In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Personeelsselectie en assessment; de emancipatie van de kandidaat

Wie ooit lijdzaam in de bankjes van een testlokaal onder toeziend oog van een testassistent heeft zitten zweten op een psychologische test om in aanmerking te komen voor een zo felbegeerde functie, moet bedenken dat dit steeds verder weg staat van de praktijk van vandaag de dag.


Adviseur en bedrijfspsycholoog Henk Verhoeven.

De kandidaat anno 2006 is geëmancipeerd en participeert in het psychologisch onderzoek. Waar ben ik goed in? Wat zijn mijn verbeterpunten en hoe kan ik mijn loopbaan verder vorm geven? De psycholoog is hem daarbij ten dienste. Henk Verhoeven is adviseur en bedrijfspsycholoog bij GITP International, vestiging Breda. Hij heeft samen met twee collega's een boeiend wetenschappelijk handboek over personeelsselectie en assessment geschreven.
Henk Verhoeven: "Personeelsselectie heeft een lange en interessante geschiedenis. Door de jaren heen zijn vele selectie-instrumenten ontworpen en beproefde werkwijzen ontwikkeld. Dubieuze aanpakken die vroeger nog wel eens werden gehanteerd, bijvoorbeeld grafologie, zijn vervangen door wetenschappelijk onderbouwde benaderingen.

Denk bijvoorbeeld aan de assessment center methode waarmee de kwaliteiten en capaciteiten van een kandidaat door middel van rollenspelen en praktijksimulaties worden beoordeeld. In ons handboek vertellen we over de geschiedenis van de selectiepsychologie - die ooit al in het oude China een aanvang nam - en behandelen we de toekomst van ons vakgebied."

Ontwikkeling en groei
Hij vertelt dat vroeger vooral werd gedacht in termen van een goede match tussen kandidaat en functie, de selectievraag centraal stond: ja of nee, geschikt of ongeschikt?
Tegenwoordig ligt het accent toch anders. "De kandidaat van vandaag is meer gericht op ontwikkeling en groei dan dat hij zoekt naar een baan voor het leven. Bovendien: de maatschappij, technologie, organisaties en arbeidsmarkt zijn sterk aan veranderingen onderhevig. Natuurlijk heeft dit consequenties voor ons vak. Denk bijvoorbeeld aan ICT, dat de aard van het werk voorgoed heeft gewijzigd. Nieuwe tendensen stellen nieuwe eisen aan kennis, vaardigheden en competenties en dus ook aan het selectieproces, aan de manier waarop die nieuwe eisen gemeten kunnen worden."

"Vaak is sprake van een wederkerige selectie: niet simpelweg is dit de juiste persoon voor de functie maar de kandidaat stelt zich ook vragen als: biedt deze baan mij voldoende perspectieven? Welke rollen kan ik vervullen in deze organisatie?" Waar voorheen het nog niet gewoon was om topfunctionarissen aan een assessment te laten deelnemen, wordt dat ook in het topsegment steeds meer als objectief instrument ingezet." Hij weet ook dat het niveau van kandidaten anders ligt dan vroeger. "Voorheen werden veel praktische uitvoerende functies getest. Dat gebeurt nog, maar dan veel meer met e-assessmentmethodes, dus via de website. We zien nu steeds meer kandidaten die op managementniveau of in zware staffuncties verschillende rollen moeten kunnen vervullen en daar flexibeler tussen moeten kunnen switchen. Dat vereist een andere aanpak. We zien in de praktijk ook meer en meer aan de ene kant de high-touch en aan de andere kant de high- tech benadering opkomen. Klassikaal testen is steeds minder aan de orde. Het wordt straks heel gewoon dat kandidaten thuis achter de computer een aantal tests maken.


Persoonlijkheidsvragenlijsten of belangstellingsregistratietests." Zo bevat de website van GITP ook assessments en testvoorbeelden om te oefenen en handige tips van adviseurs. De psycholoog is niet meer de figuur op een voetstuk die je, bij wijze van spreken, alleen maar in de ogen hoeft te kijken om te zien hoe de zaken ervoor staan.
Henk Verhoeven beaamt dat: "Kandidaten zien de psycholoog steeds meer als hun persoonlijk adviseur en zichzelf als opdrachtgever. De psycholoog helpt hen als onafhankelijk deskundige inzicht krijgen in hun mogelijkheden, beperkingen en perspectieven. Een verslag van een assessment bestaat niet alleen uit uitspraken over geschiktheid maar ook items over ontwikkelbaarheid en ontwikkeladviezen. Maar we merken ook dat mensen steeds meer testminded worden", en lacht: " Op de lagere school worden al testjes gedaan; het wordt met de paplepel ingegoten!"

Het boek dat Henk Verhoeven samen met zijn collega's heeft geschreven helpt niet alleen de professional verder in het beter uitoefenen van zijn vak.
Door selectie in een breder perspectief te plaatsen kan het bijdragen aan de professionalisering ervan. Henk Verhoeven denkt dat zijn boek vooral HRM-managers, studenten Personeelsmanagement en Bedrijfskunde en lijnmanagers die zich willen verdiepen, zal aanspreken.

Personeelsselectie en assessment - wetenschap in de praktijk. Arnold Driessen, Gertrude Smit en Henk Verhoeven.
Uitgeverij Van Gorcum,
ISBN: 90 232 4198 3

Meer informatie:
www.gitp.nl
Henk Verhoeven is te bereiken via: h.c.m.verhoeven@gitp.nl


...spreekt
Minister-president Jan Peter Balkenende te gast

...helpt
Italië is hot

...plaatst
Personeelsadvertentie, werving én selectie in één moeite door

...confronteert
Metanoia boort bij ondernemers nieuwe kracht aan

...organiseert
Hergebruik Producten: hype of kans?

...concurreert
InPEC: Bredaas klinisch onderzoeksinstituut met grenzeloze ambitie

...combineert
West-Brabant telt 5.500 parttime ondernemers

....ontwerpt
'We zijn een verzameling Willie Wortels'

...start
Ook voor jezelf beginnen?

...initieërt
Maatschappelijk ondernemen op de Bredase Beursvloer

...voorspelt
In 2008 ploffen bureaucratische organisaties uit elkaar

...exploiteert
Zeeland Seaports: samenwerking erg belangrijk

Sports Utitlity Vehicle revealed

SUV's Populair maar ook verguisd
Frank van Doorn: "Ik kies in extremen."
Sander van Houten: "Ik vind die Tucson wel stoer..."
Audi
BMW
Cadillac
Chevrolet
Hummer
Hyundai
Jeep
Kia
Land Rover
Mercedes-Benz
Mitsubishi
Nissan
Opel
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Volvo

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...participeert
Personeelsselectie en assessment; de emancipatie van de kandidaat

...begeleidt
Uitstekende locatie voor het bedrijfsleven én leerplek voor jongeren

...ontmoet
Groeiende belangstelling van buiten Zeeland

...rapporteert
Vastgoedmarkten zijn weer in beweging

...wil inzicht krijgen
NVM BOG presenteert marktonderzoek onder winkeliers in zestig gemeenten