In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2002

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be
De vliegende start van wijnkoperij Philett
"Het moet een hobby blijven..."

De aanpak rondom de start van een eigen onderneming kent veel gezichten. Veel nieuwe ondernemers bereiden zich gedegen voor, maken marketing- en ondernemersplannen, laten zich voorlichten door de Kamer van Koophandel en maken een, soms zware, gang naar een bankinstelling. Zo niet bij Hettie en Philip Wouterse uit Bergen op Zoom. Hun wijnkoperij annex importbedrijf Philett kende een zodanige vliegende start dat het echtpaar nog steeds wat verbaasd lijkt. "Het ondernemerschap? Ik merk er nog niet zoveel van."

Hettie Wouterse.

Vanaf zijn twintigste jaar droomt Philip Wouterse (43) van een eigen bistrootje. Als chef-kok had dat er misschien nog best ingezeten. "Die droom is nu wel uit. Ik ben als het ware wakker geworden", lacht Philip. "Je moet op een bepaald moment accepteren dat je te oud geworden bent voor een bepaald ideaal. Maar zowel Hettie als ik zijn enorm met eten en drinken bezig. Wijn drinken hoort daar bij. Maar ook: avonturieren, wijnboertjes zoeken die goeie wijn voor een leuke prijs verkopen.We wilden sowieso op termijn een eigen wijnimport beginnen, maar kort geleden begonnen bestellingen ineens binnen te stromen. Een kennis wilde honderd flessen hebben; na korte tijd hadden we orders voor vijfhonderd flessen. Toen zijn we in de markt gestapt."


Philip geeft toe dat de voorbereiding voor de start van de wijnkoperij 'iets te weinig' waren. Voor startersbijeenkomsten van de Kamer van Koophandel bleek geen tijd. "Het was erg druk op mijn werk, we zijn er niet aan toegekomen. Anderzijds kwam ik niet helemaal onbeslagen ten ijs hoor. Ik werk voor een baas en kijk over zijn schouder mee hoe hij zaken aanpakt. Daar leer ik ook van." Zijn echtgenote Hettie (46) heeft de aanmelding bij de Kamer van Koophandel op de rit gezet. Net als Philip is zij vol lof. "Ik vind de Kamer een magnifieke instantie. Ze helpen je gewoon langs alle kanten. Net als de douane trouwens. We hadden bij de import natuurlijk geen idee hoe we dat moesten aanpakken in verband met accijnsaangifte. De douane heeft ons daar toen ook aardig mee op weg geholpen. We konden in dat verband ook niet terugvallen op kennis van de wijnboer waar we onze wijn totnutoe kopen. Ook dat is een klein bedrijf en het had, voor het met ons in zee gingen, nog nooit wijn uitgevoerd. Daarbij is er natuurlijk het taalprobleem. Ik spreek geen Frans en Philip kent alleen de terminologie die met het koksvak te maken heeft. Kun je ook geen echte zinnen mee bouwen. Ik ben nu begonnen met een cursus Frans. Maar ja, eerlijk gezegd heb ik pas één les ingeleverd. We maken ons dus maar verstaanbaar via handen en voeten. Gaat ook goed hoor." Ze lacht.

Hoe de toekomst van Philett er uit ziet is voor zowel Philip als Hettie niet glashelder. Hettie: "We hebben allebei een baan dus voor het geld hoeven we het niet per se te doen. Dat maakt het ook gemakkelijk, want we hoeven niet zo nodig enorme omzetten te draaien." Philip vult haar aan: "Omzet en inkomen vormen voor ons geen risicofactor. Het enige risico dat we lopen is dat we wat spaargeld kwijtraken. Echt risico lopen we pas op het moment dat we zouden besluiten een bedrijfspand te verwerven. Op dit moment is daar nog helemaal geen sprake van. De prijzen in Bergen op Zoom zijn z" hoog, niet te betalen bijna. Als we dat zouden doen wordt de druk ineens heel hoog en dat is eigenlijk niet de bedoeling. Zolang we nog niet exact weten wat we willen doen we het nog maar even op onze manier. Het moet ook een hobby blijven. Toch?"


...doceert
"Afstandsleren heeft zeker de toekomst"

...start
"Het moet een hobby blijven ..."

...introduceert
Manpower Reïntegratie Services introduceert de verzuimscan

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...helpt
Jan Schipper herkozen als voorzitter KVK

...bezoekt
Seminars

...onderneemt
"Ondernemen is een teamsport"

...kiest
4C Consulting kiest voor America Tower

...fotografeert
"We hebben ons ontwikkeld tot pure beeldmakers"

...ontplooit
Acteurs als leermiddel!

...realiseert
Werkstad Roosendaal denkt aan de toekomst

...ontwikkelt
"Roosendaal is een complete stad"

...bouwt
Blik op de toekomst

...netwerkt
Nieuwjaarsbijeenkomst druk bezocht

...recreërt
Recreatieve voorzieningen bij elkaar gebracht

...behartigt
Sociaal aspect belangrijk in Wouw

...spreekt
In 't Kort

...huisvest
Bedrijfsonroerend goed

...rapporteert
In detailhandel nagenoeg geen sprake van leegstand

...onderzoekt
Thermometer Kantoren en kantoorgebruikers

...voorkomt
Bijeenkomst preventie van criminaliteit op bedrijventerreinen

...informeert
eSchool, de online starterscursus

...publiceert
ERBO brochure en tabellenboek beschikbaar