In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2003

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be
effectief zaken doen met het buurland
Bijeenkomst voor Nederlandse en Belgische ondernemers

Nederlanders kunnen last hebben van een neusverkoudheid. Belgen hebben in hetzelfde geval hinder van een snotvalling. Ogenschijnlijk spreken Nederlanders en Belgen dezelfde taal. Vanwege deze taalovereenkomst bestaat het grote misverstand, dat Nederland en België heel veel gemeenschappelijk hebben.


Ondernemers op weg naar het zaken doen met het buurland

Dit is een uitgangspunt, waarop vele commerciële activiteiten gedoemd zijn te mislukken. Want de cultuurverschillen zijn groter dan gedacht. En cultuur is een wezenlijk element bij het zaken doen. Bedrijven die aandacht besteden aan de culturele achtergrond van hun zakenpartners vinden daarmee ook de sleutel tot succes.

Dichtbij, maar toch ver weg!
Omdat Nederland en België naast elkaar liggen, grenzen zijn verdwenen en afstanden geen betekenis meer hebben ligt het voor de hand dat veel Brabantse ondernemers zaken doen met onze Belgische buren. Toch is de praktijk anders. Cultuurverschillen staan het zaken doen in de weg. Voor andere verwarring zorgt onze schijnbare gemeenschappelijk taal. Sommigen beweren zelfs dat de communicatieproblemen tussen Nederland en België groter zijn dan die tussen welke andere Europese landen ook. Zijn de vooroordelen aan beide kanten nog niet ter sprake gebracht. Want deze zijn niet mis. Immers, Belgen zijn dom en Nederlanders hebben een dikke nek. Nederlanders zijn dominant en vertonen hanig gedrag. Belgen zijn bescheiden en introvert. Nederlanders willen juist snel en hard onderhandelen. Belgen zijn te beleefd.

Hoe moet het wel.
Op woensdag 19 november wordt in Hof ter Smisse in Hoogstraten de bijeenkomst "effectief zaken doen met het buurland" georganiseerd. Deze bijeenkomst zal ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf uit de grensstreek aan zowel Nederlandse als Belgische zijde, zeker gaan stimuleren zaken te doen met hun buurland. Op het programma staan workshops over cultuurverschillen, tips over het zaken doen met het buurland, kennis maken met nieuwe zakenpartners en inventariseren van de mogelijkheden voor een vervolgtraject. De middag begint met een bekende gastspreker over het onderwerp Nederlands Belgische cultuurverschillen, de heer Fred Claessen. De heer Claessen heeft twintig jaar als productontwikkelaar en intern organisatieadviseur voor Philips in zowel Nederland als België gewerkt voordat hij zijn eigen organisatiebureau te Turnhout startte. Vervolgens gaan de deelnemers in workshops aan de slag. Praktijkverhalen worden gehoord en aan de hand van een aantal stellingen wordt concreet ingegaan op welke factoren tot succes leiden en waar het mis kan gaan. De workshops worden geleid door zowel Belgische als Nederlandse gespreksleiders. Aan het eind van de middag ontvangt iedere deelnemer een informatiemap met een aantal conclusies en tips voor de eigen exportplannen.

Lange termijn doelstelling
Deze bijeenkomst is een initiatief van vier partijen. Aan Nederlandse zijde de regionale ontwikkelingsmaatschappij N.V. Rewin te Breda, de Kamer van Koophandel West-Brabant te Breda; aan Belgische zijde het SPK (strategisch Plan Kempen), Turnhout en de Kempense Kamer voor Handel en Nijverheid, Geel. Het ligt in de bedoeling om na deze netwerkbijeenkomst groepjes van ondernemers verder te begeleiden bij hun exportplannen. Ondernemers, die met elkaar wensen samen te werken en die hun ervaringen op exportgebied graag willen delen met andere ondernemers, komen hiervoor in aanmerking. Een vragenlijst, die op 19 november aan alle aanwezigen wordt uitgedeeld zal helpen inzicht te krijgen in voor ondernemers belangrijke onderwerpen en behoeften. Deelnemers kunnen exact aangegeven, waaraan zij het meeste behoefte hebben op hun weg naar het effectief zaken doen met het buurland. De middag wordt georganiseerd in samenwerking met de Fortis Bank. Deelname inclusief drankjes en hapjes is daardoor mogelijk voor slechts e 25 exclusief b.t.w. Aan het einde van het programma omstreeks 17.00 uur is er voldoende ruimte om verder ervaringen uit te wisselen en kennis te maken met ondernemers aan de andere kant van de grens. De bijeenkomst vindt plaats in Hof ter Smisse in het centrum van Hoogstraten België aan de Vrijheid nummer 3. Aanvang programma 14.30 uur.

Meer informatie
Ondernemers, die zich aan willen melden voor de bijeenkomst "effectief zaken doen met het buurland" of nadere informatie wensen, kunnen contact opnemen met:

Rewin
Josje Mastenbroek
j.mastenbroek@rewin.nl
Tel: 076 - 5646787

Kamer van Koophandel
Jac Trum
j.trum@kvkbreda.nl
Tel: 076 - 5646938


...informeert
"West-Brabant is te bescheiden"

...start
Opgelucht ademhalen?

...verschilt
Bijeenkomst voor Nederlandse en Belgische ondernemers

...stimuleert
Netwerk voor regionale Voedings- en Genotmiddelen- industrie van start

...verduidelijkt
'Ik wil weten waar ik mee bezig ben'

...netwerkt
Ondernemers welkom op Eindejaars- bijeenkomst KvK

...leert
Internationale opleiding interessant voor MKB

...wint
Uitzendorganisatie winnaar Etten-Leurse BOV-trofee

...organiseert
Een gigantisch feest voor Queens

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...behartigt
BouwNed behartigt bouwbelangen in de regio

...verbouwt
De VerBOUWgarantie voor extra zekerheid

...spreekt
In 't kort

...lanceert
Nieuw label BouwGarant maakt kwaliteit zichtbaar

...reikt uit
Uitreiking promotieprijs leerlingbouwplaatsen

...bedenkt
Innovatieve wateroplossingen

...volgt
Met argusogen volgt de NVB de huidige wetgeving

...ontwikkelt
Het ambitieuze karakter van West-Brabant

...tipt
Tips voor regionale advocatuur

...doceert
Perfetti van Melle en ABN/AMRO doceren studenten

...onderzoekt
NEPROM: ontwikkel meer toplocaties

...helpt
Stichting De Consularis: ervaren wegwijzers in ondernemersland