In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Halderberge al 700 jaar oud
Gemeente is Brabant in het klein

De naam bestaat al meer dan 700 jaar, de gemeente tien jaar. Halderberge is een gemeente die alles, wat het mooie Brabant heeft, in het klein biedt. Van zand tot klei, van Bosschenhoofd tot Stampersgat. Eenheid in verscheidenheid, zo noemen ze dat in Halderberge. Een plattelandsgemeente waar veel gebeurt. Burgemeester André Osterloh vertelt hoe goed het leven in zijn gemeente is.

door Ron Gregoor

HALDERBERGE - Hoewel de naam Halderberge al meer dan 700 jaar genoemd wordt als het gaat over het gebied tussen Bosschenhoofd en Oud Gastel, bestaat de gemeente als zodanig pas tien jaar. De herindeling van de toenmalige staatssecretaris Van de Vondervoort in 1997 zorgde er eindelijk voor dat de bebouwde gebieden in deze streek tot één gemeente gingen behoren. Eigenlijk is het dus helemaal geen wonder dat Halderberge als een van de eerste gemeenten in Brabant 'stond als een huis'. Halderberge was in 1997 na de herindeling een van de eerste gemeenten met een nieuwe naam. Vanaf het begin was het iedereen duidelijk dat in Oudenbosch als grootste kern het gemeentehuis moest staan en het verenigingsleven, met name de carnaval, kon het al voor herindeling wonderwel met elkaar vinden. "Dat is zo gegroeid", zegt burgemeester André Osterloh.

Voor de herindeling in 1997 bestond het huidige Halderberge uit drie gemeenten: Hoeven, Oudenbosch en Oud-en Nieuw Gastel. In die tijd was het eigenlijk helemaal niet de vraag of de drie samen zouden gaan. Osterloh: "Dat is eigenlijk van het begin af aan de wens geweest. De drie gemeenten wilden zelf graag samen. Gedeputeerde Lambert van Nistelrooij was daar dan ook al heel vroeg van op de hoogte. Zo was het eigenlijk ook geen enkel probleem om een goede naam voor de nieuwe gemeente te verzinnen. "We hadden de naam van de grootste plaats kunnen nemen of een volstrekt nieuwe naam kunnen verzinnen. Halderberge bestaat sinds 1298. Het is een vertrouwde naam".

Even voor het historisch begrip: het Goed Halderberge is de naam van het gebied dat ligt tussen Hoeven en Oud Gastel. Vanaf 1275 wist de cisterciënzer abdij van St. Bernard te Hemiksem in het gebied allerlei rechten en goederen te verkrijgen. De geestelijkheid ontwikkelde het gebied en in een acte van 6 december 1298, waarbij de heer van Breda de abt bevestigt in zijn bezit en zijn bevoegdheden wordt gesproken van het Goed van Halderberge. Tussen de twaalfde en de zestiende eeuw ontwikkelden de dorpskernen zich.

Naam
Het leek dus niet onlogisch om de nieuwe gemeente Halderberge te noemen. Toch waren het niet de drie gemeentebesturen die op dat idee kwamen. Osterloh: "Toen we er eenmaal uit waren om samen te gaan, moesten we het dus eens worden over een naam. De drie gemeentebesturen kwamen daartoe bij elkaar. De heemkundekringen van de drie voormalige gemeenten hadden gevraagd om te mogen inspreken, maar hadden niet laten weten waar ze het precies over wilden hebben. De heemkundekringen hielden een gloedvol betoog en stelden de naam Halderberge voor. We hebben diezelfde avond nog een gezamenlijk besluit genomen de nieuwe gemeente zo te noemen." En hoewel de gemeente Halderberge heel divers is, liep de samenwerking wonderwel goed, van het begin af. "Eenheid in verscheidenheid", zegt Osterloh dan ook vol trots. En nog trotser: "Halderberge heeft alles van Brabant, sterker, Halderberge is Brabant in het klein. Van klei (Oud Gastel) tot zand (Bosschenhoofd), met al de bijbehorende culturen. Als we hier evenementen organiseren, gaat dat perfect.

