In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2004

advertenties
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
www.deondernemer.com
Kapelle: een veelzijdige gemeente

Wie denkt aan Kapelle denkt aan fruitteelt. Van oudsher is agribusiness een zeer belangrijke bedrijfstak in dit deel van Zeeland, maar deze gemeente heeft meer te bieden: een mooie jachthaven, veel winkelvoorzieningen en enkele behoorlijke woningbouwprojecten. Daarnaast wordt het bedrijventerrein Smokkelhoek gerevitaliseerd én uitgebreid, zodat ruimte wordt gecreëerd voor nieuwe bedrijvigheid.


De gemeente Kapelle bestaat uit vier kernen, met elk een min of meer eigen karakter, al zijn Kapelle en Biezelinge slechts gescheiden door het spoor. Kapelle zelf fungeert als het centrum van de gemeente. De middenstand en andere bedrijvigheid zijn in hoofdzaak rond het oude centrum geconcentreerd en ook het gemeentehuis staat hier. Maar in Kapelle-Biezelinge zijn ook landelijk bekende ondernemingen als interieurwinkel Bas & Mar de Jager en de zaaizaadhandel Advanta te vinden. Het aan de Oosterschelde gelegen Wemeldinge is van een heel andere orde. Een mooi dorp met veel oude panden, een oude vliedberg en een kunst- en cultuurroute. Bovendien ligt bij het voormalige sluizencomplex een van Zeeland's mooiste jachthavens. Het is de toeristische troef van de gemeente, bekend bij watersporters en duikers uit binnen- en buitenland. Verder zijn hier nog een aantal campings en horecavoorzieningen te vinden. De gemeenteraad heeft onlangs ingestemd met een plan voor verdere kwaliteitsverbetering van de campings, wat in de komende jaren zijn beslag moet krijgen. Kleinste kern Schore is vooral een authentiek Zeeuws dorp, met nog een ambachtelijke smederij. In de directe nabijheid van Schore ligt ten oosten van Kapelle de Kapelse Moer, een natuurgebied waar zichtbaar is hoe Zeeland er rond het jaar duizend moet hebben uitgezien. Het wordt doorsneden door het Kanaal door Zuid-Beveland en heet aan de oostelijke zijde Yerseke Moer.

Woningbouw
De voorzieningen in de gemeente Kapelle zijn 'op maat', zoals burgemeester S.W.G.M. Kramer het uitdrukt. Vooral in het centrum van Kapelle zelf is behoorlijk wat middenstand te vinden. Volgens de burgemeester is niet echt sprake van een slaap- of forenzendorp. Veel mensen werken hier juist binnen de gemeente zelf. 'Kapelle: wonen en werken', is dan ook zijn credo.

Maar de ambities van de gemeente zijn realistisch. ,,We hebben hier geen behoefte aan pretparken", zegt Kramer. Kapelle wordt door een groengordel omgeven en dat willen we zo houden. Vastgroeien aan het nabijgelegen Goes wil de gemeente niet. Dit betekent echter geenszins dat de boel op slot gaat. In Kapelle mogen per jaar vijftig nieuwe woningen worden gebouwd. Na een grondige bodemsanering start binnenkort de bouw van veertig starters-, senioren- en twee-onder-een-kap woningen, op het terrein waar vroeger de conservenfabriek Lika was gevestigd. In de wijk Overtieringe worden in totaal 245 woningen gebouwd.

Daarnaast heeft de gemeente het voorkeursrecht op een gebied ten westen van Biezelinge, waar over een aantal jaren ongeveer driehonderd woningen moeten verrijzen. In Wemeldinge wordt bij de jachthaven het prestigieuze nieuwbouwproject d'n Nieuwendiek Residentie gerealiseerd door de combinatie Seaside, waarin de projectontwikkelaars Theelen & van de Weele, Minnaard en de Kapelse makelaar Kramer samenwerken.


...daagt uit
Onno Hoes daagt ondernemers uit

...start
Financiële kennis en capaciteit op maat

...innoveert
Ondernemers ontwikkelen met speciale methode nieuwe ideeën voor bestaande markt

...zoekt
Buitenlandse stagiaires zoeken werkervaring

...koppelt
MKB overspoeld door aanvragen onderwijs

...spreekt
Ex-profwielrenner Hennie Kuiper grote trekpleiter voor Startersnet Bergen op Zoom!

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...verenigt
Port Council maakt zich hard voor gezonde haven

...presenteert
Moerdijk, the right choice in the Rotterdam area

...onderneemt
Outsourcing naar lagelonenlanden

...verricht
Academisch adviesbureau biedt voordeel

...meet
Blijft Breda 'moving ahead'?

...ontstaat
"Wonen én werken binnen onze gastvrije gemeente staan centraal"

...interesseert
Veel belangstelling voor lidmaatschap

...versterkt
Versterken en samenwerken zijn sleutelbegrippen

...woensdrecht bericht
In de Parel van de Zuidwesthoek gaat het blauwe water over in het groene bos

...vervult
"Nassaustad" vervult al eeuwen regiofunctie

...biedt
Kapelle: een veelzijdige gemeente

...revitaliseert
Revitalisering Smokkelhoek: ruimte én allure

...kweekt
Gemeente Kapelle in trek bij glastuinbouw

...verbetert
Programma gemeente Breda en LCH voorziet in degelijke ingrijpende verbetering

...stabiliseert
Stabilisering van grondprijzen in zicht

...leest
In 't kort