In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Bergen op Zoom timmert hard aan de weg

"Bergen op Zoom is een prachtige, historische stad die economisch soms een beetje ingedut lijkt. Velen beseffen echter amper hoeveel bedrijfseconomisch moois Bergen op Zoom ook binnen haar stadsgrenzen herbergt. Het is hoog tijd te ontwaken - de kansen liggen er namelijk en die moeten we nú grijpen!"


Arn van der Vorst

Op het gebied van verkeer en vervoer speelt er in Bergen op Zoom momenteel heel wat. Belangrijke knopen zijn eindelijk doorgehakt, projecten waar al jarenlang over gedebatteerd werd, hebben groen licht gekregen. De handen zijn inmiddels letterlijk uit de mouwen gestoken hetgeen een sterker - lokaal en zeker ook regionaal - ondernemersklimaat tot gevolg moet hebben. Over welke ontwikkelingen spreken we precies, wat zijn de kansen die daarmee gecreëerd worden en zitten ondernemers en gemeente exact op één lijn? Arn van der Vorst is ondernemer (directeur van het op Noordland gevestigde Mepavex Logistics) en tevens vice-voorzitter van de Industriële Kring Bergen op Zoom, in welke hoedanigheid hij ook nog eens verkeer en vervoer in zijn portefeuille heeft zitten; een geschiktere gesprekspartner om eens wat hot issues de revue te laten passeren was niet te vinden.

Belangenbehartiger
Het IKB - dat samen met een flink aantal regionale 'Kringen' administratief onder de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging valt - telt op dit moment ruim 80 leden en wordt gekenmerkt door een rijke schakering aan grote en middelgrote industriële, handels-, transport, aannemings- en dienstverlenende bedrijven (met minimaal 20 medewerkers). Het merendeel van de leden is gevestigd op één van de drie bedrijventerreinen die Bergen op Zoom rijk is: Noordland, Lage Meren en Oude Molen. "Zij hebben elk hun eigen belangenverenigingen die samen zorg dragen voor bijvoorbeeld de bewaking of groenvoorziening," verduidelijkt Van der Vorst. "De voorzitters daarvan zitten op hun beurt weer in het bestuur van het IKB. Wij treden namens de leden op als belangenbehartiger en onderhouden contacten met de diverse overheden."

Aanleg A4
"Daar zijn we momenteel overigens enorm druk mee, want er speelt heel wat in en rondom Bergen op Zoom. Zo zal het hele A4 verhaal waarschijnlijk niemand zijn ontgaan. Want eindelijk, eindelijk ... en nog maar eens eindelijk is er begonnen met de aanleg van die A4. En na jaren van soebatten werd dat hoog tijd. Want steeds meer ondernemers gingen geloven in het beeld dat ontstond 'Rijd maar vanuit het noorden naar het zuiden toe en de vierbaans wegen worden vanzelf driebaans, tweebaans en tenslotte eindig je op een landweggetje'.

Dat kan toch niet de bedoeling zijn. In eerste instantie was er overigens enkel gekozen voor de omleiding Halsteren, maar de onlangs aangetreden Minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings heeft zich hard gemaakt om ook de omleiding Steenbergen (westelijke variant) aansluitend aan de omleiding Halsteren uit te voeren. Wij steunen dit besluit overigens van harte, omdat het deze regio heel wat zal opleveren. Het betekent allereerst een goed alternatief voor de drukke A16 en zorgt daarnaast voor een nog betere verbinding tussen de twee grote havensteden Rotterdam en Antwerpen."

Twee vliegen in één klap
"Wat dat betreft ligt Bergen op Zoom natuurlijk perfect centraal," vervolgt Van der Vorst. "Maar vergeet zeker ook Vlissingen niet. Stel dat op termijn er alsnog 'ja' gezegd zal worden tegen de WCT - Westerschelde Container Terminal - dan kan in West-Brabant buurgemeente Roosendaal zich naast vervoer over de weg meer gaan focussen op spoorvervoer en doet Bergen op Zoom er verstandig aan te kiezen voor de weg- en watermodaliteit. We zitten hier nu eenmaal maar vijf minuten van het Schelde-Rijnkanaal af.

Niet voor niets zijn we onlangs gestart met de ontwikkeling van een bargeterminal. De congestie in de grote havens - met name Rotterdam - is namelijk enorm vandaag de dag. Het zou hun de mogelijkheid bieden om een deel van de containers die op zeeschepen binnenkomen rechtstreeks over te laden in barges en die naar terminals in het achterland te brengen. Bergen op Zoom zou daar zorg voor kunnen dragen wat dus extra werkgelegenheid betekent en het is tegelijk ontlastend voor de Randstad. Ook het milieu is uiteindelijk gediend met minder voertuigkilometers. Je vangt dus twee vliegen in één klap."

Welstandsvrij bouwen
"Ook de gemeente is trouwens overtuigd van de potentie die deze stad heeft dus wat dat betreft staan we op één lijn. We hebben sowieso niet echt veel reden tot klagen op dat gebied. Twee maal per jaar is er een collegeoverleg waar we in gesprek gaan met de verantwoordelijke wethouders en de burgemeester. Tal van zaken worden dan besproken. Natuurlijk zijn er ook minpuntjes, dat spreekt voor zich," erkent Van der Vorst. "Er is nog steeds geen besluit genomen over een extra ontsluiting van industrieterrein Noordland, het convenant betreffende project 'Bergse Haven' is nog immer niet getekend en ook het nachtelijk rijverbod is nog steeds niet van de baan.

De discussies daarover worden echter in volledige openheid gevoerd wat zeer te prijzen is. Daar staat tegenover dat er besloten is tot een driejarige proef van welstandsvrij bouwen hetgeen de slagvaardigheid van deze gemeente kenmerkt. We staan dus zeker niet tegenover elkaar maar zijn bereid samen die schouders eronder te zetten en de kansen die er liggen te pakken."


...inter­nationaliseert
West-Brabant profiteert enorm van globalisering

...legt contact
'Chinezen zijn harde werkers'

...specialiseert
Van Bedaf Metaal: van machinebedrijf naar totaaloplosser

...discussieert
West TOP bijeenkomst trekt 150 bezoekers

...handelt
"Productietijd kopen in een Chinese fabriek"

...start
100e Starterspas uitgereikt

...bezoekt
5e editie van de Regio Business Dagen West-Brabant

....groeit
'De kracht van de regio laten zien, dan heb je iets te vertellen!'

...regelt
Regio Business Dagen West-Brabant 2007 Racketcentrum Breda

...oogst
Onno Hoes: Het is nu tijd om te oogsten

...vervoert
EVO biedt praktische oplossingen

...zoekt
Transport en Logistiek biedt volop werk

...rijdt
zakelijk onderweg

...ontwikkelt
Trends in trucks

...koopt
Bedrijfsauto's: altijd maatwerk

...rekent
Reden voor optimisme rondom BPM-regels voor ondernemers

...versnelt
Mitsubishi laat zijn spierballen zien

...werkt efficient
Optimale efficiency in distributie

...levert
Opel nog altijd betrouwbaar

...strekt uit
VW reikt verder

...liegt niet
Ford uit het slechte weer

...belegt
De beleggingsadviseurs

...staat bij
Starterslift is een groot succes

...herkent
"Een jaar Blushuis: enthousiaste Blushuizers én ruimtegebrek"

...timmert
Bergen op Zoom timmert hard aan de weg

...spreekt
Blushuizers aan het woord

...bouwt
Solide fundament is onontbeerlijk

...betaalt
Vermindering faalkosten door intensieve samenwerking

...heeft behoefte
Behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen blijft onverminderd groot