Vanaf het eerste jaar na de herindeling ontvangen we hier in Oudenbosch de prinsen carnaval met hun gevolgen. Ieder jaar doet een van de stichtingen de organisatie van het programma, dat gebeurt om en om. Werkt prima, hartstikke gezellig, geen wanklank. De voetbalclubs houden gezamenlijk eens per jaar een toernooi, groot succes. We hebben één horeca-afdeling, één ondernemersclub." Halderberge heeft een oppervlakte van 7500 hectare, heeft in totaal zo'n 30.000 inwoners, waarvan er 12.250 in Oudenbosch wonen. Het was tien jaar geleden dan ook logisch dat Oudenbosch de centrumkern werd. "We hebben nog wel een probleem", zegt Osterloh. "Nu de drie gemeenten samen zijn, is het gemeentehuis te klein." In de directe omgeving van het station wordt een nieuw gemeentehuis gebouwd "Wat er met het bestaande raadhuis moet gebeuren, wordt op dit moment uitgewerkt. Er komt in ieder geval woningbouw op deze locatie."

Katholiek
Halderberge is een van oorsprong 'zeer' katholieke gemeente. Je kunt dat zien aan de twee monumentale kerken in Oudenbosch, de basiliek en de kapel van Saint Louis, de monumentale kerk in Oud Gastel en het voormalig seminarie Bovendonk om eens een paar voorbeelden te noemen. De basiliek domineert niet alleen het landschap rond de gemeente, maar ook een groot deel van West- Brabant. Wie de Moerdijkbrug over rijdt, ziet de vormen van de basiliek al (bij helder weer). De basiliek is gebouwd tussen 1865 en 1892 op initiatief van pastoor Hellemons. Hij liet de kerk bouwen naar het evenbeeld van de St. Pieter in Rome. Per jaar bezoeken zo'n 40.000 mensen de basiliek. "Toen de kardinalen in Rome een nieuwe paus gekozen hadden, kwam hier uit een van de schoorstenen ook rook. In no time stond het hier vol met fotografen en journalisten, die kwamen filmen."

Osterloh heeft altijd wel iets gehad met de gemeente, zelfs toen hij daar nog niet woonde. "Ik lag onder dienst in Breda, was een jaar of twintig. In die tijd ben ik samen met mijn toenmalige vriendin, nu mijn vrouw, naar Oudenbosch gegaan om de basiliek te zien. Daar was ik van onder de indruk." Hij kon toen nog niet bevroeden dat hij eens 'de grote baas' van al dat moois zou zijn. Geen wonder dat hij het nu bijzonder naar zijn zin heeft


...onderneemt
Nooit meer naar de baas

...vraagt
Vraagbaak voor bedrijven

...zit
De stoel

...bekijkt
de Stand van Zaken

...ontwikkelt
Van stille leverancier tot innovatieve kennispartner

...vervoert
Grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van transport

...groeit
Industrie goed op zijn plek in West-Brabant

....start
3 November Startersdag

...presenteert
Contacta in nieuwe hallen

...organiseert
MKB Festival in RBC- stadion

...bereikt
Idee goed, uitvoering minder

...verplaatst
Nassaulezing in voorjaar

...kiest
Dubai in trek bij Toppers

...zoekt
Op zoek naar goede werknemers

...bekijkt
de Stand van Zaken

...wint
Klok is de beste starter

...biedt
Gemeente is Brabant in het klein

...leeft
Lekker leven in Halderberge

...bouwt
Borchwerf II ligt voor op schema

...bepleit
Dat gaat naar Den Bosch toe

...adviseert
Politiek belangrijk voor landbouw

...bouwt
Halderberge bouwt voor de toekomst

...verkoopt
Goedkoop en veilig bedrijventerrein

...rijdt
Zakelijk onderweg

...peilt
Pas op de plaats

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...netwerkt
Netwerken en inspiratie opdoen

...spreekt
Topmanager geeft gastcollege

...doneert
Netwerken in monumentale kerk van Raamsdonk

...snoeit
Hoog in de bomen

...klaagt
Spannende terreinen

...denkt
Vastgoedwereld moet nadenken over klimaat