In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Ondernemerscentrum
Vraagbaak voor bedrijven

Hogeschool en bedrijfsleven kunnen heel veel voor elkaar betekenen. De hogeschool kan het denkwerk voor een bedrijf doen, de studenten doen ervaring op bij het bedrijf. Avans Hogeschool in Breda heeft een Ondernemerscentrum. "Vanuit dat ene loket, waar alle bedrijven terecht kunnen, willen wij de aanjager zijn van een unieke samenwerking tussen bedrijf en hogeschool", stelt Ton Vissers, coördinator van het centrum.

door Ron Gregoor


Ton Vissers en zijn medewerkster Franca Peeters.
Foto: Kees Bennema

BREDA - Het Ondernemerscentrum start vanaf januari een pilotproject. Vissers heeft drie jaar de tijd om het centrum op poten te zetten met als einddoel: een soepel lopend loket waar ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf terecht kunnen met de meest uiteenlopende vragen, waar studenten van alles over het bedrijfsleven te weten kunnen komen en waar contacten gelegd worden tussen student en bedrijven. Op een goede locatie, het liefst in het nieuwe gebouw aan de Hogeschoollaan.

Avans heeft de relatie academie- bedrijfsleven hoog op de prioriteitenlijst gezet. In het beleidsplan 2007- 2010 wordt er veel mankracht en geld voor uitgetrokken. Aan de Claudius Prinsenlaan en Hogeschoollaan staat een nieuw, supermodern gebouw met een groot onderzoekcentrum Xplora. Dat is in eerste instantie bedoeld voor de eigen studenten, zij kunnen er dag en nacht terecht voor hun werkzaamheden op studiegebied. "Maar ik kan me voorstellen dat ook de buitenwacht daar gebruik van maakt. Denk maar eens aan ondernemers, die de ict- mogelijkheden niet hebben", werd al eens gesuggereerd. Er is Avans alles aan gelegen op goede voet te staan met het bedrijfsleven. Immers, met studies als Small Business en commerciële economie, om maar twee van de vele mogelijkheden te noemen, leidt de hogeschool op tot ondernemer. "Waarom zouden wij het bedrijfsleven niet laten profiteren van onze knowhow en alles wat wij hier verder in huis hebben. We hebben elkaar nodig. Aan de andere kant moeten onze studenten op de werkvloer, bij de bedrijven dus, leren hoe de praktijk in elkaar steekt", zegt Vissers.

Toeval
Het ondernemerscentrum is vorig jaar opgezet door Wobine Buijs, toen nog directeur van de opleiding Marketing- en Business Management. Intussen heeft zij een baan bij de provincie Noord- Brabant. Het Ondernemerscentrum is vooral bedoeld voor het kleine bedrijf. "Grote bedrijven hebben hun eigen netwerk, die kunnen zelf hun boontjes doppen. Verreweg de meeste mensen zijn werkzaam in het midden- en kleinbedrijf. In de praktijk zullen het toch de kleinere bedrijven zijn, die van onze hulp kunnen profiteren."

Het principe van het Ondernemerscentrum is heel eenvoudig. Vissers: "Een bedrijf wil iets laten onderzoeken. Dan kan het naar een commercieel bureau stappen, maar vaak is daar het geld niet voor. Wij hebben hier alles in huis om die ondernemer te helpen. Of het nu is op het gebied van het maken van een bedrijfsplan, een marktonderzoek of een productonderzoek, het moet al heel gek zijn willen we hem niet kunnen helpen. We hebben hier laboratoria, waarin allerlei onderzoeken gedaan kunnen worden. En we hebben een geweldig bedrijf Asample, dat dit soort onderzoeken coördineert. We hebben lectoraten, die veel kunnen betekenen in dit soort onderzoeken. Die worden in principe gedaan door onze studenten, maar altijd onder begeleiding en onder leiding van docenten en zelfs lectoren. Kwaliteit is gewaarborgd."

Het enige nadeel: omdat de opdrachten altijd moeten passen binnen het studieprogramma, is 'gisteren klaar' geen optie. Vissers: "Wij garanderen dat een onderzoek binnen een bepaalde tijd gedaan is, maar het is niet zo dat als er vandaag iemand komt met een verzoek, we morgen meteen kunnen beginnen. Maar binnen een redelijke termijn kan zo'n verzoek worden ingewilligd. We geven de aanvrager al wel binnen twee dagen bericht of we in principe iets met zijn verzoek aankunnen. Zo niet, dan verwijzen we hem door naar een instantie, die dat wèl kan. Binnen twee weken krijgt hij te horen of we een geschikt onderzoeksproject kunnen starten. De volgende stap is dan om daarvoor studenten en begeleiders te zoeken, dat duurt nog eens drie weken. Dan moet zo'n onderzoek kunnen starten." Het Ondernemerscentrum vraagt daarvoor geen geld. Ook voor de studenten is het ondernemerscentrum van nut. Via het centrum moet het voor hen eenvoudiger worden een goede stageplaats te vinden. "Wij zullen dit soort zaken gaan coördineren. Het gaat dan niet alleen om stageplaatsen, maar ook om onderzoeksopdrachten, eindstudeeropdrachten."

Spin in 't web
Het Ondernemerscentrum moet straks een spin in het web zijn van onderwijs en bedrijfsleven. "Ideaal zou zijn als we soort Blushuis- formule kunnen creëren." Het Blushuis is een bedrijfsverzamelgebouw voor creatieve, jonge bedrijven in Breda, waar zij heel makkelijk gebruik kunnen maken van elkaars ervaringen en knowhow. Iets dergelijks zou er hier ook moeten komen. Met centraal het Ondernemerscentrum, een van onze opleidingen en een aantal noem het leerbedrijven. Waar studenten hun praktijkervaring kunnen opdoen en misschien wel zelf een bedrijf kunnen starten. Het Ondernemercentrum is de poort voor iedereen in Brabant die aan de slag wil met ondernemerschap."

Meer informatie:
www.avansondernemerscentrum.nl


...onderneemt
Nooit meer naar de baas

...vraagt
Vraagbaak voor bedrijven

...zit
De stoel

...bekijkt
de Stand van Zaken

...ontwikkelt
Van stille leverancier tot innovatieve kennispartner

...vervoert
Grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van transport

...groeit
Industrie goed op zijn plek in West-Brabant

....start
3 November Startersdag

...presenteert
Contacta in nieuwe hallen

...organiseert
MKB Festival in RBC- stadion

...bereikt
Idee goed, uitvoering minder

...verplaatst
Nassaulezing in voorjaar

...kiest
Dubai in trek bij Toppers

...zoekt
Op zoek naar goede werknemers

...bekijkt
de Stand van Zaken

...wint
Klok is de beste starter

...biedt
Gemeente is Brabant in het klein

...leeft
Lekker leven in Halderberge

...bouwt
Borchwerf II ligt voor op schema

...bepleit
Dat gaat naar Den Bosch toe

...adviseert
Politiek belangrijk voor landbouw

...bouwt
Halderberge bouwt voor de toekomst

...verkoopt
Goedkoop en veilig bedrijventerrein

...rijdt
Zakelijk onderweg

...peilt
Pas op de plaats

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...netwerkt
Netwerken en inspiratie opdoen

...spreekt
Topmanager geeft gastcollege

...doneert
Netwerken in monumentale kerk van Raamsdonk

...snoeit
Hoog in de bomen

...klaagt
Spannende terreinen

...denkt
Vastgoedwereld moet nadenken over klimaat