In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.sitesupport.nl
www.storimansenpartners.nl
www.deondernemer.com

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Ondernemingshuis
Hergebruiken van producten spaart MKB'er kosten

Grondstoffen worden schaarser. Het hergebruik van producten en onderdelen van producten wordt daardoor steeds belangrijker. Ook voor het MKB liggen hier kansen. Syntens richtte samen met Avans Hogeschool en de Universiteit van Tilburg het platform hergebruik producten op. Gamko BV uit Etten-Leur is een van de deelnemers.

Gamko is een ontwikkelaar en producent van koelapparatuur voor de horeca. Gebruikers zijn cafés, restaurants, hotels en bijvoorbeeld kantines van sportverenigingen. Peter Naaijkens van Gamko vertelt waarom zijn bedrijf onderzoekt of onderdelen van producten hergebruikt kunnen worden: "Belangrijk is dat we over vijf tot tien jaar in staat zijn om de dure en de milieubelastende materialen die in onze producten zitten, weer kunnen hergebruiken. Dit kan op termijn kostenstijgingen compenseren en het is een bijdrage aan het milieu." Syntens innovatieadviseur Gert van Staalduinen vult hier op aan: "In bepaalde onderdelen zit veel toegevoegde waarde, in de vorm van kennis en arbeid, die bedrijven niet verloren moeten laten gaan."

Tweede levenscyclus
In de toekomst zal Gamko bij het ontwikkelen van nieuwe producten rekening houden met het hergebruik van bepaalde componenten. Dit betekent dat de artikelen, die in aanmerking komen voor deze tweede levenscyclus, snel te verwijderen moeten zijn uit de koelapparatuur die terugkomt uit het veld. "Er moet een stroom van materialen op gang komen, die je in meerdere of mindere mate hergebruikt, zodat dit op den duur aantrekkelijker wordt dan het kopen van nieuwe materialen," zegt Naaijkens. Voorwaarde is wel dat er een bepaalde massa op gang komt van gebruikte artikelen.

Materialenstroom
Gamko heeft op dit moment zeker nog niet alles onder controle. Nog geen tien procent van de artikelen die ze verkopen, komt terug bij het West-Brabantse bedrijf. De rest verdwijnt lokaal bij een verwerkingsbedrijf of op de schroothoop. Naaijkens: "De materiaalstroom terug naar de producent kan alleen vermeerderen door het verbeteren van de systemen en de wetgeving." Naast het terugkrijgen van de producten is er nog een andere voorwaarde om hergebruik tot een succes te maken. "Overleg met klanten zal er in de toekomst toe moeten leiden dat ze accepteren om artikelen te kopen waar hergebruikte onderdelen in zitten. De markt moet ervan overtuigd worden dat deze onderdelen dezelfde kwaliteit hebben als nieuwe. Men koopt een 'functie'met een bepaalde levensduur"aldus Naaijkens.

Haalbaarheid
Bedrijven die interesse hebben in hergebruik, kunnen een beroep doen op het platform hergebruik producten. "Ons doel is om hergebruik door MKB-bedrijven in Brabant te bevorderen. Samen met wetenschappers van Avans Hogeschool en de Universiteit van Tilburg zijn er methodieken ontwikkeld om MKB'ers te helpen hier efficiënt en winstgevend mee aan de slag te gaan," licht Van Staalduinen toe. Daarnaast worden er regelmatig bijeenkomsten en workshops georganiseerd waar bedrijven hun ervaringen kunnen uitwisselen.


...netwerkt
VOC Ondernemers­concert nu al een begrip

...onderneemt
Een uit de hand gelopen hobby

...viert
Florijn Business Club viert 15-jarig bestaan met nieuwe naam

...lost op
REWIN ondersteunt innovatief bedrijf uit Roosendaal

...hergebruikt
Hergebruiken van producten spaart MKB'er kosten

...inventariseert
'Tijdig inventariseren gevolgen wetswijzigingen!'

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...groeit
Het vliegwiel van Etten-Leur: de ene ontwikkeling zet de andere in gang

...sport
Grote plannen voor een sportief Etten-Leur

...presenteert
Hotels in Etten-Leur hebben elk hun eigen charme

...organiseert
Waar het goed wonen is, is het ook goed werken

...ontwikkelt
Grootse plannen met cultuur, toerisme en recreatie

...winkelt
MKB serieuze gesprekspartner van gemeente

...werkt samen
Durven investeren in de toekomst

...plant
Borchwerf maakt er werk van

...opent deuren
Grensverleggend Ondernemen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...spreekt
In 't kort

...verbouwt
NVB: 'Meer bedrijven willen verhuizen of verbouwen'

...verkoopt
Pand familiebedrijf vrij van overdrachts­belasting