In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

De stoel

Naam: Hubert Koevoets (45)
Functie: Algemeen directeur
Bedrijf: Amgen Europe in Breda
Bijzonderheden: Amgen Europe verpakt en distribueert in Breda eigen medicijnen, bestemd voor heel Europa. In Breda werken momenteel 450 mensen, maar dat aantal groeit gestaag gezien de positieve ontwikkelingen, die het bedrijf doormaakt. De omzet van Amgen, een Amerikaans bedrijf (uit Calofirnië) is wereldwijd 14,3 miljard dollar.
Locatie foto: De stoel van Koevoets staat voor het gebouw. Naast dit gebouw staat een nieuw kantoorgebouw, dat onlangs in gebruik is genomen en waarschijnlijk in oktober, dan zit Amgen precies tien jaar in Breda, geopend wordt.


Tekst: Ron Gregoor
Foto: Thom van Amsterdam

Waarom zit u op deze stoel?
Dit is een lekkere stoel, eenvoudig, maar wel functioneel. Overigens zit ik niet zo heel vaak in die stoel. Mijn functie brengt met zich mee dat ik veel reis, vooral naar de VS. Het hoofdkantoor zit aan de westkust, ik zit dan niet zelden elf uur in een vliegtuig. Als ik hier dan ben, probeer ik ook zo vaak mogelijk op de 'werkvloer' te zijn, contact met mijn medewerkers is heel belangrijk.

Op welke stoelen heeft u hiervoor gezeten?
Ik heb eerder op twee andere stoelen bij Amgen gezeten. In 1997 ben ik hier begonnen als financieel directeur, in 2000 kreeg ik distributie en customer service onder mijn hoede. Een goede opstap naar deze stoel. Voor ik bij Amgen kwam werkte ik 9,5 jaar bij General Electric. Van 1988 tot 1991 in Bergen op Zoom, daarna in Londen. Ik heb voor GE ook nog in Gent gezeten. Ik ben dus altijd in dienst geweest bij een Amerikaans bedrijf. En dat bevalt mij prima. Er wordt hier in Europa vaak gemopperd dat de mentaliteit van Amerikaanse bedrijven keihard is. Ik vind dat wel meevallen. Het is natuurlijk wel zo dat wanneer je goed betaald wordt voor je werk, je dat dan goed moet doen. Overigens is er wel een verschil tussen bedrijven aan de oost- en die aan de westkust. GE zit aan de oostkust, daar gaat het vaak wat formeler. Maar dat heb je in Europa ook, de mentaliteit in Zweden is ook anders dan die in Spanje.

Hoe bent u bij Amgen terechtgekomen?
Ik had het bij GE prima naar mijn zin, maar was toch wel toe aan een nieuwe uitdaging. Dit kwam langs en ik dacht, dit is een kans. Doen. Ik heb daar nooit spijt van gehad.

Wat betekent het bedrijf voor u?
Heel veel. Ik zeg dat niet lichtzinnig, ik ben trots om hier te werken. Dat heeft te maken met ons product. Wij zorgen ervoor dat patiënten goede medicijnen krijgen. En daar, want dat is toch de bedoeling, beter van worden. Dat geeft mij een goed gevoel. Natuurlijk verdienen wij aan medicijnen. Maar dat geld hebben wij ook nodig voor investeringen en onderzoek. Een bedrijf als Amgen loopt veel risico. Wij moeten investeren in nieuwe medicijnen, moeten die ook gaan produceren. Vaak is het zo dat we al aan het produceren zijn voordat we definitief toestemming hebben het product op de markt te brengen. Doen we dat niet, dan lopen we achter de feiten aan. Dat geldt ook voor de investeringen, die daarmee te maken hebben. Je moet op tijd beslissen of je een nieuw gebouw wegzet. Als je afwacht, kan het wel eens te laat zijn. Het bedrijf staat ook voor integriteit. Eerlijk zijn, dat is heel belangrijk in onze 'familie'.

