November 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Wijndomein in Zundert
Gedrevenheid om te ondernemen

Even buiten de bebouwde kom van Klein-Zundert doemt een idyllische wijngaard op. De geur van gistende druiven tijdens het oogstseizoen en een sfeervol ingericht proeflokaal doen denken aan het Franse platteland. Het wijndomein is een nieuw initiatief van voormalig boomkwekerechtpaar Jos en Betsie Hereijgers (beiden 62 jaar).

door Annelies Wijnen



ZUNDERT - Op de vraag waarom iemand op deze leeftijd nog een nieuw bedrijf begint, is het antwoord even eenvoudig als doeltreffend. "Het maakt niet uit wat je onderneemt, want ondernemen doe je vanuit dezelfde gedachte. Het is een bepaalde gedrevenheid en ik hou van moeilijke dingen", zegt Jos Hereijgers lachend. "Wijnbouw, dat was wel iets voor ons." De meer directe aanleiding voor de start van een nieuw bedrijf is een slechte toebedeling bij de ruilverkaveling enkele jaren geleden. Voor bomenteelt is de huidige oppervlakte te klein en ze gaan op zoek naar een nieuwe uitdaging. De verbreding van de landbouw is iets wat hen inspireert. De keuze is snel gemaakt. Als eerste volgt de wijnboer een cursus druiventeelt en wijn maken.

"Druiventeelt is eigenlijk ook een soort bomenteelt", roept de nazaat van Van der Herstraten gepassioneerd uit. "Je moet dit doen uit enthousiasme voor de wijnbouw en voor het ondernemen. Het is geen teelt waar je van kunt leven in Nederland. Daarvoor zijn onder andere de arbeidskosten veel te hoog. Dus richt ik mij ook op proeverijen en toerisme. " Voor de oogst (dit jaar vier keer) schakelt hij vrienden en familie in. "Ze komen gezellig een dagje druiven plukken en worden voorzien van een natje en een droogje", grapt hij. Het twaalf man sterke plukgezelschap wordt tussen de middag getrakteerd op Betsie's kookkunsten.

6000 wijnstokken
Voorzichtige zonnestralen doen de dauw op de druiven verdampen. Het is de voorbode van een zonnige dag. "De blauwe druiven hebben niet zoveel meer nodig om te kunnen worden geoogst. De oogst van de witte druiven laat wat langer op zich wachten", weet trouwe bondgenote Betsie. Zesduizend wijnstokken zijn geplant op de twee hectare aan de zijkant van zijn woning. Zeventig procent is bestemd voor rode wijn en het resterende deel voor witte wijn. Na vijf jaar is dat goed voor zo'n achtduizend liter wijn op jaarbasis. De eerste druiven zijn geoogst in 2006 en worden nu gebotteld. In dit eerste jaar is er vierhonderd liter sap geproduceerd. Voor 2007 is de verwachting dat de drieduizend liter wordt gehaald en voor volgend jaar wellicht een verdubbeling van dit aantal.

In Frankrijk is de opbrengst per hectare hoger en ontvangen de boeren subsidies van de Europese Commissie. Daarnaast is de oogst daar grotendeels gemechaniseerd. Dat betekent dat de kostprijs een stuk lager ligt dan hier. Het is de wijn die dagelijks in de supermarkt wordt verkocht. Toch weerhoudt dat de ongeveer zestig professionele Nederlandse wijnboeren er niet van om hun eigen wijn te produceren. "Wij produceren meer voor liefhebbers van streekproducten. Maar ik vind het wel een uitdaging om de productie op te voeren", zegt hij prikkelend. Dat betekent voor de toekomst bijvoorbeeld een beter beheer van de loofwand door middel van een speciale maaimachine en mechanisatie van het knippen.

Aangepaste rassen
Dat het aantal wijnboeren, zowel professioneel als hobby, flink toeneemt in Nederland is niet zozeer te danken aan de opwarming van de aarde. "Daarvoor verandert het klimaat veel te langzaam", zegt Hereijgers. "Het komt door de ontwikkeling van aangepaste rassen. Hiernaar is veel onderzoek gedaan in de afgelopen jaren." Deze nieuwe rassen zijn meer ziekteresistent en kunnen toe met minder zonuren. "Het hoeft niet extreem warm te zijn, als te zon maar genoeg schijnt", voegt de wijnboer eraan toe.

