In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Bedrijvig Breda
Breda koestert haar studenten

Onderwijs speelt een cruciale rol in het economisch welzijn van een stad. Want waar vroeger de mensen gingen wonen waar werk te vinden was, is het nu zo dat bedrijven de mensen opzoeken. Bij de acquisitie van nieuwe bedrijven speelt steeds meer de vraag: waar vind ik geschikt personeel.

door Ron Gregoor


Studenten moeten zich zo op hun gemak voelen dat ze hier blijven wonen.
Foto: Johan van Gurp

BREDA - Daarom is het zo belangrijk, vindt Cees Budding, hoofd Economische Zaken van de gemeente Breda, dat er hier een heel goed onderwijsklimaat heerst. Dat wil zeggen: genoeg goede opleidingsinstituten, voldoende goede woonruimte voor de studenten en het personeel van die scholen en het creëren van een stad, waarin de student zich thuis voelt, waar veel te beleven is. Wat dat betreft is Breda een gezegende stad. Uit studentenonderzoeken blijkt steeds dat Breda als 'leef- en studentenstad' hoog scoort.

Onderwijsmogelijkheden zijn er maar genoeg in Breda. Naast alle vormen van scholen in het voortgezet onderwijs beschikt de stad over drie hogescholen: NHTV, Avans en de Nederlandse Defensie Academie, hier beter bekend als de KMA. En een van de grootste ROC's van Nederland, ROC West- Brabant. Daarbij maken NHTV en KMA op korte termijn kans op een universitaire erkenning voor een of meer van hun studierichtingen. Met name de toeristische en recreatieve opleidingen bij NHTV zijn mateloos populair. Helaas gaat het met de exacte opleidingen als verkeerskunde en ruimtelijke ordening wat minder, maar dat is een landelijke trend. Avans gaat, sinds de hogeschool in een prachtig nieuw gebouw zit, steeds meer studenten aantrekken en het aanbod voor de Nederlandse Defensie Academie is al jarenlang op een stabiel hoog niveau: er melden zich daar veel meer mensen aan dan er geplaatst kunnen worden. Het ROC West- Brabant is bezig met het maken van een grote inhaalslag door onder meer voor een goede doorstroming van vmbo naar mbo te zorgen. Aanbod voldoende, zou je zeggen.

Goede beroepsbevolking
Voor een stad als Breda is het belangrijk goede onderwijsinstellingen te hebben. "Breda studentenstad betekent veel voor ons", zegt Budding. "Het zet de stad op de kaart. Wij doen er alles aan om die student hier te krijgen, maar ook om hem na zijn studie in Breda te houden." Het is namelijk voor de stad van eminent belang om te beschikken over een goedopgeleide beroepsbevolking. "En daarmee bedoel ik niet alleen mensen met een hogere opleiding. Het is net zo belangrijk om te beschikken over goede vaklieden." Want bedrijven komen af op concentraties van geschikt personeel. "We merken het bijna iedere dag. Bedrijven, die op zoek zijn naar nieuwe locaties, willen een paar dingen. Een goede infrastructuur, een centrale ligging, maar vooral goed personeel, dat niet te ver hoeft te reizen. Qua ligging hebben we hier een voorsprong op een groot stuk van Nederland. Er is ons dus alles aan gelegen om de afgestudeerden hier te houden." In het recente verleden trokken die studenten vaak weg, richting randstad bijvoorbeeld, waar de banen voor het opscheppen lagen. Daar komt langzaam een kentering in. Vooral ook omdat de gemeente, in samenwerking met het onderwijsveld en de bedrijven, werkt aan voldoende aanbod van werk.

De gemeente is op dit moment veelvuldig met de onderwijssector in gesprek over hun wensen. Centraal staat dan de vraag: hoe maak ik van Breda een echte studentenstad.

Stuurgroep
Budding: "Er is sinds kort een stuurgroep actief, waarin van onze kant de wethouders Henk Snier (onderwijs) en André Adank (economie) zitting hebben. Daarin zitten dan verder de bestuursvoorzitters van Avans, NHTV, NDLA (KMA) en ROC West- Brabant. Die groep brainstormt over de problematiek en de kansen. Kijkt waar de behoeften van studenten liggen en wat daar aan te doen is."

