In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2003

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be
Perfetti van Melle en ABN/AMRO doceren studenten
Geen schoenendoos als start voor onderneming

De Hogeschool Brabant is al jaren zeer actief met haar miniondernemingen. Onlangs werd de nieuwe 'lichting' miniondernemers ingelicht over de praktische kanten van het ondernemersschap.


Miniondernemingen van vorig schooljaar met hun producten.

In de "Perfetti Van Melle" filmzaal van het Chassé Theater luisterden zo'n zestig studenten naar zaalsponsor Bert van Dijk, directeur van de mondiale snoepjesproducent. Het commerciële verhaal van het bedrijf werd kort gehouden, maar was voldoende voor een goede indruk. Perfetti van Melle heeft een omzet van 1,2 miljard euro en is daarmee de zesde speler op de wereldmarkt van snoepgoed. Bert van Dijk praatte verder vooral over Human Resource Management - de mooie term voor goed omgaan met personeel. "Je moet mensen perspectief bieden en gericht werken aan hun toekomst. Belangrijk in ons personeelsmanagement is het 360 graden beoordelingssysteem. Je probeert daarmee medewerkers van alle kanten te beoordelen," vertelde Van Dijk. De directeur had nog meer te melden: "Mijn eigen 'hobbypaard' is maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je moet iets van je ziel in de onderneming leggen en betrokken zijn bij de maatschappij. Bedrijven zijn ook verantwoordelijk voor de samenleving. Ik geef toe dat met verantwoord ondernemen veel mooie sier wordt gemaakt, maar dat er betrekkelijk weinig gebeurt. Ik voorspel echter dat jullie er nog veel mee te maken krijgen," aldus Van Dijk.


Miniondernemingen van vorig schooljaar met hun producten.

Dezelfde bar
Adriaan Elenbaas heeft in zijn functie bij ABN/AMRO veel contact met startende ondernemers. Mogelijke valkuilen voor al die nieuwe miniondernemingen probeerde hij alvast aan te wijzen. "Wees eerlijk in het begroten van de ondernemersresultaten. Het is makkelijk om in Excel cijfers aan te passen en door te laten rekenen, maar banken prikken daar doorheen," hield hij zijn toehoorders voor. "Bereken ook de kosten niet te krap. Welk percentage moet ik bijvoorbeeld aanhouden voor onvoorziene zaken?" vroeg Elenbaas. Een studente antwoordde dertig procent, maar de bankmedewerker vond vijf procent voldoende. Met een aantal stellingen die ook bij de Kamer van Koophandel regelmatig wordt doorlopen, stond Elenbaas stil bij de start van een onderneming. Vraag was hoelang de voorbereiding voor een onderneming moet zijn. Een paar maanden is normaal, maar de voorbereidingen gebeuren vaak in een korter tijdsbestek. "Wij zien regelmatig mensen met een schoenendoos onder de arm onze bank binnenstappen. Ze hebben dan gisteren gezellig aan de bar gezeten en zeggen dat ze voortaan aan de andere kant van dezelfde bar gaan staan. Hun vraag is dan "Ik wil een financiering en wanneer kan ik aan de slag?" Ik kan u vertellen dat enorm veel ondernemingen vanwege die werkwijze failliet zijn gegaan," waarschuwde Elenbaas.

In Petto
Na de pauze voerde Roland van Wanrooy van Syntens het woord. Samen met zijn collega's helpt hij MKB ondernemers hun producten en diensten te innoveren. Een mogelijkheid daartoe is het inschakelen van bijvoorbeeld een marktonderzoekbureau. "Het is voor elk bedrijf noodzakelijk om tijdig te vernieuwen. Veel markten veranderen en slagvaardige ondernemers moeten daarop inspelen," vertelde Van Wanrooy. Belangrijk voor de miniondernemers is om te denken aan de succesvolle innovaties. Veel ideeën hebben het misschien niet gemaakt, maar ook minder bekende innovaties kunnen van groot belang zijn. Van de aanwezige miniondernemers heeft de minionderneming In Petto al een zekere faam opgebouwd. Ondernemer Geren Kegge vertelt: "We zijn net begonnen, maar zijn al ver in de organisatie. De functies zijn verdeeld en ook de inschrijving bij de Kamer van Koophandel is al geregeld." In Petto zal een soort decoratieve standaards maken waarin bijvoorbeeld visitekaartjes kunnen worden geplaatst. Kegge heeft er in ieder geval zin in. "Het is leuk om te ondernemen en je kunt er veel van leren. Het is ook een uitdaging om met mensen te werken en een onderneming neer te zetten," aldus de student. Hij krijgt een schooljaar de kans om samen met zijn medeondernemers zijn capaciteiten te laten zien.


...informeert
"West-Brabant is te bescheiden"

...start
Opgelucht ademhalen?

...verschilt
Bijeenkomst voor Nederlandse en Belgische ondernemers

...stimuleert
Netwerk voor regionale Voedings- en Genotmiddelen- industrie van start

...verduidelijkt
'Ik wil weten waar ik mee bezig ben'

...netwerkt
Ondernemers welkom op Eindejaars- bijeenkomst KvK

...leert
Internationale opleiding interessant voor MKB

...wint
Uitzendorganisatie winnaar Etten-Leurse BOV-trofee

...organiseert
Een gigantisch feest voor Queens

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...behartigt
BouwNed behartigt bouwbelangen in de regio

...verbouwt
De VerBOUWgarantie voor extra zekerheid

...spreekt
In 't kort

...lanceert
Nieuw label BouwGarant maakt kwaliteit zichtbaar

...reikt uit
Uitreiking promotieprijs leerlingbouwplaatsen

...bedenkt
Innovatieve wateroplossingen

...volgt
Met argusogen volgt de NVB de huidige wetgeving

...ontwikkelt
Het ambitieuze karakter van West-Brabant

...tipt
Tips voor regionale advocatuur

...doceert
Perfetti van Melle en ABN/AMRO doceren studenten

...onderzoekt
NEPROM: ontwikkel meer toplocaties

...helpt
Stichting De Consularis: ervaren wegwijzers in ondernemersland