Ook al zijn deze wijndruiven van betere kwaliteit, toch behalen ze meestal niet het noodzakelijke alcoholpercentage voor een echte goede wijn. "Met mijn huidige oogst haal ik ongeveer negen procent. De ideale wijn heeft toch wel elf, twaalf procent nodig. Dat gehalte bereik je alleen door suiker toe te voegen." De toevoeging van suiker staat momenteel ter discussie in het Europese Parlement omdat zij van de grote wijnvoorraad af wil. "Als dit werkelijk verboden wordt, kunnen de Nederlandse wijnboeren wel stoppen", zegt de geboren Zundertenaar met de wenkbrauwen gefronst. "Onze druiven halen dat niveau nooit op natuurlijke wijze."

Ziektebestrijding
Toch wil de wijnboer op natuurlijke wijze het suikergehalte zo hoog mogelijk krijgen. Daarom wordt hij tijdens het groeiseizoen begeleid door René van Gastel werkzaam als adviseur bij GroeiBalans, een adviesbureau voor de groensector. "In de periode voor de druivenoogst kom ik elke drie weken op de wijngaard", zegt hij. "Ik heb slechts enkele professionele wijnbouwbedrijven waar ik kom, want betaalde begeleiding is vaak te duur."

Ook ziektebestrijding vraagt de nodige aandacht. Het is de voornaamste taak van de adviseur om de planten sterker en weerbaarder te maken. Dit kan veelal door de natuurlijke vijanden van luizen en spint hun gang te laten gaan. "Als de plant toch door ziekte wordt bedreigd dan wordt er gebruik gemaakt van compostthee", zegt hij. Dit natuurlijk gewasbeschermingsmiddel is een samenstelling van schimmels en bacteriën die in vloeibare vorm wordt gebruikt. Hiermee wordt het gewas regelmatig bespoten.

Voor het uitwisselen van kennis en ervaring over de periode na de druivenoogst doet de wijnbottelaar een beroep op de studieclub die zeventien leden telt. Daarnaast is hij lid van het Nederlands wijngilde en een Belgische amateurclub van wijnmakers. Twee 'jonge' ondernemers genieten van een nieuwe uitdaging in hun pas gereedgekomen proeflokaal. Hier komen Frankrijk en Zundert samen in een muurschildering op de achtergrond. Op het Franse dorpspleintje staan twee bekende Zundertse elementen: de dorpspomp en het geboortehuis van Vincent van Gogh.


...beslist
'Warmte brengen bij bedrijven'

...betaalt
Foute energierekening kost MKB miljoenen

...bepleit
Guido van Liefland zoekt nu voor Zeeland

...netwerkt
Vernieuwen in goede tijden

...verleent
Volop winstpunten met kleurrijke wereldprimeur

...zoekt
Bedrijfsoverdracht: op tijd beginnen om te kunnen stoppen

...onderzoekt
West-Brabant als voorbeeld voor het afschaffen van regels

....informeert
Wat verandert er voor u in 2008?

...komt bijeen
12 december Eindejaarsbijeenkomst

...zit
De stoel

...bekijkt
De Stand van Zaken

...fotografeert
Foto's uit de heliumballon

...organiseet
Jonge managers in oude omgeving

...luistert
Gerrit Zalm nog steeds populair

...benoemt
Nieuwe compacte bedrijfsauto's van PSA en Fiat

...presenteert
Nieuwe Hyundai H300 wordt klapper

...introduceert
MAN introduceert sterkste truck

...vernieuwt
Renault massaal op BedrijfsautoRAI

...biedt
Ford: Aandacht voor het milieu

...vernieuwt
De nieuwe lijn VW bedrijfsauto's

...viert
Zestig jaar VW Transporter

...combineert
Opel Antara Van: Stijlvolle SUV nu ook als besteller

...houdt
The European Road Transport Show

...verandert
De truck als rijdende computer

...lanceert
Nederland aan deOndernemer.nl

...peilt
Experts zijn een stuk optimistischer

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...ondertekent
Dombosch knapt flink op

...ontwikkelt
Veel verschillende bedrijven

...waakt
Camera's waken over Dombosch

...rijdt
Zakelijk onderweg

...opent
Vmbo klaar voor de toekomst

...kijkt
Bedrijven kijken op Hazeldonk

...trekt
Terpstra opent Xplora

...ontmoet
Bomvolle zaal vol netwerkers

...verhuist
Nederlandse bedrijven verhuizen niet zo gauw

...verwacht
Marktherstel vanaf begin 2008

...zoekt
de Ondernemer zoekt medewerkers

...onderneemt
Gedrevenheid om te ondernemen