Een van de zaken, waar de gemeente Breda dan volop mee te maken heeft, is het kameraanbod. Is er genoeg studentenhuisvesting? "In zijn algemeenheid wel. Een aandachtspunt is huisvesting voor buitenlandse studenten. Die komen hier voor hooguit een jaar en zoeken gemeubileerde kamers. Dat levert ieder jaar problemen op. Het is trouwens toch zo dat studenten steeds meer op zichzelf willen wonen en niet meer kiezen voor een hospita. Dat is dus een probleem waar we naar moeten kijken."

De stuurgroep houdt zich bezig met de hele problematiek van de rol van het onderwijs in de economie. "Onderwijs is van gigantisch belang voor de economie van een stad", zegt Budding. "Zeker nu, in deze tijd. Wat ik net al zei, tegenwoordig zoeken de bedrijven, als ze willen verhuizen, naar een streek waar voldoende geschoolde arbeidskrachten zijn. Daarom is het voor ons zo belangrijk dat we de jongeren, die hier gestudeerd hebben, ook aan onze stad kunnen binden en hier houden. Gelukkig zijn er de laatste tijd heel veel goede dingen gebeurd. Kijk eens naar het Blushuis, ons verzamelgebouw voor de innovatieve en creatieve industrie. In dat gebouw zit de Game Academy van NHTV. Verder wordt het gebouw bevolkt door alleen maar creatieve, jonge ondernemers, die elkaar tot steun zijn. Was het Blushuis er niet geweest, dan waren wij mogelijk al die jonge ondernemers kwijtgeraakt aan bijvoorbeeld de randstad."

Binding
Het binden van studenten aan de stad is vooral zo belangrijk "omdat het type economie hier verandert. De maakindustrie verdwijnt naar lage lonenlanden. Wij moeten het hebben van innovatie, van kennis. De onderwijsinstellingen doen er gelukkig alles aan om Breda aantrekkelijk te houden voor de student, ook na zijn afstuderen. NHTV bijvoorbeeld heeft netwerkorganisatie voor de creatieve industrie Colin in het Blushuis zitten. Avans heeft met A Sample een faciliteit waarmee bedrijven worden ondersteund. Tevens zijn er plannen voor een ondernemershuis, dat jonge starters ondersteunt op allerlei mogelijke manieren." En de rol van de gemeente? "Wij zijn een soort makelaar. We proberen partijen bij elkaar te brengen en ze te stimuleren tot samenwerken."


...verkoopt
Nederland wordt een cadeaubonnenland

...verandert
Elk seizoen is weer anders

...zit
De stoel

...bekijkt
De stand van zaken

...ontdekt
Grenzeloos innoveren met Syntens

...onderneemt
REWIN ondersteunt Bredase ondernemers met uniek concept

...start
Een vliegende start met Youpla

....ontvouwt
Activiteiten KvK in 2008

...leert
Export subsidie regeling PSB verruimd

...verkent
Barcelona verkennen

...geeft inzicht
Gezond eten voor ouderen

...helpt
Toppers helpen MKB

...biedt
Bolides op Rosada

...studeert
Foppe bij Avans

...peilt
Een lichte zomerdip: 6,9

...kijkt
Filmevenement in Amerikaanse stijl

...golft
Golfen ook voor jongeren

...revitaliseert
Nieuwe episode in opknapbeurt Krogten

...plant
Grote werkgever

...bouwt
Uniek wonen in het Bredase station

...bindt
Nieuw leven in de brouwerij

...werkt samen
Samenwerken over de grens

...koestert
Breda koestert haar studenten

...schaft af
Het wordt eenvoudiger

...ontwikkelt
De vliegende auto

...krijgt
MKB krijgt gratis advies

...groeit
Forse groei van postorderbedrijven

...vliegt
Blijven hangen boven Lelystad

...controleert
Helicon zit altijd in de lucht

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...besteedt
Bezoekers Breda geven meer geld uit

...komt bijeen
Nassaulezing

...begint
Heuvel wordt dynamische wijk

...communiceert
Jonge ondernemer in oud gebouw

...draait
Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt draaien weer op volle toeren

...verbeterdt
Aanpassing beveiliging op drie bedrijvenclusters