In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Aad Ouborg gastspreker 'Succesvol Ondernemen In Barre Tijden':
'Ondernemen vraagt om een actieve opstelling: blijf alert, inventief en durf na te denken'

Een penthouse in Marbella als inzet van een marketingactie. Een eigen Princess Model of the World- verkiezing om zo een korps representatieve ambassadeurs te selecteren. Een nieuwe beautylijn in samenspraak met topontwerper Philip Starck én circus Renz in 'leven' houden. Het zijn enkele wapenfeiten van Aad Ouborg.


Aad Ouborg: "Wil je in de toekomst scoren dan moet je nu extra hard aanpakken".

De President Directeur van Princess Household Appliances BV is een van de sprekers op het Regionaal Ondernemers Congres op 3 juni in Breda. Het thema 'Succesvol Ondernemen In Barre Tijden' lijkt de Bredanaar op het lijf geschreven. Tijdens dit gesprek met 'de Ondernemer' windt hij geen doekjes om zijn plannen en zijn doelstelling: "Dit jaar hebben we wereldwijd een groei voorzien van zo'n twintig tot dertig procent." Economisch wat mindere tijden lijken aan Ouborg voorbij te gaan. Een etmaal terug uit Marbella en inmiddels weer stapels post doorgespit, maakt hij zich op voor een trip naar Maleisië. Dit interview is zonder zijn medeweten in zijn agenda terecht gekomen. Flexibel handelen lijkt de zakenman op het lijf geschreven. "Ik moet even een paar dingen afhandelen en nog poseren voor een fotograaf. Ik ben er zo." Het biedt ons de gelegenheid om het heilige der heilige van Princess in ons op te nemen. Een petje uit China, rietenmandjes op het bureau met daarin magazines en videobanden, veel in chroom uitgevoerde huishoudelijke apparaten en beautyproducten op planken tegen de wand, een kleurrijk kunstwerk en foto's van het gezin. Boven de vergadertafel in de gezellige maar stijlvol ingerichte werkkamer hangt een lamp in de vorm van een koningskroon. Het lijkt alsof Ouborg daarmee dagelijks zijn meest favoriete bezigheid kroont: werken.

Entertainen
"Ga niet stil zitten. Ondernemen vraagt om een actieve opstelling. Je moet de consument entertainen. Af en toe mag je ook wel eens iets geks doen. Ik neem soms zelf de microfoon ter hand en zing wat. Dat vinden mensen leuk en ook op die manier geef je je bedrijf een eigen, uniek, gezicht. Bedrijven met een eigen gezicht gaan honderd keer sneller door dan bedrijven die geen uitstraling hebben. Maar je moet ook na willen denken. Succes komt niet vanzelf daar moet je wat voor doen." Ouborg geeft aan dat acties en marketingplannen allemaal in eigen Princess-huis aan de Baronielaan worden ontwikkeld. "Dat stamt nog uit de tijd dat we geen geld hadden en zelf wel creatief moesten zijn. Nu zouden we die diensten in kunnen kopen maar dat doen we niet. We moeten zelf blijven nadenken want dat is nu de sleutel tot succes."



De beurs?
Hij zet vraagtekens bij de fluctuerende beurs. "Ik snap niet dat koersen in zo'n korte tijd zo enorm op en neer kunnen gaan. Ik denk dat het vooral een psychische oorzaak heeft. Iedereen kijkt naar iedereen. Gaat het dan zo slecht? Het leven is zo'n vier procent duurder geworden maar mensen blijven hetzelfde uitgeven. Geef jij minder uit? Laat ze maar lekker doen op de beurs, dat is goed voor ons." Uitgaan van eigen kracht, creatief denken en veel enthousiasme hebben Princess geen windeieren gelegd. Het bedrijf is actief in 65 landen en genereert een jaaromzet in huishoudelijke apparatuur en beautyproducten van zo'n 60 miljoen euro. "Zonder Amerika", vult Ouborg aan.

Durf!
Uiteraard sluit Ouborg zijn ogen niet voor de huidige economische ontwikkelingen. Ook hij signaleert dat in West-Brabant bedrijven sluiten en dat het met een aantal bedrijven wat minder gaat. "Het is relatief nog een kleine groep. Gelukkig maar. Ook al gaat het minder: blijf inventief. Wil je in de toekomst scoren dan moet je nu extra hard aanpakken. Juist wat mindere economische tijden bieden ondernemers kansen. Durf te ondernemen en durf ook na te denken."

Verre Oosten
Ouborg krijgt met zijn Princess het Verre Oosten steeds meer in zijn greep. Naast Breda heeft Princess een hoofdkantoor in Hongkong. In Shanghai is onlangs een inkoopkantoor geopend. Eventueel willen we dit jaar een winkel in Singapore openen, met een soortgelijke uitstraling zoals de winkels van Cartier, waar luxe Princess-producten zullen worden verkocht. "Ze zijn er gek op westerse producten", heeft Ouborg al ontdekt. Een belangrijke stap in die immense markt hoopt Ouborg half oktober te zetten tijdens de Electronic Fair in Hongkong. Het SARS-ziekteprobleem is in dat kader een streep door de rekening. Hij overweegt vooralsnog niet de activiteiten in Hongkong te stoppen. Op verantwoorde wijze doorgaan en kijken hoe het zich ontwikkeld, lijkt het advies.

Ook in Europa verwacht Ouborg nog een groei van de belangstelling voor de Princess-producten. "Mensen worden thuis steeds actiever. Misschien een vorm van bezuiniging of zoeken ze gezelligheid? Met de nieuwe funcoocking-set speelt Princess daar gevat op in. Creatief denken is immers het advies...


...interviewt
Aad Ouborg gastspreker 'Succesvol Ondernemen In Barre Tijden'

...start
Sylvie Smeets: 'Deadline is deadline en afspraak is afspraak'

...stuurt bij
Ondernemen met tegenwind

...verwacht
Behoefte aan minder regels en lastenverlichting

...groeit
9 mei Kapitaaldag te Hoeven

...investeert
Succesvol Ondernemen In Barre Tijden

...rijdt
Zakelijk onderweg

...evalueert
'De passie is gebleven...'

...reist
'Een zakelijke reiziger wil meestal snel...'

...informeert
Start Revolutionair concept in Etten-Leur

...vervoert
MCA is de Brabantse makelaar in goederenvervoer

...verenigt
Belangenbehartiger EVO stelt prioriteiten

...transporteert
'Slimme oplossingen moeten het verschil maken'

...distribueert
Concrete mobiliteits- oplossingen voor de toekomst

...bereikt
Grensoverschrijdend problemen oplossen

...licht voor
'Nederland laat kansen liggen'

...bundelt
College voor Transport en Logistiek haalt praktijk de school binnen

...spreekt
In 't kort

...onderneemt
Het succes van een brievenhouder

...ontvangt
Goed omgaan met de raad van gepensioneerde ondernemers levert prijs op

...lakt
Van wijnrek tot computermeubelen

...wint
Mark en Maas the Best

...verbetert
Arbo-dienstverlening praktischer en goedkoper?

...organiseert
BOV trofee 2003 op 17 oktober 2003

...huisvest
Internationale samenwerking gaat schuil achter Border Crossing Business Park

...beveiligt
Notitie 'Beveiliging bedrijventerreinen' geeft inzicht in verantwoordelijk- heden