Wat betekent u voor het bedrijf?
Ik vind het moeilijk om dat van jezelf te zeggen. Ik hoop dat ik van waarde ben voor het bedrijf. Ik doe daar in ieder geval wel mijn best voor. Ik probeer mijn enthousiasme ook over te brengen op mijn personeel. Wat dat betreft is het ook wat moeilijker geworden. Toen wij hier tien jaar geleden begonnen, werkten we met 50 mensen. Ik kende iedereen, kende hun verhaal, hun achtergrond. Nu hebben we bijna 500 mensen in dienst. Dan lukt dat niet meer. Daar heb ik best moeite mee. We hebben hier met een aantal mensen toch de basis gelegd voor een groot bedrijf.

Wat is uw belangrijkste beslissing geweest voor de toekomst van het bedrijf?
De nieuwbouw. Als je voorziet dat de bestaande ruimte te klein is, moet je een beslissing nemen. Sceptici zeiden: 'zou je dat risico wel nemen, blijven we wel zo groeien als we nu denken?' Ik heb gelukkig dat risico genomen, we hebben nu een prachtige nieuwbouw en dat gebouw zit bijna vol. Verder zijn beslissingen over veiligheids- en milieumaatregelen voor ons van het grootste belang.

Waarover piekert u?
Ik pieker regelmatig. Over zaken als veiligheid. Maar ook over mentaliteitskwesties. Hoe hou ik in dit groeiende bedrijf de juiste mentaliteit. We begonnen, wat ik al zei, met 50 mensen, nu hebben we er 500. Wereldwijd groeide Amgen van 3.000 mensen naar 30.000. Het is dus een algemeen probleem.

Wanneer bent u het meest in uw element?
Als ik in Amerika kan vertellen over onze groei in Europa. Of als ik kan uitleggen hoe Amgen mensen helpt genezen. Dan heb ik het geweldig naar mijn zin.

Waar komt u uw stoel voor uit?
Ik heb niet zo gigantisch veel hobby's. Ik discussieer graag met vrienden, dat gaat dan vaak gepaard met een etentje. Ik ben actief in een serviceclub. Mensen helpen die het moeilijker hebben dan wij geeft een enorme voldoening. Golfen vind ik geweldig om je gedachten te verzetten. En waar ik ontzettend tegen op kijk, zijn mensen die de marathon lopen. Ik ben zelf niet zo'n sporter, maar dat zou ik wel graag willen.

Wat is uw ambitie?
Van Amgen hier een voorbeeldbedrijf te maken. Zodat iedereen zegt: zo moet je nu met deze branche omgaan.


...begint
Tackler tackelt arbeidsconflicten

...feest
Een nieuw begin

...zit
De stoel

...toekomst
Studenten techniek hebben de toekomst

...groeit
Bedrijf uit Halsteren krijgt ondersteuning van REWIN bij uitbreiding

...ontwikkelt
Innovatieve ondernemers uit West-Brabant in MKB Top 100

...werkt samen
Unieke samenwerking onderwijs en bedrijfsleven in West-Brabant

...innoveert
30 mei innovatiecongres

...vraagt
Gratis themadag: Levert uw bedrijf straks wat op?

...ontwerpt
Marlies Dekkers wil imperium

...netwerkt
Netwerken is soms net werken

...samen sterk
BZW wil vooral samen sterk zijn

...peilt
Het eerste cijfer van de barometer: 7,2

...lift
Internationale handel in de lift

...coacht
Het draait toch vooral om economische onafhankelijkheid

...verlangt
Techniek wil ambachtschool terug

...leert
Shell: Leerlingen enthousiast

...schakelt
De verbindende schakel tussen bedrijfsleven en student

...begeleidt
Goede vakmensen aan de slag in de techniek

...vult
Technisch personeel headhunten

...belegt
De beleggingsadviseurs

...rijdt
zakelijk onderweg

...betekent
'Ondernemers moeten iets betekenen voor de samenleving'

...kijkt
De stand van zaken...

...onroerend goed
Wateroverlast en de gevolgen voor het Nederlands vastgoed

...woont
Wonen en werken in een landelijke omgeving

...slaagt
Wonen en werken in een landelijke omgeving