In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.deondernemer.com
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Hbo- opleiding voor campingbaas

Vacansoleil start samen met NHTV internationale hogeschool Breda een hbo- recreatieopleiding. Studenten kunnen in drie jaar een bachelortitel halen. Afgestudeerden houden zich bezig met het runnen van een toeristisch- recreatieve accommodatie zoals een camping, natuurlijk van Vacansoleil.

door Ron Gregoor


Vacansoleil en NHTV gaan samen mensen opleiden, die willen werken op een camping.
Foto: Vacansoleil

BREDA - De opleiding begint in september. De student zal ervaring opdoen bij Vacansoleil, meestal op een van de vele campings. NHTV levert de kennis, Vacansoleil de praktijkervaring. Het initiatief van de nieuwe opleiding komt van Vacansoleil. Dit Bossche bedrijf is marktleider in de sector autovakanties. Daaronder vallen alle campings en andere verblijfsaccommodaties die zonder vervoer worden aangeboden via ANVR- reisorganisaties en reisbureaus. Er werken 129 vaste krachten bij het bedrijf, dat een jaaromzet heeft van bijna 100 miljoen euro.

NHTV is de meest populaire opleiding in de toeristische branche met meer dan 6000 studenten. Om Vacansoleil een 'eigen' opleiding aan te kunnen bieden, is de hogeschool uitgegaan van de studie functiegericht toerisme en recreatie. Een van de afstudeerrichtingen is Manager Recreatie Onderneming. "In principe is de nieuwe opleiding niet zo heel erg verschillend van de reguliere opleiding. Alleen wat meer gericht op de activiteiten, die nodig zijn voor Vacansoleil om hun mensen goed op te leiden", legt Henk Nijboer, opleidingsdirecteur van NHTV uit.

Buitenland
Zo wordt ook in deze studierichting de nadruk gelegd in buitenlandse praktijkervaring. De studenten moeten aan het eind van het eerste studiejaar twintig weken stage lopen bij een van de Vacansoleil- vestigingen in het buitenland. "Dat is altijd in het vakantieseizoen", zegt directeur Wim Backer van Vacansoleil.

In het tweede jaar van de studie staat de ondernemer centraal, het derde jaar zijn dat de persoonlijke profielen. Afstuderen doen alle studenten bij of in het kader van een Vacansoleil bedrijf. Backer en Nijboer verwachten in het eerste studiejaar zo'n vijftien nieuwe studenten. Die komen van de mbo- recreatieopleiding van Vacansoleil. In 2003 startte het bedrijf samen met een aantal ROC's in Nederland, waaronder het Baronie College- onderdeel van ROC West- Brabant- een nieuwe versnelde mbo- recreatieopleiding. Die is bedoeld voor jongeren die willen gaan werken als recreatiemedewerker en geïnteresseerd zijn in een baan en een toekomst bij Vacansoleil. Het praktijkgedeelte komt voor rekening van het bedrijf. Dat houdt onder mee in dat de stages worden verzorgd op de campings in binnen- en buitenland.

"Het is voor ons heel belangrijk dat er een doorstroming is. Dat studenten die de MBO- opleiding hebben gedaan, ook op HBO- niveau verder kunnen. Daarom zijn we in contact getreden met NHTV, de beste in zijn soort, ook internationaal gezien", legt Backer uit.

Vrijstellingen
De nieuwe studierichting neemt drie jaar in beslag. Omdat het gaat om studenten die zich ook al op mbo- niveau verdiept hebben in de recreatie, krijgen zij een aantal vrijstellingen. Alle onderwijs- en trainingsactiviteiten van het bedrijf worden gecoördineerd en georganiseerd door de Stichting Vacansoleil Training Centre. Het feit dat Vacansoleil nu een eigen hbo- opleiding krijgt, heeft alles te maken met de spectaculaire groei van het bedrijf. Backer: "We hebben altijd gekozen voor uniformiteit.

Een uniform product, niet alleen qua tent of caravan, maar ook qua omgeving en qua benadering van de klanten. Wij stellen heel hoge eisen aan de campings, waar wij zaken mee doen. Op een bepaald moment loop je dan vast. Dan heeft een camping niet meer plaatsen, kun je dus niet meer uitbreiden. Daarom zijn we destijds min of meer gedwongen om zelf campings te beginnen, te kopen of te bouwen. En daarvoor hebben we straks weer heel veel mensen nodig, goed opgeleide mensen." In het traject is Vacansoleil ook van plan om complete opleidingscampings te creëren waar, onder leiding van deskundigen, jongelui het vak kunnen leren.

"Nu kunnen we nog wel aan goed personeel komen", legt Backer uit. "Maar we moeten vooruit zien. Wij willen groeien, eigen campings hebben. En dat hebben we veel, heel veel personeel nodig, dat weet wat werken bij ons inhoudt."


...investeert
Student brengt nieuws op internet

...went
Bio-producten hebben de toekomst

...schaft af
KvK: van instelling tot bedrijf

...zit
De stoel

...bekijkt
De stand van zaken

...beveiligt
Succesvolle aanpak inbraak, diefstal en vandalisme

...ontwikkelt
'Je kunt niet alles zelf doen'

....schreeuwt
Ruimteplanner geeft behoefte van ondernemers weer

...snuffelt
Bedrijven voor snuffelstage gezocht

...compenseert
Nadeelcompensatie: een lange weg te gaan

...vangt
Haring voor het goede doel

...vertegenwoordigt
Bedrijven vinden Beursvloer

...belegt
De beleggingsadviseurs

...vliegt
Skydiving: vliegen zonder vleugels

...verwent
De gast wil verwend worden

...campeert
Van camping tot multinational

...sport
De Stok, daar gebeurt het

...reist
Brabants 'reisbureau van het Jaar'

...winkelt
Breda is een toeristisch product

...kiest
Uitzendbureau van het jaar

...studeert
Hbo- opleiding voor campingbaas

...werkt
Werk maken van vakantie

...bouwt
Een perfecte opknapbeurt

...revitaliseert
Majoppeveld: Een terrein met potentie

...peilt
Nog steeds een dikke zeven

...rijdt
Zakelijk onderweg

...herstructureert
NVB zoekt naar mogelijkheden om herstructurering te bekostigen