In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2002

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl
NVM afdeling BOG:
In detailhandel nagenoeg geen sprake van leegstand

De Kalverstraat in Amsterdam is in ons land, qua vierkante meters, de duurste winkellocatie. In 1999 en 2000 was dat de Beurspassage in Rotterdam. Kijken we naar de kantorenmarkt, dan zien we dat Amsterdam ook in 2001 het vlaggenschip blijft als het gaat over dure meters. Op het gebied van de Bedrijfsruimten spant Rijnmond de kroon. Voorgaande twee jaren was Almere de duurste locatie voor het vestigen van een bedrijf. Die cijfers heeft de NVM sector Bedrijfs Onroerend Goed onlangs bekend gemaakt.

De prijzen van de winkel vierkante meters variŽren sterk afhankelijk van de locatie

Bedrijfshuisvesting: winkels in West-Brabant
In Breda varieerden de prijzen voor winkel vierkante meters afgelopen jaar tussen 1.750 en 275 gulden, uiteraard afhankelijk van de locatie. Voor kantoorruimten werd tussen de 310 en 175 per vierkante meter betaald en de prijs voor bedrijfsruimten schommelt, afhankelijk van voorzieningen en locatie, tussen de 65 en 120 gulden per vierkante meter.

De BOG-sector van de branche-organisatie komt normaal rond de zomer met haar 'jaarcijfers'. Nu werd een globaal overzicht gegeven van de ontwikkelingen in het afgelopen jaar. In detailhandel is er nagenoeg geen sprake van leegstand. Er is een tendens te zien bij beleggers van het afstoten van projecten. Men bekijkt of objecten op de korte termijn rendement opleveren en de ROZ-index kunnen verslaan. Daarnaast is er een versnelde ontwikkeling te zien van nieuwe winkelformules waarin 'leisure' componenten een belangrijke rol spelen zoals reizen, sport en wonen. Ontwikkelaars en beleggers zijn op zoek naar nieuwe concepten om themacentra te ontwikkelen zoals bijvoorbeeld meubelboulevards en outletshops. Er is in Nederland sprake van een lichte overbewinkeling maar doordat de roulatie van formules zeer snel gaat, zien we hier geen gevolgen van.

De kantorenmarkt laat momenteel wat leegstand zien. Die wordt, volgens de NVM, veroorzaakt door de verminderde vraag en teruggave ruimte van bedrijven die noodzakelijkerwijs moeten inkrimpen zoals bijvoorbeeld in de ICT-branche. Ook bij de full-service kantoorconcepten is sprake van toenemende leegstand. Nieuwe projecten worden pas gestart na voldoende voorverhuur. Kijken we naar de cijfers van de Kantorenmarkt dan zien we een toename van het aanbod van één miljoen vierkante meters, zo'n dertig procent, verhuurbaar vloeroppervlakte. De gemiddelde huurprijs komt uit op 249 gulden (113 euro).

Het aantal vierkante meters winkelvloeropppervlakte stijgt naar één mijoen vierkante meters, een stijging van bijna twintig procent. Aan bedrijfsruimte kwam er in ons land het afgelopen jaar ruim één miljoen vierkante meters verhuurbaar vloeroppervlakte bij waardoor het totaal eind 2001 4,8 miljoen vierkante meters bedroeg.


...doceert
"Afstandsleren heeft zeker de toekomst"

...start
"Het moet een hobby blijven ..."

...introduceert
Manpower Reïntegratie Services introduceert de verzuimscan

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...helpt
Jan Schipper herkozen als voorzitter KVK

...bezoekt
Seminars

...onderneemt
"Ondernemen is een teamsport"

...kiest
4C Consulting kiest voor America Tower

...fotografeert
"We hebben ons ontwikkeld tot pure beeldmakers"

...ontplooit
Acteurs als leermiddel!

...realiseert
Werkstad Roosendaal denkt aan de toekomst

...ontwikkelt
"Roosendaal is een complete stad"

...bouwt
Blik op de toekomst

...netwerkt
Nieuwjaarsbijeenkomst druk bezocht

...recreŽrt
Recreatieve voorzieningen bij elkaar gebracht

...behartigt
Sociaal aspect belangrijk in Wouw

...spreekt
In 't Kort

...huisvest
Bedrijfsonroerend goed

...rapporteert
In detailhandel nagenoeg geen sprake van leegstand

...onderzoekt
Thermometer Kantoren en kantoorgebruikers

...voorkomt
Bijeenkomst preventie van criminaliteit op bedrijventerreinen

...informeert
eSchool, de online starterscursus

...publiceert
ERBO brochure en tabellenboek beschikbaar