In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

allochtone vrouwen
Het draait toch vooral om economische onafhankelijkheid

Nezos Demirel neemt zichzelf graag als voorbeeld. Een allochtone vrouw, van Turkse afkomst, die dankzij haar capaciteiten, wil en karakter als een vuurpijl omhoog schiet. Ze is eigenaar van het trainings-, coaching- en adviesbureau Topview, voorzitter van de stichting Pafemme die zich het lot van allochtone vrouwen aantrekt en heeft daarnaast nog ettelijke nevenfuncties waaronder bestuurslid bij het Waterschap. Vlammende donkere ogen en een helder verstand. Voilà, de allochtone vrouw van de toekomst.

door Ad van Bladel


Nezos Demirel: 'Werkgevers zijn niet altijd creatief.'
Foto: Robert van den Berge het fotoburo

BERGEN OP ZOOM - Nezos lacht haar witte tanden bloot. 'Zó makkelijk is het helaas niet. Maar de werkgever die denkt zich in de toekomst druk te kunnen maken om zaken als etniciteit en geloof, zit volgens mij helemaal fout. Die mist de boot. Dat blijkt nu al in diverse bedrijfstakken. De metaalbranche zit te springen om werknemers. Wat doen ze? Ze halen mensen uit Tsjechië terwijl er hier allochtone mannen en vrouwen genoeg zijn die dat werk kunnen doen. Werkgevers gaan op dat punt meestal niet creatief genoeg om met de gegevens die ze hebben. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. TNT Post had voor de bezorging mensen nodig; dacht eens na en ging op zoek naar allochtone vrouwen die de verschillende wijken goed kennen. Nu wordt de post die zij in die wijk moeten bezorgen 's morgens bij hen thuis bezorgd waarna zij die, tijdens de schooltijden van de kinderen, in hun eigen wijk kunnen rondbrengen. Zo kan het dus ook, als je maar creatief met gegevens omgaat.
Het is maar net hoe je ergens naar kijkt. Ook in de zorgsector zullen we iets moeten, want er komen grote tekorten aan medewerkers aan. Allochtone vrouwen zullen ook daarin een cruciale rol gaan spelen. Maar dan moet je ze wel eerst wat bieden... En economische onafhankelijkheid is volgens mij het scharnier waar het allemaal om draait.'

Instrument
De landelijke stichting Pafemme is als instrument ontstaan vanuit de Commissie PaVEM, Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen die van 2003 tot 2005 heeft bestaan en die was opgericht om de deelname van allochtone vrouwen aan het maatschappelijke verkeer te verbeteren. Nezos Demirel was lid van het eerste landelijke participatieteam van de Commissie PaVEM. Die bestond uit prinses Máxima, VVD-coryfee Hans Dijkstal, Paul Rosemoller en diverse andere prominenten. Nezos Demirel: 'Deze commissie was voor twee jaar in het leven geroepen. In aansluiting daarop is de Stichting Pafemme opgericht.

We hebben in Nederland een aantal participatieteams opgericht. Teams van allochtone vrouwen die - bijvoorbeeld - gemeenten adviseren hoe ze allochtone vrouwen beter bij het maatschappelijke verkeer kunnen betrekken. Dat wordt gedaan via drie speerpunten: lokale participatie, bestuurlijke participatie en deskundigheidsbevordering.
Het zijn klankbordgroepen bij werkgelegenheids- en andere maatschappelijke vraagstukken. Onlangs organiseerde Pafemme weer een bijeenkomst waarbij we allochtone vrouwen en grote organisaties als Shell, Achmea en de Belastingdienst bij elkaar brachten om tot zogenaamde 'matches' te komen. Dat kunnen banen zijn, maar ook stages. Er kunnen vrouwen worden gecoacht door zo'n organisatie. Ik ben zo blij dat het maatschappelijke gezwam nu zo'n beetje voorbij is. Kwaliteit en functionaliteit spelen een cruciale rol, niet de kleur of het geloof van je werknemer. Het wordt tijd dat Nederlandse werkgevers dat beseffen want ons land heeft al een achterstand op dit gebied.

Nederland als kenniseconomie verlangt voor de toekomst mensen die daadwerkelijk op allerlei vlakken deelnemen aan het maatschappelijke verkeer. Laaggeschoold, eenvoudig werk wordt steeds minder. Door middel van de participatieteams van Pafemme maken we dat duidelijk. Zowel aan de vrouwen die er lid van worden, als aan werkgevers. Beide partijen zullen moeten inzien dat het voordelig is om samen te werken. Aan allochtone vrouwen zul je een perspectief moeten bieden. Zonder lichtpuntje in hun leven gebeurt er niet veel. Begeleiding is daarbij cruciaal want studie en ontwikkeling hebben invloed op je persoonlijke leven. Dat heb ik zelf, als gescheiden vrouw en moeder van mijn zoon Tolga, aan den lijve ondervonden. Mijn ultieme doel is overigens dat de emancipatie zó ver wordt doorgevoerd dat niet iedereen hoeft te emanciperen of participeren. Pas als dat gebeurt, ben je echt vrij.'

Meer informatie over de stichting Pafemme via: www.pafemme.nl


...begint
Tackler tackelt arbeidsconflicten

...feest
Een nieuw begin

...zit
De stoel

...toekomst
Studenten techniek hebben de toekomst

...groeit
Bedrijf uit Halsteren krijgt ondersteuning van REWIN bij uitbreiding

...ontwikkelt
Innovatieve ondernemers uit West-Brabant in MKB Top 100

...werkt samen
Unieke samenwerking onderwijs en bedrijfsleven in West-Brabant

...innoveert
30 mei innovatiecongres

...vraagt
Gratis themadag: Levert uw bedrijf straks wat op?

...ontwerpt
Marlies Dekkers wil imperium

...netwerkt
Netwerken is soms net werken

...samen sterk
BZW wil vooral samen sterk zijn

...peilt
Het eerste cijfer van de barometer: 7,2

...lift
Internationale handel in de lift

...coacht
Het draait toch vooral om economische onafhankelijkheid

...verlangt
Techniek wil ambachtschool terug

...leert
Shell: Leerlingen enthousiast

...schakelt
De verbindende schakel tussen bedrijfsleven en student

...begeleidt
Goede vakmensen aan de slag in de techniek

...vult
Technisch personeel headhunten

...belegt
De beleggingsadviseurs

...rijdt
zakelijk onderweg

...betekent
'Ondernemers moeten iets betekenen voor de samenleving'

...kijkt
De stand van zaken...

...onroerend goed
Wateroverlast en de gevolgen voor het Nederlands vastgoed

...woont
Wonen en werken in een landelijke omgeving

...slaagt
Wonen en werken in een landelijke omgeving