In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
www.deondernemer.com
www.sitesupport.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Grote belangstelling voor ondernemen op het platteland
West TOP bijeenkomst trekt 150 bezoekers

Op 5 maart jl. vond bij Tomatenkwekerij Jansen in Hoeven de bijeenkomst "Onderneem 't op het West-Brabantse platteland" plaats. De bijeenkomst stond in het teken van de kansen voor ondernemers op het platteland van West Brabant. Een onderwerp dat velen moet hebben aangesproken gezien de overweldigende opkomst.


Het publiek discussieert mee tijdens het debat over de kansen en uitdagingen van ondernemen op het platteland.

Zo'n 150 ondernemers en bestuurders vonden hun weg naar de tomatenkwekerij. De organisatie van de middag was in handen van NV REWIN West Brabant en de Gemeente Halderberge.

Aanleiding
Het West-Brabantse platteland verandert langzaam maar zeker. Sinds 1990 is het aantal boerenbedrijven in West-Brabant met éénderde teruggelopen. Ook verdwijnen er zowel publieke als private voorzieningen van kleine kernen naar de grote steden. Gelukkig zijn er niet alleen bedreigingen; het platteland biedt ook kansen. Er komen steeds meer mensen met goede ideeën voor het platteland: initiatieven die de nieuwe economische dragers van het landelijk gebied kunnen worden. Om de slagingskans van deze initiatieven te verhogen is West TOP gestart; een programma dat (startende) ondernemers in het buitengebied ondersteunt bij het realiseren van hun plannen en ideeën.

Bijeenkomst
"Sinds de start van West TOP in januari 2006 zijn 53 ondernemers vanuit het niets een bedrijf opgestart op het platteland van West-Brabant", aldus Peter Princen, project leider van West TOP. "En dan staan er nog eens 47 ondernemers in de startblokken!" vervolgt hij. Vrijwel alle ondernemers hebben een speciaal voor West TOP ontwikkeld opleidingsprogramma gevolgd, dat verzorgd wordt door het ROC West-Brabant/P3 Transfer. Daardoor zijn zij nog beter voorbereid op hun toetreding tot de markt. Daarnaast worden alle deelnemers gekoppeld aan een persoonlijke coach.

Princen meldt enthousiast dat er inmiddels 40 coaches gevonden zijn die vrijwillig de ondernemers met raad en daad bijstaan. Overigens kunnen ervaren ondernemers zich nog steeds aanmelden om ook coach te worden. Een ondernemer die West TOP een warm hart toedraagt is de eigenaar van de tomatenkwekerij waar de bijeenkomst plaatsvond. Peter Jansen vertelde dat zijn ouders 50 jaar geleden het bedrijf hebben opgezet. Hij kreeg de lachers op zijn hand met de uitspraak "Tomaten van Jansen verhogen je levenskansen". Om ook de kansen van zijn bedrijf te verhogen zoekt Jansen constant naar oplossingen voor beter en duurzamer ondernemen.

Discussie
Onno Hoes, gedeputeerde Economische Zaken van de Provincie Noord-Brabant, Geert Huijpen, wethouder Economische Zaken in Halderberge en Jaap Korteweg, ondernemer uit Langeweg discussieerden over het ondernemerschap van agrariërs en de regelgeving op het platteland. Op het laatste moment schoof ook Mark Rutte vanuit de landelijke politiek zich aan bij het panel. Hoewel iedereen beaamde dat ondernemen op het platteland niet vanzelf gaat, werd vooral aangegeven dat er meer mogelijkheden komen voor ondernemers. Het feit dat gemeenten steeds meer ruimte krijgen om ontwikkelingen toe te staan werd door het publiek van harte toegejuicht. Dat publiek werd actief door discussieleider Gabrina van Staveren-Kikkert bij het debat betrokken. Diverse praktijkvoorbeelden passeerden dan ook de revue.

Groene beurs
Na de discussie kwamen de ondernemers aan de beurt. Zo'n 15 West TOP bedrijven presenteerden zich aan het publiek. Het aanbod was zeer divers: van grootverbruik tot verkoopondersteuning en van landbouwmachines tot het leveren en installeren van droogtoiletten voor pleziervaartuigen. De stands van de bedrijven werden druk bezocht. De bijeenkomst vormde voor de West TOP ondernemers de ultieme afsluiter van hun opleiding: hoe wordt mijn product door het publiek ontvangen? Gezien het aantal kaartjes dat werd uitgewisseld en het feit dat er daadwerkelijk afspraken werden gemaakt lijkt het erop dat ze allemaal in hun doel geslaagd zijn.

West Top
West Top is een project voor en door ondernemers in West Brabant. Het project wordt mede gefinancierd door de Europese Unie, Provincie Noord-Brabant en REAP. Mocht u interesse hebben in deelname of meer informatie willen, neem dan contact op met

NV REWIN West-Brabant

Peter Princen: 076-5646794
E-mail: p.princen@rewin.nl
Internet: www.westtop.nl


...inter­nationaliseert
West-Brabant profiteert enorm van globalisering

...legt contact
'Chinezen zijn harde werkers'

...specialiseert
Van Bedaf Metaal: van machinebedrijf naar totaaloplosser

...discussieert
West TOP bijeenkomst trekt 150 bezoekers

...handelt
"Productietijd kopen in een Chinese fabriek"

...start
100e Starterspas uitgereikt

...bezoekt
5e editie van de Regio Business Dagen West-Brabant

....groeit
'De kracht van de regio laten zien, dan heb je iets te vertellen!'

...regelt
Regio Business Dagen West-Brabant 2007 Racketcentrum Breda

...oogst
Onno Hoes: Het is nu tijd om te oogsten

...vervoert
EVO biedt praktische oplossingen

...zoekt
Transport en Logistiek biedt volop werk

...rijdt
zakelijk onderweg

...ontwikkelt
Trends in trucks

...koopt
Bedrijfsauto's: altijd maatwerk

...rekent
Reden voor optimisme rondom BPM-regels voor ondernemers

...versnelt
Mitsubishi laat zijn spierballen zien

...werkt efficient
Optimale efficiency in distributie

...levert
Opel nog altijd betrouwbaar

...strekt uit
VW reikt verder

...liegt niet
Ford uit het slechte weer

...belegt
De beleggingsadviseurs

...staat bij
Starterslift is een groot succes

...herkent
"Een jaar Blushuis: enthousiaste Blushuizers Ún ruimtegebrek"

...timmert
Bergen op Zoom timmert hard aan de weg

...spreekt
Blushuizers aan het woord

...bouwt
Solide fundament is onontbeerlijk

...betaalt
Vermindering faalkosten door intensieve samenwerking

...heeft behoefte
Behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen blijft onverminderd groot