In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2002

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl
Recreatieve voorzieningen
Recreatiepark De Stok

ROOSENDAAL - Het zal weinig inwoners van Roosendaal ontgaan zijn dat aan de westrand van hun stad een aantal nieuwe recreatievoorzieningen zijn gerealiseerd. Net als vroeger - toen er het openluchtzwembad lag - vinden velen hun weg naar het nieuwe recreatiepark, genaamd De Stok. Een paar jaar geleden koos de gemeente Roosendaal bewust voor concentratie van recreatiefuncties op dit parkachtige terrein.


Luchtfoto van Recreatiepark De Stok (links van de rijksweg A17)

"Recreatiepark De Stok bevindt zich op de plaats van het oude zwembad. De gemeente heeft daar ondertussen allerlei recreatieve voorzieningen al ontwikkeld of in ieder geval gepland," vertelt Kees Kools, accountmanager bedrijven van de gemeente Roosendaal. "De gedachte is in 1995 ontstaan op het moment dat we een keuze moesten maken waar het nieuwe zwembad moest komen. Er lag toen ook een concrete vraag van initiatiefnemers om een kartbaan te bouwen op een bedrijventerrein. Wij wilden deze functie liever niet op zo'n locatie vanwege de verkeerde bestemming. Het horecagedeelte van een kartbaan zorgt er namelijk voor dat het in principe niet op een bedrijventerrein mag komen. Verder lag er in 1995 ook een initiatief voor een luxe sauna. Deze initiatiefnemers wilden ook op een bedrijventerrein, omdat er geen andere ruimte beschikbaar was," aldus Kools. De puzzel viel uiteindelijk in elkaar en er werd besloten om de recreatieve functies bij elkaar te voegen. Er werd een haalbaarheidstudie en een milieueffect-rapportage - nodig vanwege de verwachte 500.000 bezoekers per jaar - gedaan en de bestemmingsplannen werden aangepast. De opzet van recreatiepark De Stok, waar dit alles zou plaatsvinden zag het levenslicht.

Ruimtevoordeel
Anno 2002 zijn een aantal functies al gerealiseerd op recreatiepark De Stok. Het squashpark was al aanwezig en vormt eigenlijk de bakermat van de hele ontwikkeling. Acht moderne squashbanen met bijbehorende faciliteiten staan ter beschikking. Het fraai vormgegeven zwembad biedt onderdak aan tal van activiteiten zoals babyzwemmen, meer bewegen voor ouderen en wedstrijdzwemmen. Naast het squashpark en het zwembad hebben de afgelopen jaren ook andere recreatiebedrijven hun deuren geopend. Het Kartcentre Roosendaal, de sauna en schoonheidssalon Thermen & Beauty, de Multi-Sport TopShot en de Mega Diving trekken veel bezoekers naar De Stok. "Dit voorjaar zal ook een nieuwe golfbaan geopend worden. Daarin zijn de oude waterpartijen en de zorgvuldig gekozen restanten van de oude beplanting geïntegreerd in het gebied. Verder is er nu een overdekte kinderspeeltuin gecombineerd met een kinderdagverblijf in aanbouw," vertelt Kools. Het grote ruimtevoordeel op De Stok wordt behaald door de benodigde parkeerplaatsen centraal aan te leggen. De recreatiebedrijven hebben verschillende bezoekers-pieken en maken gezamenlijk gebruik van de parkeerplaatsen.


De voorgevel van Sportcentrum TopShot

Parkachtig
Roosendaal is niet uniek met het scheppen van een recreatiepark, maar zeker wel voorloper. "Er zijn een aantal gemeenten, zoals Eindhoven dat rond de Tongelreep een aantal voorzieningen heeft gecreëerd, die een soortgelijk park vormen. Het is voor een gemeente ook moeilijk om zo'n concentratie te realiseren. Er moet op het moment dat je er mee bezig bent vraag uit de markt zijn. Verder moet je de situatie op de markt niet verstoren. We hebben vooraf dus goed gekeken wat voor voorzieningen Roosendaal en omgeving nodig hebben en wat voor voorzieningen al aanwezig waren," vertelt Kools. De gemeente Roosendaal koos destijds ook bewust voor een parkachtige inrichting van De Stok. Het is sfeervol ingericht en er staat nauwelijks hekwerk. Logisch vervolg in de ontwikkeling van De Stok is de toepassing van parkmanagement. Bedrijven kunnen onder meer gezamenlijk energie inkopen, afval verwerken of het terrein bij de tijd houden. "We zijn met bedrijven hierover in overleg. Er worden voorzichtig stapjes gezet, maar we hebben nog even het probleem dat we nog niet weten welke bedrijven er precies komen. We hebben namelijk nog een paar hectare uit te geven. Als de definitieve invulling bekend is, gaan we daarmee verder," besluit Kools zijn verhaal over het bijzondere recreatiepark De Stok.


...doceert
"Afstandsleren heeft zeker de toekomst"

...start
"Het moet een hobby blijven ..."

...introduceert
Manpower Reïntegratie Services introduceert de verzuimscan

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...helpt
Jan Schipper herkozen als voorzitter KVK

...bezoekt
Seminars

...onderneemt
"Ondernemen is een teamsport"

...kiest
4C Consulting kiest voor America Tower

...fotografeert
"We hebben ons ontwikkeld tot pure beeldmakers"

...ontplooit
Acteurs als leermiddel!

...realiseert
Werkstad Roosendaal denkt aan de toekomst

...ontwikkelt
"Roosendaal is een complete stad"

...bouwt
Blik op de toekomst

...netwerkt
Nieuwjaarsbijeenkomst druk bezocht

...recreŽrt
Recreatieve voorzieningen bij elkaar gebracht

...behartigt
Sociaal aspect belangrijk in Wouw

...spreekt
In 't Kort

...huisvest
Bedrijfsonroerend goed

...rapporteert
In detailhandel nagenoeg geen sprake van leegstand

...onderzoekt
Thermometer Kantoren en kantoorgebruikers

...voorkomt
Bijeenkomst preventie van criminaliteit op bedrijventerreinen

...informeert
eSchool, de online starterscursus

...publiceert
ERBO brochure en tabellenboek beschikbaar