In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Januari 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Eindejaarsbijeenkomst Kamer van Koophandel
Eendracht maakt nog steeds macht

De eindejaarsbijeenkomst van de Kamer van Koophandel West-Brabant in de Grote Kerk van Breda werd ook dit jaar drukbezocht. Tijdens het officiële gedeelte spraken zowel voorzitter Schipper van de Kamer van Koophandel West-Brabant als de heer Stoop, voorzitter van de Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Dhr. Stoop

De burgervaders van de verschillende West-Brabantse gemeenten waren goed vertegenwoordigd op de eindejaarsbijeenkomst. Helaas had Commissaris van de Koningin mevrouw Maij-Weggen geen tijd gevonden voor een bezoek. Nieuw in deze aflevering van de traditionele bijeenkomst was de komst van de voorzitter van de Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

De heer Stoop startte zijn betoog met het historische jaar 1585. De Zuidelijke Nederlanden werden afgescheiden van Vlaanderen en deze scheiding heeft onze Zuiderburen volgens Stoop nog lang weemoed naar vroegere tijden bezorgd. Pas een eeuw geleden kon België zich optrekken aan de vaart der volkeren. Momenteel heeft Vlaanderen met de Antwerpse haven een belangrijke economische troef in handen. Graag zou de voorzitter van de Kamer van Koophandel de Westerschelde op plaatsen uitdiepen om zo de haven nog toegankelijker te maken. Ook de IJzeren lijn ­ de treinverbinding naar het Duitse Ruhrgebied ­ verdient volgens Stoop meer aandacht. Een verplaatsing van de goederenstroom naar het spoor zal ook in België het wegverkeer verminderen.

Leve de Brabanders!
De regio's West-Brabant en Antwerpen-Waasland hebben nogal wat overeenkomsten. Ook aan de andere zijde van de grens zijn industrie en logistiek belangrijke economische pijlers. "Daarnaast hebben we veel petrochemie in onze regio en is van oudsher de diamanthandel van Antwerpen belangrijk. Ook wij willen blijven groeien en onze organisatie heeft dan ook een aantal groeigebieden op het gebied van de kantorenmarkt en de informatietechnologie geconstateerd. Belangrijk voor zowel Antwerpen-Waasland als West-Brabant is om de sterke punten van de regio te blijven benutten. We hebben een centrale ligging in Europa en vormen een economisch cluster. Onze creativiteit op allerlei terreinen moet een belangrijke toegevoegde waarde zijn," aldus Stoop. De Belgische bestuurder ging verder in op het hete West-Brabantse hangijzer van de niet-doorgetrokken A4 bij Dinteloord. Stoop vertelde vanaf de kansel in de Grote Kerk: "Wij vinden ook dat dit moet gebeuren. Tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam moeten goede verbindingen zijn. Eendracht maakt nog steeds macht en wij ondersteunen onze collega's uit West-Brabant. Tenslotte zijn wij ook Brabanders en ik wil eindigen met de kreet Leve de Brabanders!"

Vertrouwen
Voorzitter Schipper van de Kamer van Koophandel West-Brabant had een minder aangename boodschap. Volgens onderzoek van de Kamers van Koophandel bevindt het verwachtingsniveau van ondernemend Nederland voor 2004 zich op een dieptepunt. "Het is een droeve boodschap, maar er is nu echt sprake van een recessie. Over 2003 verwachten wij zelfs een omzetdaling voor het bedrijfsleven van gemiddeld 1,2 procent. Ook op langere termijn zijn er zorgelijke ontwikkelingen. De laatste jaren zie je steeds meer productie naar het buitenland verdwijnen. Er is hier vaker alleen kop-staartproductie. Producten worden ontwikkeld en geassembleerd.

Dat alles heeft te maken met de hoge arbeidskosten in Nederland," wist Schipper. Belangrijk volgens de voorzitter is verder de ontwikkeling van Moerdijkse Hoek. Op dit grootschalige bedrijventerrein zouden grote bedrijven moeten worden gehuisvest om daarmee ook de doorstroom op andere terreinen te bevorderen. Over de toekomst was Schipper niet negatief. Er is vertrouwen in de toekomst en de samenwerking met de collega's van Antwerpen-Waasland ziet Schipper ook zitten. "We zullen samen de kracht van de gehele regio West-Brabant en Antwerpen-Waasland uitdragen," aldus de voorzitter.


...informeert
BZW gaat voor krachtige ondernemerslobby

...start
Koopjes kopen via het net

...patenteert
Rodenburg Groep patenteert vinding wereldwijd

...onderneemt
"Lijkt me leuk om zelfstandig ondernemer te zijn"

...initieert
"West-Brabant heeft eenduidige missie nodig"

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...bereikt
"Ik was geen natuurtalent, maar heb er veel aan gedaan om de top te bereiken"

...organiseert
Inschrijven voor Brabantse Internet Trofee tot 1 februari 2004

...spreekt
Eendracht maakt nog steeds macht

...leest
In 't kort

...wenst
Gemeenten wensen voor 2004
Roosendaal
Etten-Leur
Dongen
Breda
Gilze en Rijen
Oosterhout
Bergen op Zoom
Moerdijk
Steenbergen

...start door
Voor faillissement al bezig zijn met doorstart

...zoekt
Regionale samenwerking beste instrument tegen tekort bedrijfs- terreinenmarkt

...steunt
NVM Vastgoed management staat achter nieuw huurbeleid VROM

...concludeert
Menselijke maat terugbrengen in retail