In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2004

advertenties
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
www.deondernemer.com
Leren van elkaar
"Van pionieren naar ondernemerschap"

Voor ondernemer Leon Groeneweg uit Oosterhout is dat de essentie van het programma Stratos Starters, een initiatief van de regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant. Stratos staat voor Strategie Ontwikkeling door Ondernemerssamenwerking en gaat over missie en strategie, verkooptechniek, hoe om te gaan met personeel, sterktes en zwaktes van je bedrijf en kansen en bedreigingen in de markt. Onderwerpen waar een startende ondernemer hoe dan ook tegenaan loopt. Stratos brengt ondernemers bij elkaar. Om van elkaar te leren, onder leiding van een coach.


Vier ondernemers uit Stratos Starters met hun twee coaches.

Groeneweg is directeur/eigenaar van Hofland & Roovers, een bedrijf dat zich bezighoudt met belettering en reclame drukwerk. Zijn bedrijf zit in de lift. De waan van de dag bepaalt zijn agenda. Tijd om rustig na te denken is er weinig. "Mijn missie was simpel: klanten van dienst zijn. Mijn doel was vooral het hoofd boven water houden en groeien. Ik dacht eigenlijk nooit echt goed na over mijn bedrijfsstrategie op de wat langere termijn. En dat begon te wringen. Want je denkt wel dat het lekker gaat, maar je zoekt ook bevestiging en bij wie krijg je die beter dan bij ondernemers die in hetzelfde schuitje zitten. Ik zat met vragen over 'hoe nu verder met mijn bedrijf' en 'waar wil ik eigenlijk naartoe'. Ik was ook nieuwsgierig naar hoe andere ondernemers werken. Tijdens het programma krijg je volop de kans om bij elkaar in de keuken te kijken." Het programma leerde Leon Groeneweg ook veel over zichzelf. "Vooral de gastsprekers zetten je aan het denken over onderwerpen als verkooptechnieken, financiering, bankrelaties. Ik ben mijn klant die me over Startos voor starters tipte dan ook zeer dankbaar. Ik ben er net zo enthousiast over als hij. Van pionier ben ik nu ondernemer geworden."

Bedrijfspresentatie
Piet van Tilburg, eigenaar van Benelux bloembinders in Sleeuwijk beaamt dat er als ondernemer weinig tijd is voor reflectie. Voor hem was dat niet de belangrijkste reden om aan het programma deel te nemen. "Ik verwachtte veel van het contact met andere ondernemers en was nieuwsgierig naar hoe zij hun bedrijf runnen. Waar lopen zij tegenaan en wat kan ik er voor mijn bedrijf van leren. Wat mij opviel is dat iedereen vooral met zichzelf bezig is. We moeten breder kijken, misschien ook met branchegenoten in contact komen." Vooral de bedrijfspresentaties aan elkaar vond hij erg leuk. "Je ziet dan met eigen ogen wat collega-ondernemers drijft en inspireert en daar leer je van."

ICT bedrijven bundelen krachten
Samen met Syntens organiseert REWIN eveneens het programma [email protected], hetzelfde programma als Stratos starters maar dan met alleen ondernemers uit de ICT branche. Naast het onderling uitwisselen van kennis en ervaring uit de praktijk biedt [email protected] een viertal zogenaamde masterclasses. In de masterclasses komt vooral de kennis en de theorie aan bod over een viertal disciplines binnen het ondernemerschap. Onderwerpen zijn strategie & visie, samenwerken, marketing en personeel en organisatie. Ook bij deze Stratos vorm begeleiden ervaren coaches de ondernemers.

