In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2001

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl
Revolutionaire ontwikkeling door Oosterhouts bedrijf
Het inbrekersgilde live op het scherm

OOSTERHOUT ­ Ongewenste bezoekers van het bedrijfscomplex weren. Met dat doel hangen de industrieterreinen vol met gebruikelijke beveiligingscamera's. Prachtig allemaal, maar hoe vaak bent u als 'keyholder' in het holst van de nacht niet getuige geweest van een valse melding? Papier wappert in de wind, de melder is kapot of een verdwaalde kat loopt door het alarm. Het Oosterhoutse bedrijf Conesco heeft een revolutionair systeem ontwikkeld dat via videocommunicatie het aantal valse alarmmeldingen drastisch terugdringt.

Stef van Gelderen houdt zich bezig met de speciale projecten, onder meer videobeveiliging, van Conesco. Enthousiast vertelt hij over de videobeveiliging van het bedrijf: "Het is een ontwikkeling waarmee videobeelden via een ISDN-lijn worden getransporteerd. Video is veel data, dus heb je veel bandbreedte nodig. Dat heb je op een ISDN-lijn niet, want daar heb je maar 128K bandbreedte. Je moet dus de videodata van een behoorlijk aantal bitjes naar 128K comprimeren. Je transporteert via de ISDN-lijn en pakt het aan de andere kant uit tot een videobeeldje."

Grote centrale
Conesco maakt gebruik van bestaande compressietechnieken van de videoconference. Uniek is wel de centrale die alle inkomende beelden tegelijk kan opvangen. Normaal gebruikt een ISDN-lijn beide B-kanalen. Er zit echter een fractie van een seconde tussen aansluiting van beide kanalen. Als er nu op hetzelfde moment nog een verbinding wordt gemaakt, komt het tweede signaal van de eerste beller niet meer aan. Van beide bellers wordt slechts halve informatie ontvangen. Voor dat probleem heeft Conesco de oplossing bedacht. Martje Langerwerf van de marketing vertelt: "Wij werken voor meldcentrales met 75.000 aansluitingen, normale meldlijnen. Als er bijvoorbeeld 5000 klanten overstappen naar videosurveillance heb je evenveel ISDN-lijnen nodig. Pas dan kun je namelijk garanderen dat bij een alarm het signaal wordt beantwoord. We hebben daarom grote centrales gebouwd die onafhankelijk van het aantal meldingen per seconde de inkomende signalen ontvangen. We hebben daar anderhalf jaar aan ontwikkeld en deze zijn nu operationeel."

"Goedenavond"
Volgens het Centraal Bureau Statistiek waren in 1999 95% van de alarmmeldingen vals. Normaal gesproken komen deze binnen op een meldcentrale. De centralist belt de sleutelhouder die op pad gaat. Het grote voordeel van het systeem van Conesco is dat bedrijven visueel in de gaten gehouden kunnen worden. Ondernemingen hangen de apparatuur in het bedrijfspand. Als er bijvoorbeeld iemand over het hek klimt, wordt dat gesignaleerd en doorgebeld naar de meldcentrale. Daar springt een beeldscherm op en men ziet de boef op het scherm over het hek klimmen.

De beelden worden ondertussen digitaal opgeslagen en er wordt contact opgenomen met de politie. Voor bijvoorbeeld een verdwaalde kat hoeft de politie dus niet meer uit te rukken. Van Gelderen vertelt over een bijkomend voordeel: "De politie kan veel adequater reageren. Dat kun je, omdat je ziet wat er aan de hand is. Met hoeveel personen men binnen is, of er iemand buiten op wacht staat en of dat ze bijvoorbeeld wapens hebben. Dat is informatie die politieagenten vooraf graag willen weten. De centralist kan het precies volgen en switchen tussen verschillende camera's. Hij kan ze zelfs toespreken. Bijvoorbeeld van "goedenavond, de openingstijden zijn van acht tot vijf en gelieve het terrein te verlaten". Ondertussen kunnen er foto's van de inbraak worden doorgestuurd naar het dichtstbijzijnde politiebureau."

C-Commerce
In het verlengde van de beveiliging heeft Conesco zich ook toegelegd op andere videotoepassingen. Men heeft de applicatie omgedoopt tot C-Commerce. Met behulp van een videoserver is het mogelijk om videobeelden te bekijken op de computer. Op het statement dat op Internet ontelbaar veel filmpjes te bekijken zijn, antwoordt Van Gelderen: "Het probleem met Internet is dat je altijd met de maximale bandbreedte zit. Als je een filmpje op Internet wilt zien, moet je negen van de tien keer gaan downloaden, moet gebufferd worden. Als je tien filmpjes wilt zien, ben je ongeveer de hele dag bezig. De bandbreedte, het vermogen om gegevens te versturen, is nog te klein. Hiervoor hebben wij C-commerce ontwikkeld." Met behulp van een softwarepakket is het mogelijk beelden van een videoserver te bekijken. Een rechtstreekse ISDN-verbinding met de server zorgt ervoor dat er niets gedownload hoeft te worden en onderbreken mogelijk is. De toepassingen van C-commerce zijn eindeloos. Een helpdesk die altijd bereikbaar is, een lesje biljarten van de grootmeester of een toer door een huis dat te koop staat. 'The sky is the limit'. Met name voor sportverenigingen is dit een uitstekende mogelijkheid om bijvoorbeeld fans op de hoogte te houden. Links via Internet zijn ook mogelijk. De gebruiker klikt de videoserver op de website aan, de Internetverbinding wordt onderbroken en men wordt vervolgens doorverbonden naar de videoserver. In alle rust kan men de videobeelden bekijken.


...filmt
Het inbrekersgilde live op het scherm

...start
Het personeel verwennen met gemaksdiensten

...waakt
Hoe meer ogen op straat, hoe beter

...beveiligt
Vraag het de brandweer

...helpt
Klanten klagen nooit...zij zappen!

...spreekt
In't kort

...groeit
Moerdijk heeft 16 ha bedrijfsgrond nodig

...informeert
KvK helpt de ondernemer verder op weg

...onderneemt
Ondernemen is groeien

...herbergiert
Café De Vriendschap is uniek

...bouwt
Een ambitieus bedrijvenpark: Steenakker

BKD Special:

...netwerkt
BKD Business Dagen West-Brabant

...bezoekt
Deelnemers BKD Business Dagen

...presenteert
West-Brabant-stand tijdens BKD Businessdagen

...tipt
Tips voor beursbezoekers