In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
www.deondernemer.com

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

De stoel

Naam: Rene van der Peijl (1965)
Functie: Directeur, werkzaam binnen de Van der Peijl Groep sinds 1990.
Bedrijf: Van der Peijl Groep is een keten van technische groothandelsbedrijven die een totaalpakket (160.000 artikelen) aan technische materialen uit voorraad levert.
Bijzonderheden: Vestigingen in Bergen op Zoom, Steenbergen, Oudenbosch, Roosendaal, Zevenbergen, Breda, Goes, Middelburg, Terneuzen, Sommelsdijk, Axel, Zierikzee, Oostburg en Oud- Beijerland. Goes is het financiële centrum, Bergen op Zoom het logistieke. Ruim 300 mensen personeel.
Locatie foto: Op de laadbak van een van de vrachtwagentjes van het bedrijf. 'Mensen zeggen tegen me, oh ja, Van der Peijl, van die busjes. Maar wij zijn leverancier van techniek. Met deze busjes bezorgen wij allerlei technische materialen bij onze klanten. Daarom heb ik mijn stoel op de laadklep van een bezorgbus gezet, tussen de technische materialen.Tekst: Ron Gregoor
Foto: Willem Mieras

Waarom zit u op deze stoel?
Dit is letterlijk en figuurlijk de stoel van mijn vader. Hij heeft daar ook in gezeten. Hij was, net als ik, directeur en richtte zich met name op marketing en sales. Wij zijn een familiebedrijf. Mijn vader werkte met zijn twee broers. Ze hadden ieder eenderde van de aandelen. Wij zijn nu met drie neven, volgens dezelfde verdeelmethode. Onder mijn vader en zijn broers is het bedrijf flink gegroeid en is er een mooie basis gelegd. Meestal volgt er dan een gevaarlijke derde generatie, maar dat is bij ons niet zo. Wij zijn de laatste tien jaar aanzienlijk doorgegroeid, van 120 naar 300 werknemers.

Op welke stoelen heeft u hiervoor gezeten?
Dit is eigenlijk de eerste stoel voor mezelf. Na het behalen van mijn bachelor degree (BBA) aan Nijenrode heb ik onder meer bij een adviesbureau in Den Haag en bij een foodbedrijf stage gelopen Vervolgens ben ik versneld binnen het bedrijf aan de slag gegaan.

Hoe bent u bij Van der Peijl terecht gekomen?
Wij zijn een familiebedrijf, ik ben opgegroeid met de zaak: de klanten, de sfeer, de cultuur en letterlijk de geur is me met de paplepel ingegoten. Toen ik klein was woonden we boven de zaak. Als Ard Schenk had gereden, draaide ik met mijn neef, nicht en zus rondjes rond de balie in de showroom op onze rolschaatsen. Ik heb eigenlijk altijd al in de zaak willen werken. Als kleine jongen hielp ik mijn vader. Ik was trots om met hem samen te mogen gaan 'werken'. Dan haalde ik voor hem bijvoorbeeld spullen uit het magazijn of bracht facturen rond. Ik heb eigenlijk nooit iets anders voor ogen gehad.

Wat betekent u voor het bedrijf?
Ik ben verantwoordelijk voor marketing en sales en grotere accounts. Opa heeft de zaak opgezet, zijn drie zoons hebben die voortgezet en van iedere zoon kwam er weer een in de zaak terecht, als directeur. Ieder met een andere verantwoordelijkheid. Wat de vorige generatie heeft opgezet, zetten wij voort. Vooral door overnames in het vorige decennium zijn we behoorlijk gegroeid. We hebben vestigingen in heel zuidwest Nederland en hebben klanten in het hele land en de Benelux. We zijn inmiddels uitgegroeid tot een behoorlijke speler in de nationale markt.

Wat is uw belangrijkste beslissing geweest voor de toekomst van het bedrijf?
De schaalvergroting. En dan vooral de overname van de Akkermans- Beljaarsbedrijven in 1997, die hun hoofdvestiging in Steenbergen hadden. Voor die tijd hadden we al een paar kleinere overnames gedaan. Maar half de jaren 90 merkten we dat we te klein waren om de concurrentie aan te gaan en te blijven doen wat we graag wilden. Kees Akkermans had geen opvolger, kampte met zijn gezondheid en was soms sterk in zaken, die wij toen nog niet deden. We vulden elkaar goed aan. Wij waren beiden sterk in de agrarische en industriële sector. Wij zaten in Zeeland, zij in West-Brabant. Het was een perfecte match. Nu zijn we een grote familie.

In welke stoel had u gezeten als u geen Van der Peijl had geheten?
Tsja, moeilijk. Beton, daar heb ik wel iets mee. Ik zou misschien wel directeur van een betonbedrijf zijn geweest. Beton is een schitterend product. Zeker in combinatie met architectuur. Ja, dat had ik misschien ook wel zien zitten.

Wanneer hebt u voor het laatst zitten piekeren?
Dat is heel lang geleden. Ik ben niet zo'n piekeraar. Er valt op het ogenblik hier niet zoveel te piekeren.

Wanneer bent u het meest in uw element?
Zakelijk kan ik er wel van genieten als we aan het eind van de maand een mooi verkoopresultaat hebben behaald.

Waar komt u uw stoel voor uit?
Om hard te lopen en te golfen. Maar vooral voor de autosport. Ik rijd met een oude, uitgeklede BMW 1980 regelmatig met een stel vrienden op het circuit van Zandvoort. Ook dit jaar volgen we weer de opleiding voor de racelicentie bij de familie Bleekemolen. Toch schitterend dat je gewoon les hebt gehad van Jeroen Bleekemolen (A1- coureur voor Nederland) en van zijn vader Michael (oud F1- coureur). 'Club Zeeland' begint daar in Zandvoort een behoorlijk begrip te worden.

Wat is uw ambitie?
Zakelijk, het bedrijf gezond houden. Ervoor zorgen dat de koers, die we uitgestippeld hebben, ook inderdaad gevolgd wordt. En persoonlijk, dat ik gezond oud mag worden.


...investeert
Student brengt nieuws op internet

...went
Bio-producten hebben de toekomst

...schaft af
KvK: van instelling tot bedrijf

...zit
De stoel

...bekijkt
De stand van zaken

...beveiligt
Succesvolle aanpak inbraak, diefstal en vandalisme

...ontwikkelt
'Je kunt niet alles zelf doen'

....schreeuwt
Ruimteplanner geeft behoefte van ondernemers weer

...snuffelt
Bedrijven voor snuffelstage gezocht

...compenseert
Nadeelcompensatie: een lange weg te gaan

...vangt
Haring voor het goede doel

...vertegenwoordigt
Bedrijven vinden Beursvloer

...belegt
De beleggingsadviseurs

...vliegt
Skydiving: vliegen zonder vleugels

...verwent
De gast wil verwend worden

...campeert
Van camping tot multinational

...sport
De Stok, daar gebeurt het

...reist
Brabants 'reisbureau van het Jaar'

...winkelt
Breda is een toeristisch product

...kiest
Uitzendbureau van het jaar

...studeert
Hbo- opleiding voor campingbaas

...werkt
Werk maken van vakantie

...bouwt
Een perfecte opknapbeurt

...revitaliseert
Majoppeveld: Een terrein met potentie

...peilt
Nog steeds een dikke zeven

...rijdt
Zakelijk onderweg

...herstructureert
NVB zoekt naar mogelijkheden om herstructurering te bekostigen