In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Ondernemingshuis
Industrie goed op zijn plek in West-Brabant

Nog maar vijf jaar geleden werd de (maak)industrie in Zuid-Nederland ten dode opgeschreven. Ten onrechte, blijkt nu. Bedrijven die in Nederland bleven, bloeien als nooit tevoren. Neem de multinational Philip Morris. Dat bedrijf maakte eind augustus bekend de sigarettenproductie in Bergen op Zoom met 20 procent uit te breiden. Ook andere indsustriële bedrijven, zoals Kolb (chemie) uit Klundert of Luijckx Chocolade uit Zundert, zijn bezig met uitbreidingen.


West-Brabantse industriële bedrijven voelen niet voor vertrek naar lage lonenlanden.
Foto: Gemeente Woensdrecht

In West-Brabant zitten ze dan ook goed op hun plek. Uit onderzoek blijkt dat de industrie met zo'n 17% van de totale werkgelegenheid de belangrijkste werkgever is in West-Brabant. Daarnaast is de industrie goed voor ruim 30% van het Bruto Regionaal Product. Wordt ook het uitstralingseffect (spin-off) in de beschouwing betrokken, dan groeit het economisch belang van de industrie nog aanzienlijk. Maar hoe zit het dan met de trek van de lage lonenlanden?

Efficiency
Kees de Waard van Perfetti Van Melle uit Breda wijst erop dat arbeidskosten inmiddels zo'n klein deel uitmaken van de totale productiekosten, dat het verplaatsen van de snoepfabriek naar lage lonenlanden niet nodig is. "Wij produceren op veel locaties in de hele wereld, maar dan vanuit de gedachte 'local for local'. Als we in China willen concurreren, moeten we in China produceren. Maar op de Europese markt kunnen we in Nederland wel degelijk concurrerend werken, dankzij een 'lean and mean' organisatie, met de nadruk op efficiency. We zijn hoog geautomatiseerd, draaien 24 uur per dag en maken gebruik van de schaalgrootte om te kunnen blijven leveren aan alle Europese landen, inclusief Polen. De Waard roemt de centrale ligging van Breda in Europa en de goede verbindingen, richting Antwerpen en richting Rotterdam. Toch kwam zijn bedrijf toevallig vanuit Rotterdam in Breda terecht, toen het in 1984 ruimte zocht en een deal met Akzo kon maken.

Rasechte Zunderenaren
Net als Perfetti van Melle heeft Luijckx Chocolade uit Zundert meerdere productievestigingen verspreid over de wereld. "We zitten in zestig landen," zegt directeur Ad Vergauwen. "Maar uit Zundert willen we niet weg. In onze historie hebben we hier toch wel wat aan productie weggezet en nu verdwijnen, is kapitaalvernietiging. Daarnaast zijn we natuurlijk rasechte Zundertenaren. Als je zelf hier woont, ga je niet graag je locatie verplaatsen. En ik kom wel eens in Polen, maar zie mezelf daar nog niet wonen."

In Polen fabriceert Luijckx vooral grotere series, waarbij de transportkosten niet zo'n grote rol spelen. Maar ook in Zundert wil het bedrijf uitbreiden. Wat tot ergernis van Vergauwen al jaren wordt tegengehouden door één bewoner van het industrieterrein. "Als dat mogelijk is, zit er in Nederland structureel iets fout. Zoiets kan ook alleen in Nederland. Ik merk nog niks van de administratieve lastenverlichting die het vorige kabinet ons heeft beloofd. In België kregen we onlangs binnen drie maanden de vergunningen rond voor een nieuwe fabriek. Hier duurt dat minstens drie jaar."

Explosief
Ook het chemiebedrijf Kolb uit Kundert is bezig met een uitbreiding. Kolb heeft zich welbewust op industrieterrein Moerdijk gevestigd, in de buurt van de raffinaderij van Shell. Directeur Jan Peters: "Zo kunnen we ethyleenoxide voor de productie via een pijplijn hier krijgen. Dat spul is explosief en daardoor steeds moeilijker over de weg te vervoeren. Bovendien is de ligging belangrijk voor ons, vanwege de aanvoer van grondstoffen over het water. Zo kunnen we hier wat efficiënter produceren. Dat is de reden waarom we in Moerdijk uitbreiden en niet bijvoorbeeld bij ons moederbedrijf in Zwitserland."

"Arbeidskosten hebben voor ons nooit een doorslaggevende rol gespeeld," benadrukt Peters. Maar de beschikbaarheid van grondstoffen en goed opgeleid personeel is absoluut een voorwaarde. We zijn dan ook blij met de groeiende toestroom naar de ROC's in West-Brabant, waardoor er in de toekomst meer procesoperators komen." Binnenkort verschijnt bij de Kamer van Koophandel West-Brabant een brochure getiteld 'Industrie: pijler onder de West-Brabantse economie'. Een uitgebreide analyse van de industrie in West-Brabant is ook te downloaden via www.westbrabantinbedrijf.nl


...onderneemt
Nooit meer naar de baas

...vraagt
Vraagbaak voor bedrijven

...zit
De stoel

...bekijkt
de Stand van Zaken

...ontwikkelt
Van stille leverancier tot innovatieve kennispartner

...vervoert
Grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van transport

...groeit
Industrie goed op zijn plek in West-Brabant

....start
3 November Startersdag

...presenteert
Contacta in nieuwe hallen

...organiseert
MKB Festival in RBC- stadion

...bereikt
Idee goed, uitvoering minder

...verplaatst
Nassaulezing in voorjaar

...kiest
Dubai in trek bij Toppers

...zoekt
Op zoek naar goede werknemers

...bekijkt
de Stand van Zaken

...wint
Klok is de beste starter

...biedt
Gemeente is Brabant in het klein

...leeft
Lekker leven in Halderberge

...bouwt
Borchwerf II ligt voor op schema

...bepleit
Dat gaat naar Den Bosch toe

...adviseert
Politiek belangrijk voor landbouw

...bouwt
Halderberge bouwt voor de toekomst

...verkoopt
Goedkoop en veilig bedrijventerrein

...rijdt
Zakelijk onderweg

...peilt
Pas op de plaats

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...netwerkt
Netwerken en inspiratie opdoen

...spreekt
Topmanager geeft gastcollege

...doneert
Netwerken in monumentale kerk van Raamsdonk

...snoeit
Hoog in de bomen

...klaagt
Spannende terreinen

...denkt
Vastgoedwereld moet nadenken over klimaat