In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2003

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be
Drie jaar geleden startte Peter Akkermans Studio Xtra
"De passie is gebleven..."

Drie jaar later is de starter van weleer nog steeds als zelfstandig stylist werkzaam maar heeft daarnaast, samen met een compagnon, een nieuw bedrijf opgezet: 2hot styling. Ze richten zich met name op productontwikkeling voor grote retailorganisaties.

Stylist Peter Akkermans.

"Hoe het me vergaan is de afgelopen jaren? Eigenlijk wel goed." Na even nadenken lachend: "Heel goed zelfs! Nog steeds bezig met dat bouwproject dat best veel tijd vergt. Zeker nu de bouw is begonnen en de eigenaren ook echt om advies beginnen te vragen. Kennelijk begint het voor hen nu pas te leven, al zijn er uitzonderingen natuurlijk." Dit laatste gegeven heeft Akkermans eigenlijk wat onderschat, bekent hij even later. "Het is gewoon echt moeilijk gebleken een goede planning te maken. Veel mensen komen pas in een laat stadium om advies. Dat kan wel, maar het trekt een wissel op je tijd. " Om er zuchtend op te laten volgen: "Ach, misschien kan het ook wel niet anders." Tijd is sowieso een bijzonder gegeven binnen de wereld van startende ondernemers. Akkermans: "Een werkweek van veertig uur is me nog nooit gelukt. Dat is niet erg want ik doe het graag. Maar je hebt, als je eraan begint, niet door dat sommige zaken meer tijd vragen dan je verwacht. Netwerken bijvoorbeeld, recepties bezoeken, je gezicht laten zien. Ik heb nog geluk dat ik het leuk vind om te doen. Doordat ik met Studio Xtra veel met particulieren werk word je bovendien een soort openbaar bezit. Dat is wel grappig soms. Loop ik in de stad, word ik aangesproken door een klant: 'Ik heb hier om de hoek zo'n prachtige lamp gezien. Kun je even meelopen om te kijken of die in mijn huis zou staan...' Dat is leuk. Tóch?"

Betalingstermijn
Peter Akkermans is blij dat hij direct vanaf de start een aantal zaken heeft uitbesteed. "De accountant bijvoorbeeld. Ik raad iedere starter aan: als je het kunt betalen, laat dit soort dingen extern doen. De tijd die je ermee uitspaart kun je per slot van rekening gebruiken voor zaken waar je zelf goed in bent. Waar ik vanaf het begin te weinig rekening mee heb gehouden is het feit dat sommige klanten wat flexibeler betalingstermijnen hanteren dan ik zelf wenselijk acht. Globaal komt het er zelfs op neer dat hoe groter de klant is, hoe ruimer de termijn is die ze nemen. Zeker in het begin kan dat voor moeilijkheden zorgen. Een tip voor starters: heb het er in het begin over. Leg dit gegeven op tafel. Dat maakt het transparant en bespreekbaar."

Klankbord
De reden om een tweede bedrijf op te starten, ligt eigenlijk besloten in het gemis van een klankbord. Peter Akkermans: "Wie een bedrijf start en alleen werkt komt mijns inziens vroeg of laat tot de conclusie dat je een klankbord mist om je ideeën te toetsen. In mijn creatieve vak geldt dat wellicht nog sterker. Ik liep er tegenaan in ieder geval. Gelukkig kende ik mijn compagnon al lang en goed; we besloten samen te gaan werken in ons nieuwe bedrijf. Het is zelfs de bedoeling dat alle activiteiten in de toekomst via dit bedrijf gaan lopen. Dan komt ook een eigen ruimte in het verschiet. Hij woont in Amsterdam, ik in Oosterhout. Voor ons werk hebben we een plek nodig om de producten die we ontwikkelen aan onze klanten te kunnen laten zien. Nu is het nog een heel gesjouw, dat moet dan over zijn. Dat is nog toekomst hoor. Reken maar op 2004." Akkermans vindt het vooral belangrijk dat binnen zijn werk de passie is gebleven. "Ja absoluut! Zonder passie begin je niks. Het blijft je drijfveer om het werk leuk te vinden. En gelukkig is dat nog steeds zo."


...interviewt
Aad Ouborg gastspreker 'Succesvol Ondernemen In Barre Tijden'

...start
Sylvie Smeets: 'Deadline is deadline en afspraak is afspraak'

...stuurt bij
Ondernemen met tegenwind

...verwacht
Behoefte aan minder regels en lastenverlichting

...groeit
9 mei Kapitaaldag te Hoeven

...investeert
Succesvol Ondernemen In Barre Tijden

...rijdt
Zakelijk onderweg

...evalueert
'De passie is gebleven...'

...reist
'Een zakelijke reiziger wil meestal snel...'

...informeert
Start Revolutionair concept in Etten-Leur

...vervoert
MCA is de Brabantse makelaar in goederenvervoer

...verenigt
Belangenbehartiger EVO stelt prioriteiten

...transporteert
'Slimme oplossingen moeten het verschil maken'

...distribueert
Concrete mobiliteits- oplossingen voor de toekomst

...bereikt
Grensoverschrijdend problemen oplossen

...licht voor
'Nederland laat kansen liggen'

...bundelt
College voor Transport en Logistiek haalt praktijk de school binnen

...spreekt
In 't kort

...onderneemt
Het succes van een brievenhouder

...ontvangt
Goed omgaan met de raad van gepensioneerde ondernemers levert prijs op

...lakt
Van wijnrek tot computermeubelen

...wint
Mark en Maas the Best

...verbetert
Arbo-dienstverlening praktischer en goedkoper?

...organiseert
BOV trofee 2003 op 17 oktober 2003

...huisvest
Internationale samenwerking gaat schuil achter Border Crossing Business Park

...beveiligt
Notitie 'Beveiliging bedrijventerreinen' geeft inzicht in verantwoordelijk- heden