In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2003

advertenties
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
www.deondernemer.com
"Een plant die water moet hebben..."
Boudewijn Polane van LTE Ligfietsgarage

TERUGBLIK OP STARTERS - Dik 2,5 jaar geleden beet Niels van Loon als nieuwbakken ondernemer het spits af van onze succesvolle reeks verhalen over startende ondernemers. De komende maanden kijken we terug, hoe is het de starters van toen vergaan. Bestaat hun zaak nog, was er groei of voerden teleurstellingen uiteindelijk de boventoon.

Zo'n twee jaar geleden startte aan het Bredase Graaf Hendrik III-plein Boudewijn Polane zijn bedrijf LTE Ligfietsgarage. Parttime, want hij wilde zijn baan in het onderwijs behouden. De aanloop was zwaar, want het winkelpand was zwaar verwaarloosd en het kostte Polane en zijn vrienden heel wat werk er een pand van te maken dat naar zijn zin was. In maart van dit jaar stopte Polane met zijn winkel aan het plein om te verkassen naar de Tilburgseweg. En weer moest er twee maanden stevig geklust worden. Veranderde er dus in twee jaar eigenlijk wel wat?

Boudewijn Polane lacht ontspannen. De rust van de schoolvakantie geeft hem extra tijd zijn ligfietswinkel een extra stimulans te geven. "Ik werk inderdaad nog steeds parttime in het onderwijs en dat zal ook nog wel even zo blijven. Rondom de verhuizing naar dit pand heeft mijn winkel eigenlijk twee maanden stilgelegen. Dat merk je natuurlijk in de omzet, maar ik wist niet goed hoe ik het anders moest doen. Achteraf bezien had ik misschien voor een andere vorm moeten kiezen, want ook mijn vaste klanten waren me gewoon kwijt. Pas nu merk ik dat mensen weer beginnen terug te komen." Polane gebruikt het geld dat hij met zijn Ligfietsgarage verdient uitsluitend voor verbetering van zijn zaak. "Ik steek het allemaal weer in de zaak. Ik zie mijn bedrijf als een plant die water moet hebben om te kunnen groeien. Op een bepaalde manier is me dat de afgelopen jaren wel wat tegengevallen. De omzet is minder snel gestegen dan ik had gehoopt. Een ligfiets vraagt een bepaalde investering en mensen doen er best even over voor ze tot aanschaf overgaan. Anderzijds zit daar ook een deel van de uitdaging in omdat ik nu ook andere manieren moet vinden om mijn zaak uit te bouwen. Dat heb ik inmiddels gedaan door mezelf meer te richten op accessoires voor ligfietsen. Zo heb ik zelf een hoofdsteun ontworpen die nu internationaal wordt verkocht. Met de ontwikkeling van dit soort zaken maak ik de basis van mijn bedrijf breder en dus minder kwetsbaar. Daarnaast heb ik mezelf aangesloten bij een vereniging van ligfietsspecialisten. We helpen elkaar bij eventuele problemen en weten elkaars specialismen. Ook dat vind ik prettig." Polane vertelt eerlijk wat hem de afgelopen twee jaar is tegengevallen binnen het bedrijf. "Mijn moeder zei het al toen ik met de zaak begon. 'Is dat wel iets voor jou, altijd met zo'n bedrijf bezig zijn?' Op een bepaalde manier had ze daar wel gelijk in. Alles moest in wezen ten dienste staan van het bedrijf en dat viel (inderdaad) niet altijd mee. Mijn vriendin en ik waren gewend er vaak op uit te trekken, een weekendje weg. Dat kon ineens niet meer, want de winkel moest open. Op die manier heb ik mijn leven wel opnieuw moeten rangschikken. Dat is soms jammer, maar er is iets anders voor in de plaats gekomen. Het contact met de klanten bijvoorbeeld vind ik ontzettend leuk. Doordat het een specialistisch product is leer je je klanten gewoon best goed kennen. Dat zijn belonende zaken vind ik. Het allerleukste vind ik dat je mensen echt kunt helpen, juist ook als er een fysiek probleem is. Net zo lang knobbelen tot je een oplossing hebt gevonden. Het allermooiste dat ik op dit vlak heb meegemaakt is dat een lichamelijk gehandicapte klant nu kan fietsen. Dat vind ik echt geweldig!" LTE Ligfietsgarage heeft een website: www.LTE-bp.demon.nl.


...behartigt
MKB West-Brabant

...start
Secretarieel werk doorgelicht

...ontdekt
Freefloat™. Gat in de markt voor dj's

...verhoogt
KvK tegen verhoging toeristenbelasting

...verandert
Elektronisch uittreksel nu rechtsgeldig

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 1)

...evalueert
"We hebben zó hard gewerkt!"

...kijkt terug
"Een plant die water moet hebben..."

...reikt uit
Ondernemen is topsport

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 2)

...beveiligt
Beveiliging moet worden gedragen door ondernemers

...vergroot
Gemeente volop bezig met veiligheid

...informeert
Gemeente kieskeurig met bedrijfsgrond

...spreekt
In 't kort

...organiseert
Evenementencomplex met uitstraling

...bevordert
Breda wordt kennisstad

...revitaliseert
Revitalisering voor logistiek bedrijventerrein

...realiseert
Bedrijventerrein Heilaar-Noord: ruimte voor ondernemers

...investeert
"Verbeter je omgeving, begin bij jezelf!"

...toeneemt
Meer werk door vergrijzing

...afneemt
Afkoeling economie laat ook winkelmarkt niet ongemoeid

...onderneemt
Meer winkelplannen dan ooit