In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...


Columns
Ron Gregoor
mr. Stan Gielen FB
mr. H.G.M. Daemen
Josja van der Horst
Dimitri Duine
Mr. E.J.L. Mulderink
SEPA
Rabobank Roosendaal-Woensdrecht
Josja van der Horst
Postbus 1, 4700 AA Roosendaal
Tel: (0165) 589589
E-mail: info@rw.rabobank.nl
www.rabobank.nl/rw




Sinds 1 januari 2007 beschikt de bank, in de persoon van Josja van der Horst-Mooibroek, over een specialist op het gebied van Financiële Logistiek. Josja kan zich met haar jarenlange ervaring, onder meer als International Business Consultant, met recht een expert binnen haar vakgebied noemen. Met de nieuwe propositie Financiële Logistiek wil de Rabobank haar zakelijke klanten nog beter helpen om hun geldstromen en risico's te beheren. De aandachtsgebieden van FL bestaan uit: nationaal en internationaal betalingsverkeer, cashmanagement, documentair betalingsverkeer, korte termijnkredieten, reserveringsfaciliteiten en treasury. Onderstaand informeert Josja u over de vele veranderingen die de komende periode op stapel staan als gevolg van de transformatie van het Nederlandse betalingsverkeer naar Europese normen.

SEPA
SEPA is een term die u in de toekomst steeds vaker zal horen. SEPA staat voor "Single Euro Payments Area", ofwel één Europese betaalmarkt. Vanaf 2008 wordt het Nederlandse betalingsverkeer geleidelijk Europeser. Er komen overschrijvingen, incasso's en betaalpassen die voor binnenlandse en grensoverschrijdende betalingen in dat hele gebied te gebruiken zijn. Bedrijven zullen hun betalingsverkeer moeten gaan aanpassen aan nieuwe standaarden, rekeningnummers en bestandsformaten

Rekeningnummer in SEPA
Sinds begin dit jaar kunt u alleen nog euro's naar het buitenland overboeken als u gebruik maakt van het IBAN, het 'International Bank Account Number'. Dat nummer gaat u straks ook gebruiken voor de betaalopdrachten met de nieuwe Europese producten, óók als u daarmee geld overboekt in het binnenland. Tip: zet uw Ibannummer nu reeds op nieuw te drukken briefpapier!!

De bestandsformaten gaan veranderen
Binnen de huidige Nederlandse standaarden voor het cliëntbankverkeer kan niet aan alle SEPA-vereisten worden voldaan. Daarom zullen de cliëntbank- en bankcliëntstandaarden (CtoB/BtoC) moeten worden vervangen. Ons advies aan ondernemers is om contact op te nemen met de leverancier van hun administratieve (ERP) pakket met de vraag of ze is voorbereid op de komst van SEPA.

Uw overschrijvingen worden Europees
De eerste fase gaat in op 28 januari 2008. Vanaf dat moment kan een buitenlandse overboeking in Euro's tegen dezelfde voorwaarden en dezelfde prijs worden gedaan als een binnenlandse overboeking. U hoeft dan ook voor betalingen naar andere SEPA-landen geen apart invoerscherm of internationaal formulier meer te gebruiken.

Uw incasso's worden Europees
Tot nu toe was grensoverschrijdend incasseren niet mogelijk. Met een Europese incasso kunt u straks ook van betaalrekeningen van buiten Nederland volautomatisch incasseren. Dit product komt later op de markt, omdat er eerst duidelijkheid moet zijn over nieuwe betaalwetgeving die vanaf eind 2009 in Europa gaat gelden en die bepalingen gaat bevatten die van invloed zijn op de productvoorwaarden van de Europese (en ook van de bestaande) incasso.

Wat verandert er voor het winkelbedrijf?
PIN zal niet uitgroeien tot een pan-Europees merk, daarvoor is de Nederlandse betaalmarkt te klein. Het merk PIN zal in de markt worden aangeboden totdat er voldoende concurrerende Europese alternatieven beschikbaar zijn die in Nederland breed worden geaccepteerd. Winkeliers en andere toonbankinstellingen dienen op termijn hun terminals aan chiptechnologie (EMV) aan te passen om Europese merken te kunnen accepteren.

Wat gebeurt er met de andere betaalmiddelen?
De (papieren) acceptgiro zal niet aan SEPA worden aangepast. Het product nadert het einde van zijn levenscyclus. De huidige, relatief nieuwe, binnenlandse producten Digitale Nota en iDEAL blijven als binnenlandse standaarden bestaan. Voor de Chipknip geldt dat het Nederlandse bankwezen dit product blijft aanbieden totdat verdere migratie mogelijk wordt naar alternatieve methoden. Rabobank zal in ieder geval zorgen dat haar klanten tijdig en juist geïnformeerd worden over de nieuwe ontwikkelingen. Indien u meer wilt weten over SEPA en de gevolgen voor uw bedrijf, neem dan contact op met uw accountmanager of de Adviseur Financiële Logistiek van uw Rabobank.




...onderneemt
Nooit meer naar de baas

...vraagt
Vraagbaak voor bedrijven

...zit
De stoel

...bekijkt
de Stand van Zaken

...ontwikkelt
Van stille leverancier tot innovatieve kennispartner

...vervoert
Grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van transport

...groeit
Industrie goed op zijn plek in West-Brabant

....start
3 November Startersdag

...presenteert
Contacta in nieuwe hallen

...organiseert
MKB Festival in RBC- stadion

...bereikt
Idee goed, uitvoering minder

...verplaatst
Nassaulezing in voorjaar

...kiest
Dubai in trek bij Toppers

...zoekt
Op zoek naar goede werknemers

...bekijkt
de Stand van Zaken

...wint
Klok is de beste starter

...biedt
Gemeente is Brabant in het klein

...leeft
Lekker leven in Halderberge

...bouwt
Borchwerf II ligt voor op schema

...bepleit
Dat gaat naar Den Bosch toe

...adviseert
Politiek belangrijk voor landbouw

...bouwt
Halderberge bouwt voor de toekomst

...verkoopt
Goedkoop en veilig bedrijventerrein

...rijdt
Zakelijk onderweg

...peilt
Pas op de plaats

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...netwerkt
Netwerken en inspiratie opdoen

...spreekt
Topmanager geeft gastcollege

...doneert
Netwerken in monumentale kerk van Raamsdonk

...snoeit
Hoog in de bomen

...klaagt
Spannende terreinen

...denkt
Vastgoedwereld moet nadenken over klimaat