In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2003

advertenties
www.deondernemer.com
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
Voor het werk op reis

Voordat je een vakantiereis kunt boeken, gaat er een heel traject aan vooraf. Het begint bij een touroperator die de reis samenstelt. De inkopers zoeken de leukste bestemmingen, de comfor-tabelste hotels en de spannendste excursies. Ze hebben een droombaan: lekker reizen terwijl ze werken.


Sandra Pol werkt bij OAD als productmanager en reist daarvoor de hele wereld rond

Als de reis eenmaal samengesteld is, bieden de touroperators dit pakket aan reisbureaus aan of ze verkopen de reis direct aan consumenten. Sandra Pol (27 jaar) is net terug uit Costa de Lisboa waar ze tien dagen is geweest. Ze heeft onderhandeld over prijzen met hoteleigenaren. Sandra werkt als productmanager bij Oad Reizen in Holten. Na de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer (NHTV) heeft ze eerst een half jaar bij een kleine touroperator gewerkt en anderhalf jaar op een reisbureau. Daarna is ze bij Oad Reizen terechtgekomen. De afdeling productmanagement, die de inkoop doet, is onderverdeeld in gebieden. Sandra is verantwoordelijk voor: Mallorca, Costa del Sol, Madeira, Egypte, Costa de Lisboa en een aantal Griekse eilanden. Van januari tot en met september reist ze veel: tussen de tien en vijftien keer neemt ze het vliegtuig naar de zonovergoten oorden, waar iedereen wel wil vertoeven.

We kiezen voor het hotel, dat de beste prijskwaliteit verhouding heeft
Rob de Laet, directeur van reisorganisatie Shoestring in Amsterdam, heeft geen vast gebied waar hij altijd naar toe gaat. Nee, hij gaat naar de landen waar hij denkt het avontuur te kunnen vinden. De directeur reist naar Azië, Afrika, Australië, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Shoestring staat bekent om zijn avontuurlijke reizen, trektochten en safari's. Rob (46 jaar) heeft het reizen in zijn bloed. Hij heeft al een aantal reisboeken geschreven en hij werkte als reisbegeleider. Als Rob niet op pad is, regelt hij de dagelijkse gang van zaken van het bedrijf. Rob: "Als ik in Nederland ben, hou ik me bezig met cijfers, belastingen, vergunningen, juridische zaken en los de problemen op die zich voordoen. Denk dan bijvoorbeeld aan de informatie die we verstrekken aan de Chinareizigers, die meer over SARS willen weten. Ongeveer vijftien keer per jaar ga ik naar de landen toe en bekijk er de accommodaties.


Ik praat met de agenten, die me meestal drie of vier hotels per locatie adviseren. We kiezen voor het hotel, dat de beste prijskwaliteit verhouding heeft. Ook moeten we zorgen, dat we evenveel vliegtuigstoelen inkopen als hotelplaatsen, we regelen excursies en soms ook zelfs eetarrangementen."

Sandra hoeft zich niet met belastingen en juridische zaken bezig te houden. Als ze terug in Nederland is, stelt ze samen met haar collega's de pagina's van de brochure samen. Ze selecteert het beeldmateriaal van de hotels en schrijft de bijbehorende teksten. Ook berekent ze de tarieven, zoals die later in de gids terug te vinden zijn en maakt ze analyses om een vergelijking te maken in het aanbod en de prijzen van de concurrenten. Sandra: "Jammer genoeg is de reizenmarkt heel erg prijselastisch. De verschillende maatschappijen vechten om de reizigers en touroperators moeten daarom hard concurreren met de prijs. Is een reis bij de concurrent twintig euro goedkoper, dan is de klant gevlogen."

Ik heb altijd mijn bikini in mijn koffer, maar die komt er bijna nooit uit
Vaak vragen kennissen aan Sandra wanneer ze weer 'op vakantie gaat'. Ze vat dit dan maar op als grapje. Mensen die dit vragen, vergeten dat ze in het buitenland hard moet werken. Voor bakken in de zon met een koel glas Sangria is geen tijd. Sandra: "Ik heb altijd mijn bikini in mijn koffer, maar die komt er bijna nooit uit. Een inkoopreis is best zwaar. Vooral als je vaak snel achter elkaar naar verschillende bestemmingen gaat. Het komt voor dat ik 's nachts om 2.00 uur op moet, omdat ik 's morgens om 6.00 uur moet vliegen. Bij aankomst op de plaats van bestemming, gaan we meestal gelijk door naar de eerste afspraak. Over het algemeen zijn de dagen lang, omdat we zoveel mogelijk willen afronden in de korte tijd dat we er zijn. Als ik terug in Nederland ben, heb ik altijd weer even tijd nodig om bij te komen. Sociale contacten lijden hier soms onder en sporten komt dan zeker op de laatste plaats. Maar toch zou ik het reizen niet meer willen missen."


...reist
Voor het werk op reis

...start
Het creëren van de juiste sfeer

...groeit
Aantal bedrijven groeit nog steeds

...verandert
Landelijk gebied schakelt om

...wijzigt
Seminar licht rechtspersoonlijkheid personenvennootschap toe

...innoveert
Hoe houd ik mijn onderneming succesvol?

...begeleidt
Samenwerking Provincie Noord Brabant en Syntens: 900 bedrijven beter toegerust voor de markt

...hapt
Haring smaakte best bij Kiwanisclub Oosterhout

...wint
De eerste Channel of Trade Award uitreiking een succes

...rijdt
Zakelijk onderweg

...presenteert
Triagilitas presenteert "KEN Oosterhout"

...organiseert
Wat kan E-business betekenen voor het bedrijfsleven?

...onderneemt
Skoda Superb ingezet naast Mercedes Benz

...herinnert
Toezegging minister-president maakt aanleg A4-zuid mogelijk

...reageert
Regionaal Ondernemers Congres: Nu al reageren op betere tijden

...evalueert
"Een werkweek van vijftien dagen..."

...kijkt terug
Een droom met een knapje

...sponsort
Sportsponsoring biedt bedrijven kansen

...helpt
En wat doen we met de kinderen...?

...brouwt
Bedrijven weten oude bierbrouwerij te vinden

...spreekt
In 't kort

...treft
Tegenvallende economische groei treft uitgifte bedrijventerreinen

...overvalt
In 2002: lichte stijging overvallen dienstverlening

...ontwikkelt
BOG in Kadernota 2004 van gemeente Breda: Accent op Spoorzone als kantoorlocatie

...bouwt
Met kracht doorwerken aan Moerdijkse Hoek