In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Thema ROC West-Brabant: onderwijs
Dubai in trek bij Toppers

Als de jonge, talentvolle aspirant- ondernemers uiteindelijk hun droomwens uit zien komen, houdt Nederland weinig toppers over. Dubai is absoluut favoriet bij tenminste een groot aantal Toppers van het ROC West- Brabant. "Ik word er niet goed van", verzuchtte presentatrice Chazia Mourali quasi gepikeerd toen zij de kandidaten interviewde tijdens de prijsuitreiking vorige maand. Duidelijk is wel dat West- Brabant genoeg potentieel heeft aan goede ondernemers.

door Ron Gregoor


Chazia Mourali interviewt Nelum Boom en Mohssine Ehahoui kandidaat-toppers vwo.
Foto: het fotoburo

ROOSENDAAL - Sinds het ROC West- Brabant als zodanig bestaat, daar was eerst een fusie voor nodig, kent het centrum het fenomeen 'Topper'. Dat is een initiatief van voormalig bestuursvoorzitter Pierre Peeters, die daarmee wilde aantonen dat er 'ontzettend veel potentieel zit op zijn instituut.' Zijn opvolger Rob Franken hield zijn gehoor in Sint Jan in Roosendaal voor "dat er bij ons helemaal geen sprake is van een zesjescultuur, zoals Balkenende dat verwoordt. Ik herken dat helemaal niet, integendeel zelfs. Als je ziet hoeveel talenten hier rondlopen, dan kan ik niet anders dan trots zijn. Trots op die talenten, trots op alle andere studenten, trots op het personeel, trots op al die ondernemers die ons steunen. We moeten eens ophouden met doemdenken, hier staat de hoop en de toekomst van onze natie", zei hij.

Donderdag 13 september was de opening van het schooljaar 2007/ 2008 van het ROC West- Brabant, een van de grootste ROC's van ons land. Als presentatrice was TV- coryfee Chazia Mourali, bekend van de programma's De Zwakste Schakel en de Achmea Kennis Quiz, ingehuurd. Keynote speaker was Ben Woldring, ooit de jongste CEO van een miljoenenbedrijf in ons land. Op vijftienjarige leeftijd was hij de grote baas van een miljoenen internetbedrijf, terwijl hij overdag nog op school zat. Toen hij 21 was werd hij door Business Week uitgeroepen tot Europa's beste jonge ondernemer. Hij was de oprichter van onder andere www.bellen.com en auteur van 'ik ben internetondernemer'.

Thema
Bestuursvoorzitter Franken maakte tijdens zijn toespraak het thema voor het komend jaar bekend. Hij: "2006 was het jaar van de vmbo. We hebben sinds die tijd drie vmbo- scholen geopend. 2007 is het jaar van de zorg. Onze zorg is dat er niemand tussen de wal en het schip valt. Iedereen krijgt hier maximale zorg. Onze norm ligt zeer hoog, nu al constateren we dat er bij ons minder schooluitval is dan het landelijk gemiddelde. Daar zijn we trots op, maar het moet nog beter. Ons streefgetal is nul. 2008 wordt het jaar van het onderwijs. Dat lijkt een open deur, maar dat is het niet. We zijn de discussie over het slechte onderwijs in ons land helemaal zat. We streven naar een perfecte balans in kennis, kunde, houding en vaardigheden. Daar gaat het om in het beroepsonderwijs. Wij focussen ons daar optimaal op."

Het jaar van het onderwijs start in november met een Onderwijsdag in het Florijn College in Breda. Met als hoogtepunt een debat over het beroepsonderwijs. Maar verreweg de meeste mensen in de volle Sint Jan kwamen toch voor de bekendmaking van de twee Toppers van het ROC. De colleges van het ROC West- Brabant kozen in mei al hun MBO- en VMBO- Toppers. Elf genomineerden, acht van mbo- instellingen en drie vmbo- kandidaten, sierden het podium.

Stage
De prijzen, uitgereikt door burgemeester Marijnen van Roosendaal, kwamen uiteindelijk terecht bij Rick van Poortvliet uit Oud- Vossemeer (vmbo) en Dennis Kneepkens uit Breda (mbo). Van Poortvliet studeert instalectro, een vorm van elektrotechniek, aan het Markiezaatscollege in Bergen op Zoom. "Rick is een kei in geluids- en lichttechniek", aldus Chazia Mourali. In zijn woonplaats brengt hij zijn hobby bijna wekelijks in de praktijk, daar werd hij al uitgeroepen tot 'vrijwilliger van de toekomst'. Voorlopig hoogtepunt van zijn carrière was het 'meeregelen van het licht' bij een concert van Tiësto. Toch is Van Poortvliet niet van plan zijn beroep te maken van zijn hobby. Zijn prijs: een laptop. Overigens kregen ook de twee andere vmbo- kandidaat- toppers een laptop.

De Bredanaar Dennis Kneepkens volgt de opleiding bloem en design aan de mbo- vestiging Prinsentuin in zijn woonplaats. Hij won al twee keer de prestigieuze Brabant Cup. Bovendien werd hij al eens zesde op de WK bloemschikken, regelde hij een stage in Griekenland en hield al workshops voor volwassenen. "Het liefst zou ik in Dubai willen werken, me helemaal uitleven", zei hij tijdens zijn presentatie. Daar kan hij alvast mee beginnen, want hij mag daar drie maanden stage gaan lopen bij het meest luxe hotel van de miljoenenstad in opkomst. De meeste overige kandidaat- mbo- toppers kregen een buitenlandse stage aangeboden. Deze prijzen worden betaald uit het fonds "ROC- Toppers', dat speciaal voor dit doel is ingesteld. "Want zo willen wij aantonen dat er hier iets moois van de grond komt", aldus Franken.


...onderneemt
Nooit meer naar de baas

...vraagt
Vraagbaak voor bedrijven

...zit
De stoel

...bekijkt
de Stand van Zaken

...ontwikkelt
Van stille leverancier tot innovatieve kennispartner

...vervoert
Grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van transport

...groeit
Industrie goed op zijn plek in West-Brabant

....start
3 November Startersdag

...presenteert
Contacta in nieuwe hallen

...organiseert
MKB Festival in RBC- stadion

...bereikt
Idee goed, uitvoering minder

...verplaatst
Nassaulezing in voorjaar

...kiest
Dubai in trek bij Toppers

...zoekt
Op zoek naar goede werknemers

...bekijkt
de Stand van Zaken

...wint
Klok is de beste starter

...biedt
Gemeente is Brabant in het klein

...leeft
Lekker leven in Halderberge

...bouwt
Borchwerf II ligt voor op schema

...bepleit
Dat gaat naar Den Bosch toe

...adviseert
Politiek belangrijk voor landbouw

...bouwt
Halderberge bouwt voor de toekomst

...verkoopt
Goedkoop en veilig bedrijventerrein

...rijdt
Zakelijk onderweg

...peilt
Pas op de plaats

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...netwerkt
Netwerken en inspiratie opdoen

...spreekt
Topmanager geeft gastcollege

...doneert
Netwerken in monumentale kerk van Raamsdonk

...snoeit
Hoog in de bomen

...klaagt
Spannende terreinen

...denkt
Vastgoedwereld moet nadenken over klimaat