In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2002

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

Bedrijven
Ebben • Slaats • De Jonge
Adviesbureau Van Dordrecht & Veldhuis
Sita ReEnergy
Dago en Van Wesel
Penske Logistics
BIT Trofee
Van Zundert Groep
Présize
BVR-Groep
Business Dagen
Syngenta
Tènce Logistiek
NRG Distribution
Stichting Busleidingenstraat
ItsNews!
Heijmans NV
Interieurspuiterij Heskens
PricewaterhouseCoopers
'Vervoer via buizen onder de grond: de veiligste manier van transport'
Veel mensen weten niet dat tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen onder de grond een heel buizenarsenaal ligt, waar zuurstof, benzine en glasvezels voor telecommunicatie doorheen lopen. Een groot voordeel van de leidingen is, dat ze veilig en milieuvriendelijk zijn. Je hoort ze niet, ziet ze niet en je hebt niet te maken met uitlaatgassen. Het fileprobleem wordt door transport via deze buizen ook opgelost, vrachtwagens zijn immers niet meer nodig. Het bureau Stichting Buisleidingenstraat Zuidwest Nederland beheert de infrastructuur van de leidingen, houdt inspecties en weet exact waar ze allemaal liggen.

Ing. J.A.H. Haeck, directeur bureau van de Stichting Buisleidingenstraat Zuidwest Nederland

In 2025 zal het goederentransport verdubbeld zijn. Met het huidige wegennet is dit transport niet te realiseren, daarom moeten andere vervoersmodaliteiten, zoals binnenvaart, spoorwegen en ondergronds transport door buisleidingen deze groei opvangen. Schaarse ruimte benutten we hierdoor en het is beter voor het milieu.

Ongehinderd
De buisleidingenstraat is aangelegd door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het bureau van de Stichting Buisleidingenstraat in Roosendaal is een particuliere stichting die opgericht is door de Staat. Het beheert en onderhoudt de infrastructuur zo, dat het ten alle tijden als leidingenstraat gebruikt kan worden. De producten kunnen ongehinderd en zonder obstakels hun route afleggen. De verschillende leidingen liggen allemaal geordend naast elkaar en het bureau zorgt ervoor dat er geen huizen gebouwd worden dicht bij de grond waarin de buizen liggen, dit in verband met de veiligheid. De straat is honderd meter breed, 73 kilometer lang en de buisleidingen hebben een totale lengte van ruim 900 kilometer, waardoor vloeistoffen, gassen en chemische stoffen vervoerd worden. Daarnaast lopen er voor telecommunicatie nog 2200 kilometer buizen voor glasvezelkabels.

Huren
Meneer Haeck: 'Bedrijven huren de strook grond bij ons voor vijftien tot veertig jaar. We garanderen ze dan een veilige en ongestoorde ligging. Wij bepalen waar de leiding komt, anders wordt het onoverzichtelijk. Voordeel voor onze klanten is dat ze geen vergunningen aan hoeven te vragen of ander tijdrovende procedures hoeven te doorlopen. Dat doen wij voor hen. Buisleidingen zijn ideaal voor de levering van grote hoeveelheden en indien een stipte levering noodzakelijk is. Files komen bij ons niet voor, dus fabrieken hoeven niet ongerust te zijn dat ze zonder brand- of grondstoffen komen te zitten, wat tot grote financiŽle consequenties kan leiden.

Risico en veiligheid
De kans dat er iets gebeurd is gering. Het is zonder twijfel de veiligste manier van vervoer. De Stichting bestaat al sinds 1978 en er is gelukkig nog nooit iets gebeurd.' In het kader van veiligheid is er aan beide zijden van de buisleidingenstraat een bebouwingsvrije zone van 55 meter. Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren dan is berekend dat personen geen letsel meer oplopen bij het meest risicovolle product. Meneer Haeck: 'Het is veel veiliger, dan alle tankwagens die over de weg rijden. In de toekomst verwachten we dat ook goederen ondergronds vervoerd gaan worden, zodat winkels op deze manier bevoorraad kunnen worden.'


...doceert
"Afstandsleren heeft zeker de toekomst"

...start
"Het moet een hobby blijven ..."

...introduceert
Manpower Reïntegratie Services introduceert de verzuimscan

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...helpt
Jan Schipper herkozen als voorzitter KVK

...bezoekt
Seminars

...onderneemt
"Ondernemen is een teamsport"

...kiest
4C Consulting kiest voor America Tower

...fotografeert
"We hebben ons ontwikkeld tot pure beeldmakers"

...ontplooit
Acteurs als leermiddel!

...realiseert
Werkstad Roosendaal denkt aan de toekomst

...ontwikkelt
"Roosendaal is een complete stad"

...bouwt
Blik op de toekomst

...netwerkt
Nieuwjaarsbijeenkomst druk bezocht

...recreŽrt
Recreatieve voorzieningen bij elkaar gebracht

...behartigt
Sociaal aspect belangrijk in Wouw

...spreekt
In 't Kort

...huisvest
Bedrijfsonroerend goed

...rapporteert
In detailhandel nagenoeg geen sprake van leegstand

...onderzoekt
Thermometer Kantoren en kantoorgebruikers

...voorkomt
Bijeenkomst preventie van criminaliteit op bedrijventerreinen

...informeert
eSchool, de online starterscursus

...publiceert
ERBO brochure en tabellenboek beschikbaar