In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Bruisende eenheid door unieke diversiteit

"Als het een gemeente economisch voor de wind gaat, kan er ook een goed sociaal beleid gevoerd worden. Het is daarom van het grootste belang dat ondernemers in Halderberge - in de breedste zin van het woord - kansen geboden worden te ondernemen. Dat is feitelijk de basis van het optimaal kunnen functioneren van een gemeente."


Weth. Huipen Oudenbosch voor de parkeergarage die bijna klaar is.

Een gesprek met wethouder - tevens loco burgemeester - Gerard Huijpen maakt al snel duidelijk dat deze gedreven persoon zich hier met hart en ziel voor inzet. Wat kenmerkt Halderberge? Welke kansen/uitdagingen liggen er om deze jonge, bloeiende gemeente nog nadrukkelijker op de kaart te zetten? En wat zijn - om daarin optimaal resultaat te boeken - de speerpunten in het economisch beleid voor de komende jaren? De Ondernemer vroeg het hem.

Toeristische trekpleisters
Halderberge is ontstaan na de herindeling op 1 januari 1997. Dankzij de samenvoeging van een vijftal kernen - Oudenbosch, Oud Gastel, Hoeven, Bosschenhoofd en Stampersgat - wordt deze gemeente gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan inwoners en activiteiten. De naam Halderberge symboliseert de historische verbondenheid van de dorpskernen en doet bovendien recht aan de eigen identiteit en historie. "Het is vooral de enorme diversiteit die onze gemeente zo'n uniek karakter geeft en iedere kern afzonderlijk meer dan de moeite waard maakt," aldus Huijpen. "De agrarische sector is hier nog sterk vertegenwoordigd. Enkele bedrijventerreinen zijn er gevestigd (in omvang zeer verschillend), waarvan 'Borchwerf II' samen met de gemeente Roosendaal en een private partner ontwikkeld wordt; een zeldzaamheid voor Nederlandse begrippen. We hebben de beschikking over een drietal havens, een vliegveld en station. Om nog maar te zwijgen over alle toeristische trekpleisters die tot ver buiten de regio populair zijn. De prachtige basiliek, die gebouwd is naar de Sint Pieter in Rome, het arboretum, sterrenwacht Quasar en Bosbad Hoeven zijn hier slechts enkele treffende voorbeelden van. En dan zou ik nog bijna vergeten te melden dat Halderberge tevens een echte onderwijsgemeente is."

Ruisen en bruisen
"De term 'uniek' komt te pas en te onpas op tafel als een gemeente aangeprezen wordt," erkent Huijpen. "Maar na bovenstaande opsomming zal zelfs de grootste cynicus toe moeten geven dat hij in het geval van Halderberge de lading uitstekend dekt. Ik ben wethouder in een schitterende gemeente, waar een plezierig woon-, werk- en leefklimaat heerst. Zo zijn hier maar liefst 1779 bedrijven gevestigd, die aan bijna 9.000 mensen - op een bevolking van 30.000 - werk bieden. Welke gemeente doet ons dat na? Toch is er voor tevreden achterover leunen nu geen tijd. Halderberge moet namelijk nóg nadrukkelijker op de kaart gezet worden. Dat heeft het college zich als uitdaging voor de komende jaren gesteld. Het moet hier gaan ruisen en bruisen als nooit tevoren. Om dit te realiseren zullen we vaker dan voorheen het voortouw moeten nemen en vooral durven ondernemen. We moeten oppassen niet te verzanden in een beheer(s)- en handhaafgemeente. Nog meer lef, moed en durf moeten we tonen om risico's te nemen."

Voldoende werkgelegenheid
"Want alleen op die manier kunnen we de speerpunten in ons beleid succesvol van de grond krijgen," vervolgt Huijpen. "Zo gaan wij bedrijven met weinig of geen milieubelasting, evenals kleinschalige startende ondernemers (nog meer) stimuleren om zich hier te vestigen. In het verlengde daarvan gaan we de samenwerking met het bedrijfsleven verder verbeteren. Middels structureel overleg kunnen zo ondernemers in een vroeger stadium betrokken worden bij allerhande ontwikkelingen. Daarnaast hopen wij heel wat ondernemers te bewegen hun intrek te nemen op bijvoorbeeld Korenweide of Borchwerf om zodoende bedrijfsterreinen om te kunnen zetten in woningbouwlocaties. Zorgdragen voor voldoende werkgelegenheid, ook voor laaggeschoolden is uiteraard nog steeds een hot issue evenals het handhaven van de voorzieningen in de verschillende kernen. Daarnaast is er extra aandacht voor de agrarische sector in de huidige programmabegroting. Welke mogelijkheden liggen er voor de 'verbrede' landbouw? Dat zijn we nu aan het onderzoeken. Of wat te denken van het aanpakken van de parkeerproblematiek. Ook deze gemeente ontkomt daar niet aan. Maar met een parkeerkelder in Oudenbosch en parkeerroute wordt een prima oplossing geboden. En omdat al deze trajecten enkel kans van slagen hebben als de communicatie optimaal is, gaan we ook daar stevig mee aan de slag; zowel intern als extern. Bijvoorbeeld door het invoeren van een apart bedrijvenloket - waardoor ondernemers voortaan nog maar één aanspreekpunt hebben - dat tevens op de website geplaatst wordt."

Schouders eronder
De gemeente Halderberge heeft zich voor de komende jaren heel wat doelen gesteld en dat betekent werk aan de winkel. "En reken maar dat het zijn vruchten zal afwerpen," laat Huijpen enthousiast weten. "Deze veelzijdige gemeente is er een om enorm trots op te zijn. U proeft hier nog die typisch Brabantse gastvrijheid. Niet voor niets hanteren we de slogan 'Hartelijk Halderberge'. Gezamenlijk moeten nu die schouders eronder want het zou zonde zijn als we de kansen die er liggen niet optimaal gaan benutten. Tijd om af te wachten is er niet meer en al helemaal niet om achterom te kijken. Er is maar één weg en die gaat vooruit!"


...onderhandelt
MKB Oosterhout organiseert politieke avond met Socialistische Partij

...bemiddelt
'De markt is steeds in beweging'

...inspireert
Tweehonderd verwonderde Brabantse ondernemers in de wonderlijke Efteling Wereld

...schaaft
Succesvolle samenwerking Syntens en Chord FPE

...ondersteunt
De Boshoeve opent haar deuren voor rust en inspiratie

...inventariseert
Het eerste jaar als ondernemer

...informeert
Startersdag op 4 november in Etten-Leur

....vermeldt
Handelsregisternummer verplicht op website

...participeert
Meewerken genereert meerwaarde

...draagt over
Ondernemers: bepaal zelf uw optimale "exit"

...realiseert
Ruimtegevend voor Ontwikkeling

...revitaliseert
Steenbergen bouwt aan haar toekomst

...ontwikkelt
Uitdagende mogelijkheden

...begeleidt
Onmisbare schakel

...overlegt
Gezamenlijk initiatief levert voordelen op

...onderhoudt
Wonen, werken en ontspannen in natuur en landschap

...adviseert
Ik denk altijd in oplossingen

...behartigt
Ondernemend Woensdrecht

...prijst
Bruisende eenheid door unieke diversiteit

...verenigt
Samen sta je sterker

...ontspant
Kampeerplezier en Waterpret

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...groeit
Sterk tweede kwartaal op de Nederlandse kantorenmarkt

...brengt in beeld
Nieuwe Regio Bouwwijzer Werken 2006