In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Januari 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Regionale samenwerking beste instrument tegen tekort bedrijfsterreinenmarkt

De tekorten aan bedrijfsterreinen zijn in veel gemeenten nog niet opgelost, maar op de langere termijn wordt de situatie beter. Om het tekort weg te werken, proberen veel gemeenten samenwerking te zoeken met andere gemeenten bij het ontwikkelen van het terrein. Ook probeert een deel van de gemeenten het toekomstige terrein versnelt te ontwikkelen. Intensief en duurzaam ruimtegebruik, parkmanagement, herstructurering en transformatie van bedrijfsterreinen zijn belangrijke trends van de afgelopen jaren. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van het recente onderzoek Quickscan Bedrijfsterreinen 2003 van NVM Bedrijfs Onroerend Goed.



De Quickscan Bedrijfsterreinen 2003 NVM Bedrijfs Onroerend Goed geeft een actueel overzicht van opvallende trends op de bedrijfsterreinenmarkt. Hiervoor zijn 63 gemeenten in Nederland benaderd die meer dan 50.000 inwoners tellen of over een aanzienlijke hoeveelheid zeehaventerreinen beschikken. In het rapport staat de vraag centraal: 'Is er per gemeente voldoende bedrijfsterrein beschikbaar voor de komende vijf jaar?'.

Kwalitatief tekort
Op de iets langere termijn is het voor de meeste gemeenten geen probleem om te voldoen aan de vraag naar bedrijfsterreinen. Het aanbod voor de korte termijn schiet echter tekort, vooral kwantitatief. Regionale samenwerking blijft het beste instrument tegen een tekort van bedrijfsterreinen. Bovendien werkt het goed om ongewenste intergemeentelijke concurrentie te bestrijden.

Herstructurering van verouderde bedrijfsterreinen en transformatie van bedrijfsterreinen naar een andere bestemming komen steeds vaker voor. Herstructurering van terreinen heeft als belangrijkste doel het terrein weer te laten voldoen aan de eisen van de tijd, zodat bedrijven niet vertrekken en de werkgelegenheid behouden blijft. Tot en met 2008 wordt ruim 3.140 hectare bedrijfsterrein in de verschillende gemeenten geherstructureerd. De omvang van de te herstructureren terreinen varieert nogal, van 1,5 hectare tot 300 hectare. De ruimte winst die geboekt kan worden bij herstructurering ligt over het algemeen tussen de vijf en tien procent van het geherstructureerde oppervlak.

Transformatie
De komende jaren wordt in de gemeenten die hebben meegewerkt aan het rapport Quickscan Bedrijfsterreinen NVM Bedrijfs Onroerend Goed ruim 458 hectare bedrijfsterrein getransformeerd naar een andere bestemming. Hierdoor slinkt de voorraad bedrijfsterreinen met dezelfde omvang. Vooral in Noord-Brabant worden grote oppervlaktes, oplopend tot 55 hectare, getransformeerd. De nieuwe bestemming bij transformatie is vooral wonen en in de tweede plaatse kantoren. Vanuit financieel-economisch gezichtspunt zijn dergelijke functies voor gemeenten en ontwikkelaars vaak zeer aantrekkelijk. Een te sterke drang tot transformeren van bedrijfsterreinen kan op de langere termijn een gevaar voor de concurrentiepositie van de steden gaan vormen. Het kunnen aanbieden van voldoende ruimte voor bedrijfsmatige activiteiten is en blijft een voorwaarde voor economische groei.


...informeert
BZW gaat voor krachtige ondernemerslobby

...start
Koopjes kopen via het net

...patenteert
Rodenburg Groep patenteert vinding wereldwijd

...onderneemt
"Lijkt me leuk om zelfstandig ondernemer te zijn"

...initieert
"West-Brabant heeft eenduidige missie nodig"

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...bereikt
"Ik was geen natuurtalent, maar heb er veel aan gedaan om de top te bereiken"

...organiseert
Inschrijven voor Brabantse Internet Trofee tot 1 februari 2004

...spreekt
Eendracht maakt nog steeds macht

...leest
In 't kort

...wenst
Gemeenten wensen voor 2004
Roosendaal
Etten-Leur
Dongen
Breda
Gilze en Rijen
Oosterhout
Bergen op Zoom
Moerdijk
Steenbergen

...start door
Voor faillissement al bezig zijn met doorstart

...zoekt
Regionale samenwerking beste instrument tegen tekort bedrijfs- terreinenmarkt

...steunt
NVM Vastgoed management staat achter nieuw huurbeleid VROM

...concludeert
Menselijke maat terugbrengen in retail