In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2003

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl
NEPROM: ontwikkel meer toplocaties

De NEPROM (Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen) liet onlangs onderzoek doen naar de stand van zaken van onze economie, de bedreigingen en -vooral- de kansen. Wat dat laatste betreft, ziet de toekomst voor Nederland er minder slecht uit dan nu het geval lijkt.Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zitten we in een echte recessie. De terugval is groter dan in veel andere Europese landen en dat terwijl ons land in de jaren van economische groei juist op die landen voor liep. Het gevolg is stijgende werkloosheid en dus ook minder vraag naar kantoor- en andere bedrijfsruimte. Vooral de buitenlandse investeringen lopen achter en dat heeft volgens het NEPROM-rapport alles te maken met het feit dat Nederland steeds minder aantrekkelijk wordt. Peter Ruigrok, de nieuwe voorzitter van de Neprom, de branche-organisatie van projectontwikkelaars, is duidelijk: "In Nederland ontbreekt een echte toplocatie voor kantoren en er zouden luxe woonmilieus moeten worden gebouwd. Daarmee kan de tanende belangstelling van buitenlandse bedrijven voor Nederland als vestigingsplaats worden omgebogen. Ook moeten het fiscale klimaat, de hoge arbeidskosten en de slechte bereikbaarheid worden aangepakt."

Buurlanden
Uit onderzoek van Buck Consultants International, dat in opdracht van de Neprom werd uitgevoerd, blijkt dat Nederland steeds minder in trek is bij het internationale bedrijfsleven. Steeds vaker laten bedrijven die een locatie voor hun Europese hoofdkantoor zoeken, de keuze vallen op een van onze buurlanden. Volgens Ruigrok tuimelde Nederland op de ranglijst van het internationaal gezaghebbende instituut World Economic Forum van de vierde plaats in 2000 naar de vijftiende plaats in 2002. Onlangs maakte het Institute for Management Development (IMD), een ander internationaal toonaangevend instituut, bekend dat Nederland binnen de groep kleine en middelgrote landen van de eerste plaats naar de achtste positie zakte.

Sterke punten
Toch blijkt volgens het NEPROM-rapport dat Nederland voldoende sterke punten heeft om uit het dal te komen:

  • Nederlandse bedrijven besteden weliswaar relatief weinig aan Research and Development, toch scoort Nederland veel nieuwe patenten. Met andere woorden: er zijn goede kansen voor innovaties.
  • Redelijke huren voor kantoren op toplocaties in vergelijking met veel toplocaties in het buitenland. Met name buitenlandse bedrijven vestigen zich op die locaties.
  • Schiphol is wat betreft het aantal passagiers de vierde luchthaven van Europa; de haven van Rotterdam is de grootste doorvoerder van containers ter wereld. Ook op andere punten (telecommunicatie, regionale luchthavens) scoort ons land qua infrastructuur goed.
  • Nederland heeft in het buitenland een sterk imago.
  • De instelling, mentaliteit en productiviteit van de Nederlandse werknemers is goed.

Vestigingslocaties
In de visie van NEPROM moet Nederland inzetten op het ontwikkelen van de kenniseconomie (hoogwaardige technologie, logistiek en internationale diensten), kansrijke branches stimuleren (bijvoorbeeld bloementeelt, chemie, logistiek, internationale diensten) en de voordelen van Nederland beter communiceren zoals arbeidsklimaat, specialistische kennis, infrastructuur, vestigingslocaties.

(Bronnen: Neprom en NVM)


...informeert
"West-Brabant is te bescheiden"

...start
Opgelucht ademhalen?

...verschilt
Bijeenkomst voor Nederlandse en Belgische ondernemers

...stimuleert
Netwerk voor regionale Voedings- en Genotmiddelen- industrie van start

...verduidelijkt
'Ik wil weten waar ik mee bezig ben'

...netwerkt
Ondernemers welkom op Eindejaars- bijeenkomst KvK

...leert
Internationale opleiding interessant voor MKB

...wint
Uitzendorganisatie winnaar Etten-Leurse BOV-trofee

...organiseert
Een gigantisch feest voor Queens

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...behartigt
BouwNed behartigt bouwbelangen in de regio

...verbouwt
De VerBOUWgarantie voor extra zekerheid

...spreekt
In 't kort

...lanceert
Nieuw label BouwGarant maakt kwaliteit zichtbaar

...reikt uit
Uitreiking promotieprijs leerlingbouwplaatsen

...bedenkt
Innovatieve wateroplossingen

...volgt
Met argusogen volgt de NVB de huidige wetgeving

...ontwikkelt
Het ambitieuze karakter van West-Brabant

...tipt
Tips voor regionale advocatuur

...doceert
Perfetti van Melle en ABN/AMRO doceren studenten

...onderzoekt
NEPROM: ontwikkel meer toplocaties

...helpt
Stichting De Consularis: ervaren wegwijzers in ondernemersland