In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Glastuinbouwman Peter Jansen:
Politiek belangrijk voor landbouw

Als de politiek een bepaalde beslissing neemt, heeft dat grote gevolgen voor een land- of tuinbouwbedrijf. Het kan ervoor zorgen dat je bedrijfsresultaat niet meer positief is," zegt Peter Jansen, portefeuillehouder glastuinbouw van de afdeling Halderberge van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO).

door Patricia Akkermans


Peter Jansen tussen zijn tomaten.
Foto: het fotoburo

HALDERBERGE - De ZLTO behartigt de belangen van agrarische ondernemers in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland. Daarnaast geeft zij advies over personeel, bedrijfsvoering en vergunningen. Ook begeleidt de organisatie ondernemers bij de bouw van een nieuw bedrijf of helpt mee strategische plannen uit te denken. Tomatenteler Peter Jansen runt zelf een modern glastuinbouwbedrijf in Hoeven. De gedreven ondernemer komt op voor glastuinbouw in Halderberge.

Verkassen?
Jansen is positief over de diversiteit van de sectoren in Halderberge. "Er is landbouw, veeteelt, tuinbouw en boomteelt. Hierdoor heb je een gemeente met een afwisselend beeld en is er een aantrekkelijke woon-, werk- en leefomgeving. Hierdoor vinden ondernemers in de gemeente genoeg werknemers die voor ons willen werken." Minder te spreken is hij over de doorgroeimogelijkheden in zijn gemeente. De Hoevense ondernemer wil zelf graag uitbreiden, maar mag dit voorlopig niet op de locatie waar hij nu gevestigd is. "De gemeenteraad van Halderberge stelt dat lokale glastuinbouwers die met hetzelfde probleem zitten, maar naar een ander gebied moeten 'verkassen'." Jansen vervolgt: "Naar een andere plaats vertrekken, biedt geen perspectief. Velen zijn grondgebonden.

De grond waar ze nu bijvoorbeeld sla op telen is zand. Dan moeten ze bijvoorbeeld op kleigrond gaan telen, maar deze is veel moeilijker te bewerken voor de tuinbouw." De ondernemer vindt het vreemd dat de politiek bepaalt waar wat en hoeveel geteeld gaat worden als indirect gevolg van hun beleid. "Projecttuinbouw is een goed initiatief, maar dit is slechts voor enkelen haalbaar. Zo kan een geïnteresseerde een stuk grond kopen, maar door het prijskaartje moet deze direct het hele perceel benutten in verband met de rentabiliteit. Dit is onnatuurlijk. Een bedrijf kan beter stapje voor stapje groeien." Over de status van het glastuinbouwproject bij Dinteloord weet Jansen niet meer dan wat er via de media gecommuniceerd wordt.

Achtergestelde kans
De hoogte van de omzet van land- en tuinbouwers hangt ook af van politieke ontwikkelingen. "De politiek maakt of breekt een sector. Kijk nu bijvoorbeeld naar de flora- en faunawet. Deze wet beschermt dieren die in het wild leven, maar bij het ganzengebied in Dinteloord richten ganzen regelmatig enorme schade aan. Ondertussen zijn de kosten door deze schade voor de landbouw enorm opgelopen."

De ondernemer gaat verder: "Er wordt minder geoogst, daarom zullen producten uit andere landen geïmporteerd worden. Dit is niet goed voor de Nederlandse economie." Jansen vat het samen: "De Nederlandse bedrijvigheid kan door onmogelijke regelgeving ten onder gaan. Ondernemers hebben een achterstand ten opzichte van ondernemers uit andere landen. Dit komt ook doordat we niet kunnen concurreren tegen de verschillen in regelgeving."


...onderneemt
Nooit meer naar de baas

...vraagt
Vraagbaak voor bedrijven

...zit
De stoel

...bekijkt
de Stand van Zaken

...ontwikkelt
Van stille leverancier tot innovatieve kennispartner

...vervoert
Grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van transport

...groeit
Industrie goed op zijn plek in West-Brabant

....start
3 November Startersdag

...presenteert
Contacta in nieuwe hallen

...organiseert
MKB Festival in RBC- stadion

...bereikt
Idee goed, uitvoering minder

...verplaatst
Nassaulezing in voorjaar

...kiest
Dubai in trek bij Toppers

...zoekt
Op zoek naar goede werknemers

...bekijkt
de Stand van Zaken

...wint
Klok is de beste starter

...biedt
Gemeente is Brabant in het klein

...leeft
Lekker leven in Halderberge

...bouwt
Borchwerf II ligt voor op schema

...bepleit
Dat gaat naar Den Bosch toe

...adviseert
Politiek belangrijk voor landbouw

...bouwt
Halderberge bouwt voor de toekomst

...verkoopt
Goedkoop en veilig bedrijventerrein

...rijdt
Zakelijk onderweg

...peilt
Pas op de plaats

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...netwerkt
Netwerken en inspiratie opdoen

...spreekt
Topmanager geeft gastcollege

...doneert
Netwerken in monumentale kerk van Raamsdonk

...snoeit
Hoog in de bomen

...klaagt
Spannende terreinen

...denkt
Vastgoedwereld moet nadenken over klimaat