In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

techniek
Technisch personeel headhunten

Ondanks een overschot aan technische vacatures blijken ze vaak moeilijk vervulbaar. Vooral jongeren tonen weinig interesse in een technisch beroep. Vedior Techniek wil het tij keren met consultants die jongeren persoonlijk begeleiden naar een carrière in de techniek.

door Marlies Oggel


Een medewerkster van Vedior in Terneuzen probeert een klant aan een baan te helpen.
Foto: Robert van den Berge- het fotoburo

OOSTERHOUT/ TERNEUZEN - Met het huidig economisch herstel en de gunstige verwachtingen op de (middel)lange termijn, staat personeelsbeleid weer volop in de aandacht. Zeker in de metalelektro-industrie waar een groeiende mismatch tussen vraag en aanbod is. Een mismatch in kwantiteit én kwaliteit. Want terwijl het aantal openstaande technische vacatures sterk stijgt, blijft het moeilijk de juiste gekwalificeerde mensen te vinden. De automatisering en robotisering speelt hierin een grote rol. Handig zijn is niet meer voldoende. De techneut van nu moet én mechanisch én softwarematig onderlegd zijn.

Bedrijven worden geconfronteerd met toenemende internationale concurrentie en de noodzaak om kosten te reduceren en tegelijk de productiviteit en kwaliteit te verhogen. Voor menig bedrijf betekent dat terug naar de core business: uitbesteden wat geen kerncompententie is. Die trend beperkt zich niet tot productiegerelateerde functies, maar raakt ook het HRM-beleid. Onder druk van krappe arbeidsmarkt en door focus op kerncompetenties zie je dat bedrijven recruitment steed vaker (deels) uitbesteden. In de huidige markt is meer nodig dan een vacatureadvertentie plaatsen. Bedrijven hebben echter niet altijd de kennis en tijd om zelf de juiste kandidaten te vinden. Personeel werven, selecteren en vasthouden is een specialisme dat steeds vaker bij uitzendbureaus wordt gelegd. Zelfs zo dat van uitzendbureaus wordt verwacht dat zij hiermee bijdragen aan het strategisch HRM-beleid van bedrijven.

Vrijheid blijheid
De tijden zijn voorbij dat uitzendbureaus een doorgeefluik zijn van bedrijven. Natuurlijk is adequaat inspelen op huidige en toekomstige arbeidsbehoefte van bedrijven belangrijk, maar meer en meer staan ook de wensen en behoeften van de werknemer centraal. Vooral de huidige generatie jongeren staat vrijer in het arbeidsleven, stelt Jolanda de Bruijn, consulent bij Vedior Techniek, het nieuwe label van Vedior. 'Jongeren van nu geven niet om zekerheid. Voor hen telt vrijheid blijheid: een jaartje hier, een paar maanden daar. Toch wil je ze aan je binden, vooral om ze een kans te geven toch carrière te maken.

Daarom biedt Vedior Techniek ze een halfjaar- of jaarcontract aan, met leuke extra's als goede werkkleding, een tool belt, etc. Dat contract laat zien dat we ze serieus nemen, dat we begrijpen hoe ze in het leven staan, en hoe werk daarin past. Ik merk dat ze dit enorm waarderen.' Door te werken met in techniek gespecialiseerde consulenten en vestigingen wordt zowel de technische sector in Zuidwest-Nederland als de individuele werknemer beter bedient.
Vooral de rol van de consulenten is bepalend in de nieuwe strategie. In plaats van gebonden zijn aan één vestiging hebben de consulenten een vrije rol, om daar waar mogelijk vraag en aanbod te matchen. Daarvoor is vakinhoudelijke kennis nodig. Vedior Techniek organiseert daarom kennissessies en trainingen bij bijvoorbeeld een ROC om consulenten te leren lassen, frezen, of om met AutoCad te werken. Met die kennis is het mogelijk om voor klant en flexkracht exact die kwaliteit te leveren die nodig is.

Regionale verschillen
De vrije rol van consulenten van Vedior Techniek sluit ook beter aan bij de specifieke behoeften per regio. Zo is in Zeeland en West-Brabant meer vraag naar LTS plus en MTS door de aanwezigheid van grote industrieën, terwijl rond Eindhoven meer behoefte is aan engineers, aan hoger gekwalificeerd personeel. Consulenten kunnen hierdoor talent en marktbehoeften beter op elkaar aansluiten - talent waar zij actief naar op zoek gaan. Wachten tot het talent de vestiging binnenloopt kan niet meer. Daarom speuren consulenten dagelijks op het internet, in kranten en in het eigen netwerk naar iedereen met een technisch cv. Bij interesse volgt een afspraak (thuis of in de kroeg) om vooral eest kennis te maken. Die benadering slaat aan.

Persoonlijkheid staat voorop, weet ook De Bruijn. 'Iemand die via mij werkt, zie ik bijna wekelijks. Dat moet ook wel, want het is niet meer zo dat we alleen banen invullen. We coachen mensen als het ware in hun carrière, willen weten of werk bij hen past, waar ze over twee jaar willen staan en hoe we ze daar naartoe krijgen in opleidingen, werk, enzovoort. Wat dat betreft is de borrel op vrijdag op de vestigingen nog steeds belangrijk. Op dat soort informele momenten hoor je goed wat er speelt.'

Marlies Oggel is commercieel manager van Vedior in Zuidwest Nederland. Zij schreef op ons verzoek een artikel over de vraag: wat doen jullie er aan om bedrijven aan technisch personeel te helpen.


...begint
Tackler tackelt arbeidsconflicten

...feest
Een nieuw begin

...zit
De stoel

...toekomst
Studenten techniek hebben de toekomst

...groeit
Bedrijf uit Halsteren krijgt ondersteuning van REWIN bij uitbreiding

...ontwikkelt
Innovatieve ondernemers uit West-Brabant in MKB Top 100

...werkt samen
Unieke samenwerking onderwijs en bedrijfsleven in West-Brabant

...innoveert
30 mei innovatiecongres

...vraagt
Gratis themadag: Levert uw bedrijf straks wat op?

...ontwerpt
Marlies Dekkers wil imperium

...netwerkt
Netwerken is soms net werken

...samen sterk
BZW wil vooral samen sterk zijn

...peilt
Het eerste cijfer van de barometer: 7,2

...lift
Internationale handel in de lift

...coacht
Het draait toch vooral om economische onafhankelijkheid

...verlangt
Techniek wil ambachtschool terug

...leert
Shell: Leerlingen enthousiast

...schakelt
De verbindende schakel tussen bedrijfsleven en student

...begeleidt
Goede vakmensen aan de slag in de techniek

...vult
Technisch personeel headhunten

...belegt
De beleggingsadviseurs

...rijdt
zakelijk onderweg

...betekent
'Ondernemers moeten iets betekenen voor de samenleving'

...kijkt
De stand van zaken...

...onroerend goed
Wateroverlast en de gevolgen voor het Nederlands vastgoed

...woont
Wonen en werken in een landelijke omgeving

...slaagt
Wonen en werken in een landelijke omgeving