In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Agroship: uniek gebruik van binnenvaart
Grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van transport

Twee van de vijf vrachtwagens die dagelijks over de Europese snelwegen rijden, vervoeren voedingsmiddelen of landbouwproducten. Het vervoeren van deze producten - afkomstig uit de zogenaamde agrosector - kan echter ook op andere manieren. Een alternatief is vervoer per binnenvaart met alleen wat wegtransport over het laatste traject. Daarom start het Nederlands-Vlaamse initiatief Agroship. Het project moet aantonen dat het vervoer van agropoducten per binnenvaart zowel logistiek als kostentechnisch een haalbare optie is.


De toekomst: meer vervoer van agroproducten per schip.

Het vervoeren van agroproducten als granen, vlees, vis, groenten, fruit en drank kan plaatsvinden via de weg, per spoor, over water of door de lucht. De gekozen optie is vaak gebaseerd op een combinatie van kosten en kwaliteit. Vervoer over water blijkt dan hoog te scoren. Toch is deze vervoersmethode niet populair. Dit komt doordat de agrosector erg versnipperd is en samenwerking tussen bedrijven in de sector ontbreekt. Daarnaast is er weinig kennis over de mogelijke rol van binnenvaart. Via het project Agroship wordt hier hard aan gewerkt. Om optimale resultaten te bereiken, werkt de regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant, intensief samen met organisaties uit Nederland en België. Eén van die organisaties is Mepavex Logistics uit Bergen op Zoom.

Bergse containerterminal
Arn van der Vorst, directeur van Mepavex Logistics en van de Markiezaat Containerterminal, is als bedrijf betrokken bij Agroship en onderstreept het belang van het project. "Vervoer per vrachtwagens wordt minder aantrekkelijk voor bedrijven als gevolg van de toenemende verkeersdrukte op de wegen en de oplopende kosten. Gezien de ligging van West-Brabant is vervoer via binnenvaart een ideaal alternatief. Dan moeten daar wel de faciliteiten voor zijn natuurlijk. Vandaar dat we al een hele tijd pleiten voor de komst van een containerterminal. De producten kunnen in grote hoeveelheden vervoerd worden en in de Bergse haven aan wal worden gezet. Vervolgens is het nog maar een kleine afstand naar de afzonderlijke bedrijven. In 2007 komt er de tijdelijke Markiezaat Containerterminal. Hiermee wordt de combinatie wegtransport en binnenvaart - ook wel intermodaal transport genaamd - nog voor het eind van dit jaar mogelijk. Via Agroship willen we toewerken naar een structurele terminal in Bergen op Zoom," licht Van der Vorst toe.

Afname transportkosten
Tijdens het officiële startschot van Agroship aan de kade van Mouterij Albert in Puurs, België werd voorgerekend dat de totale transportkosten van agroproducten met 20 procent kunnen afnemen. "De kostprijs is belangrijk maar bedrijven zullen ook een mentale shift moeten maken" aldus Willy Robijns, projectleider Agroship. Drie concrete pilots staan voor begin 2008 op de agenda.

De bedoeling van deze voorbeeldprojecten is om concrete agrostromen, die nu met de vrachtwagen worden getransporteerd, over te zetten op de binnenvaart. Het project zal tegen juni 30 2008 worden afgerond. Agroship heeft een grensoverschrijdende aanpak met organisaties uit Nederland en Vlaanderen. NV REWIN zal hierbij optreden als vertegenwoordiger namens bedrijven en overheden uit West-Brabant.

De volgende organisaties zijn betrokken bij de totstandkoming en uitvoering van Agroship: Vanuit Nederland: NV REWIN West-Brabant, Mepavex Logistics B.V. en het Platform Agro-Logistiek van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Vanuit Vlaanderen: Waterwegen en Zeekanaal NV. NV De Scheepvaart, Logistiek Forum Limburg, Maxx Thiébaut en Stichting Projecten Binnenvaart. Agroship wordt mede mogelijk gemaakt via een subsidie uit het Interreg IIIA - Benelux Middengebied programma. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Corina van Unen van REWIN, telefoon 076-5646785 of via e-mail c.vanunen@rewin.nl


...onderneemt
Nooit meer naar de baas

...vraagt
Vraagbaak voor bedrijven

...zit
De stoel

...bekijkt
de Stand van Zaken

...ontwikkelt
Van stille leverancier tot innovatieve kennispartner

...vervoert
Grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van transport

...groeit
Industrie goed op zijn plek in West-Brabant

....start
3 November Startersdag

...presenteert
Contacta in nieuwe hallen

...organiseert
MKB Festival in RBC- stadion

...bereikt
Idee goed, uitvoering minder

...verplaatst
Nassaulezing in voorjaar

...kiest
Dubai in trek bij Toppers

...zoekt
Op zoek naar goede werknemers

...bekijkt
de Stand van Zaken

...wint
Klok is de beste starter

...biedt
Gemeente is Brabant in het klein

...leeft
Lekker leven in Halderberge

...bouwt
Borchwerf II ligt voor op schema

...bepleit
Dat gaat naar Den Bosch toe

...adviseert
Politiek belangrijk voor landbouw

...bouwt
Halderberge bouwt voor de toekomst

...verkoopt
Goedkoop en veilig bedrijventerrein

...rijdt
Zakelijk onderweg

...peilt
Pas op de plaats

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...netwerkt
Netwerken en inspiratie opdoen

...spreekt
Topmanager geeft gastcollege

...doneert
Netwerken in monumentale kerk van Raamsdonk

...snoeit
Hoog in de bomen

...klaagt
Spannende terreinen

...denkt
Vastgoedwereld moet nadenken over klimaat