dat doen zij enkele malen per jaar met de winkeliersverenigingen uit de diverse kernen en met Bedrijvenvereniging Zuidwest. Sinds kort hebben de horecaondernemers zich eveneens professioneel verbonden in de afdeling Koninklijke Horeca Nederland Zuidwesthoek. Hun vertegenwoordiger neemt ook deel aan het overleg met B&W. In 2005 is bedrijfscontactfunctionaris Boudie Hoogedeure aangesteld als intermediair tussen gemeente en bedrijfsleven.

Bedrijventerreinen
Op het nieuwe bedrijventerrein Driehoeven II in Ossendrecht heeft de eerste ondernemer zijn deuren geopend. Dit twee hectaren grote terrein is met name bestemd voor de lokale bedrijvigheid, ook voor kleinere bedrijven. Vanuit die hoek is er inmiddels belangstelling voor de kavels.
Ook op bedrijventerrein De Kooi in Hoogerheide is nog grond beschikbaar. REWIN is de contactpersoon voor de verkoop van die kavels.
"Momenteel werken wij onze plannen uit om De Kooi te revitaliseren. Alle ondernemers zijn gevraagd, hun wensen te kennen te geven met betrekking tot de infrastructuur, zoals wegen, openbaar groen en straatverlichting. Park Management zal een onderdeel vormen van de revitalisering van dit terrein. Verder heeft de gemeenteraad besloten dat de nieuwe randweg om Hoogerheide zal worden aangelegd. De grond is reeds gekocht en het vijf kilometer lange tracé is bekend. In 2007 wordt de weg voorbereid en in 2008, als alle procedures goed verlopen, gaat het asfalt er op. De nieuwe weg maakt industrieterrein De Kooi en in de toekomst Maintenance Valley direct bereikbaar en ontlast de kern Hoogerheide, waar veel onnodig verkeer doorheengaat. De bestaande weg krijgt in de toekomst een aantrekkelijker profiel. Daardoor zal de strakke scheidingslijn tussen Hoogerheide en Woensdrecht vervallen", aldus de burgemeester.

Prikkelende samenwerking
De drie buurgemeenten op de Brabantse Wal, Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht willen dit unieke natuurgebied gezamenlijk en met het locale bedrijfsleven gaan promoten in de vorm van een soort VVV-kantoor. Steenbergen profileert daarbij haar waterrecreatie, Bergen op Zoom haar historie en Woensdrecht haar wielrennen. Dat alles onder de prikkelende noemer 'Op de Brabantse Wal'. Op 12 oktober staat het vervolggesprek tussen de drie gemeenten gepland.

Bouwactiviteiten
Woendrecht heeft in 2005 voor de tweede achtereenvolgende keer het geplande aantal woningen gerealiseerd. Daarvoor heeft de Kamer van Koophandel wederom de Bronzen Baksteen aan de gemeente toegekend. De heer Fränzel: "Deze onderscheiding is een prima waardering van ons werk, maar nog geen reden om achterover te leunen, want er staan nog diverse bouwplannen op stapel.
Het project Raadhuisplein, het nieuwe hart van Hoogerheide, waarbij elementen van het voormalige gemeentehuis met zijn prachtige trapgevels de blikvanger zal worden, heeft wat vertraging opgelopen bij het verlenen van de vergunningen. Het Raadhuisplein wordt een multifunctioneel plein met winkels en appartementen. Tevens komt er een woonvoorziening en dagbestedingcentrum voor Stichting Dag- en Woonvoorziening (SDW).
In de voormalige bibliotheek tegenover het nieuwe gemeentehuis wordt 't Trefpunt gerealiseerd, een woningbouwcomplex met een bijzondere architectuur. Er komen in totaal 36 wooneenheden (20 appartementen en 16 grondgebonden woningen) in drie verschillende types en een parkeergarage.
Van nieuwbouwbouwproject De Hoef, eveneens in Hoogerheide, is de tweede fase gestart. Deze omvat 390 diverse types woningen in retro stijl, gebouwd in een groene glooiende omgeving. Er zijn nog kavels beschikbaar.
Verder streven wij ernaar in elke kern aantrekkelijke starterwoningen te bouwen. Onder andere in Ossendrecht wordt op korte termijn een nieuwbouwproject gestart.
In de achtertuin van het gemeentehuis wordt in 2007 de 'Brede School Woensdrecht' gerealiseerd. Dat ís een samenwerkingsverband tussen verschillende partners zoals voor- en naschoolse kinderopvang, peuterspeelzaal, scholen, een multifunctioneel centrum, bibliotheek, sport- en muziekverenigingen enzovoort."