Theorie achter de praktijk
Voor Jos Beckers, directeur van Aksis Automatisering in Etten-Leur, betekent deelname aan dit programma dat hij gedwongen wordt om na te denken over de visie, missie en strategie van zijn bedrijf. Aksis Automatisering is gespecialiseerd in het aanleggen en beheren van netwerken voor het midden-en kleinbedrijf. Hij is zeer te spreken over de begeleiding van de coaches en masters. "Mijn insteek om deel te nemen was het vergroten van mijn vaardigheden als ondernemer en manager. Door met mijn medewerkers over de inhoud van het programma te communiceren bleek dat het ook binnen het bedrijf niet precies voor iedereen duidelijk was wat we doen en waarom. Het is ook leuk om te zien dat er binnen de groep deelnemers al wat samenwerkingsverbanden ontstaan. Voor mij is dit een ideaal programma gebleken. Ik sla geen sessie over."

Wakker geschud
Ruud Kaim is consultant en mede-eigenaar van DC Concepts in Breda. "Ons bedrijf houdt zich bezig met het ontwikkelen en exploiteren van concepten op het internet. Wij werken graag in samenwerkingsverbanden. Maar er liggen flink wat hobbels om dat goed te doen. Daar hoop ik door [email protected] wijzer over te worden. Communicatie is daarbij een van de sleutelbegrippen. Tijdens de sessies bleek al dat we daar niet zo goed in zijn, want het lukte maar weinig deelnemers om in een paar zinnen uit te leggen waar ze eigenlijk mee bezig zijn. Dat schudde mij flink wakker. Want als we het onze eigen collega's al niet kunnen uitleggen, hoe vertel ik het dan mijn klanten? Dat is daarom voor mij een van de dingen die ik geleerd heb. Net als dat de kloof tussen de ICT wereld en het midden-en kleinbedrijf nog te groot is. We moeten in de huid van de klant kruipen en ons eigen jargon vergeten. Want het draait tenslotte allemaal om onze klanten," besluit hij.

Stratos Starters
Stratos Starters is een programma van REWIN voor startende ondernemers die minimaal een jaar en maximaal vijf jaar ondernemerservaring hebben. Tijdens het programma werken ondernemers onder begeleiding van een coach aan een planmatige aanpak van de onderneming en de bedrijfsvoering. [email protected] is speciaal bedoeld voor beginnende ondernemingen uit de ICT branche. Voor dit programma hebben Syntens en REWIN hun krachten gebundeld. Het programma bestaat uit theorie en praktijk. Workshops van ervaren masters zijn een vast onderdeel. Bij beide programma's worden de sessies wisselend op locatie bij de ondernemers gehouden. Beide programma's worden mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van REAP.

Wilt u meer informatie, bel dan naar REWIN, Josje Mastenbroek: tel 076-5646787.


...wint
Brabantse Internet Trofee voor Chassť Theater

...start
'Racen met crossbuggy's geeft een kick'

...leert
"Van pionieren naar ondernemer"

...groeit
"Als je geen taken en verantwoordelijkhed- en uit handen kunt geven, wordt het tijd om actie te ondernemen"

...organiseert
Retailplatform Breda nieuwe gespreks- partner gemeente

...bestuurt
'Met een eigen bedrijf bestuur je zelf het schip'

...verbetert
Verbeter het ondernemings- rendement

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...discussieert
Intensieve samenwerking havens Rijn-Schelde Delta nog ver weg

...rijdt
Zakelijk onderweg

...spreekt
Eerste Bedrijvenrelatiedag Markiezaat College succesvol

...werkt
Nieuwe kansen voor uitzendbranche

...optimaliseert
Een bulk aan kwaliteit die onbenut blijft

...gelooft
De enige zekerheid in het leven ben jezelf

...leest
In 't kort

...onderneemt
Nieuwe voorzitter Jonge Ondernemers SociŽteit

...fuseert
Binnenkort één ROC in West-Brabant

...werft
Zeeland werft van buitenaf

...ontwikkelt
Haalbaarheids- onderzoek ontwikkeling meerlaags bedrijventerrein De Wig

...vindt
'We hebben een vorm gevonden die alle disciplines van vastgoed bij elkaar brengt'

...besluit
Bedrijfsverzamel- gebouw in Oosterhout van de baan

...realiseert
Zeeland uitzondering op dalende trend