Kroonjuweel
Als Nederland beslist voor aanschaf van de Lightning II als opvolger van de F16, zal het onderhoud van deze gevechtsvliegtuigen het kroonjuweel van de West-Brabantse economie worden. Inmiddels zijn de eerste contracten afgesloten en zal motorenonderhoud van vliegtuigen in Woensdrecht gaan plaatsvinden. De heer Fränzel: "De vliegbasis is daarvoor uitermate geschikt. Ook het hier gevestigde Fokker Stork heeft de knowhow in huis voor een dergelijk project. Samen met de provincie inventariseren wij hoe wij Maintenance Valley kunnen faciliteren. Daartoe splitsen wij de soort bedrijven in drie categorieën: zeer vertrouwelijk (binnen de hekken van de vliegbasis), minder vertrouwelijk, maar wel behoefte aan de start- en landingsbaan (tegen de hekken van de vliegbasis) en bedrijven die zich niet per se in Woensdrecht hoeven vestigen. Met het bedrijfsleven en diverse onderwijsinstellingen, zoals de ROC's, Hogeschool Zeeland en de Technische Universiteit Eindhoven en diverse kennisinstituten hebben wij regelmatig contact over de invulling van de vacatures. Hoogerheide biedt nu 3000 van de 9000 arbeidsplaatsen. In de toekomst moet dat aantal bij voorkeur toenemen. Daarom is de komst van Maintenance Valley ook zo belangrijk voor ons. Uiteraard hebben wij overleg met natuur- en milieuorganisaties, want zoals gezegd: Maintenance Valley moet zorgvuldig worden ingepast in onze natuur. Als de regering positief beslist over de aanschaf van de vliegtuigen, moet Woensdrecht zich planologisch hebben voorbereid op de enorme toename van het aantal arbeidsplaatsen en de vraag naar woningen. De Fokkergeest is hier nog altijd aanwezig. Volgend jaar organiseren wij dan ook in de hal van het gemeentehuis de overzichtstentoonstelling 'Woensdrecht van zweefvliegtuigveld tot Maintenance Valley".

Woensdrecht 2025
De gemeenteraad van Woensdrecht heeft de toekomstvisie Woensdrecht 2025 opgesteld. Dit scenario voor een evenwichtige ontwikkeling van het werken, wonen en ontspannen in natuur en landschap heeft de titel 'Rust en Ruimte' gekregen. Burgemeester Fränzel: "De visie op Woensdrecht tot 2025 is vorig jaar afgerond nadat de bevolking is geraadpleegd. In het plan staat beschreven hoe de Gemeenteraad zich de ontwikkeling van Woensdrecht in de komende twintig jaar voor ogen ziet. Toerisme, recreatie en Maintenance Valley zijn de drie speerpunten van Woensdrecht 2025. Daar maken wij ons sterk voor.

Ook streven wij ernaar, in alle kernen de voorzieningen in stand houden. Verder wil de gemeente Woensdrecht van 21.500 inwoners in 2006 groeien naar 25.000 in 2025. De handhaving van het groene karakter van de gemeente staat voorop. Open polderlandschappen, bossen, glooiingen en veel groen moeten samengaan met projecten zoals Maintenance Valley. De enige industriële ontwikkeling die wij in Woensdrecht toelaten, is de vliegtuigbouw. Wij moeten voorkomen dat er een 'industriële randstad' ontstaat. In plaats daarvan moet Woensdrecht zich verder ontwikkelen als de blauwgroene parel in dit unieke deel van de Zuidwesthoek, het beschermde Belvedère landschap. De gemeenteraad heeft de koers bepaald en dus maak ik mij daar samen met het college sterk voor".

E-mail: gemeente@woensdrecht.nl
Internet: www.woensdrecht.nl


...onderhandelt
MKB Oosterhout organiseert politieke avond met Socialistische Partij

...bemiddelt
'De markt is steeds in beweging'

...inspireert
Tweehonderd verwonderde Brabantse ondernemers in de wonderlijke Efteling Wereld

...schaaft
Succesvolle samenwerking Syntens en Chord FPE

...ondersteunt
De Boshoeve opent haar deuren voor rust en inspiratie

...inventariseert
Het eerste jaar als ondernemer

...informeert
Startersdag op 4 november in Etten-Leur

....vermeldt
Handelsregisternummer verplicht op website

...participeert
Meewerken genereert meerwaarde

...draagt over
Ondernemers: bepaal zelf uw optimale "exit"

...realiseert
Ruimtegevend voor Ontwikkeling

...revitaliseert
Steenbergen bouwt aan haar toekomst

...ontwikkelt
Uitdagende mogelijkheden

...begeleidt
Onmisbare schakel

...overlegt
Gezamenlijk initiatief levert voordelen op

...onderhoudt
Wonen, werken en ontspannen in natuur en landschap

...adviseert
Ik denk altijd in oplossingen

...behartigt
Ondernemend Woensdrecht

...prijst
Bruisende eenheid door unieke diversiteit

...verenigt
Samen sta je sterker

...ontspant
Kampeerplezier en Waterpret

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...groeit
Sterk tweede kwartaal op de Nederlandse kantorenmarkt

...brengt in beeld
Nieuwe Regio Bouwwijzer Werken 2006