In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2004

advertenties
www.deondernemer.com
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
Directeur Gert van Overveld van Transport van Overveld (Etten-Leur):
"Als je geen taken en verantwoordelijkheden uit handen kunt geven, wordt het tijd om actie te ondernemen"

"Ik begon mijn bedrijf als eenmanszaak en was gewend om alles zelf te doen", aldus Gert van Overveld van Transport van Overveld (TVO) uit Etten-Leur. "Maar dat kon niet meer toen mijn bedrijf een flinke groeispurt doormaakte. Dan kun je je niet meer bezighouden met het vegen van de stoep en het opnemen van de telefoon, maar moet je je gaan bezighouden met het aansturen, coördineren en coachen van je organisatie. Als je dan geen taken en verantwoordelijkheden uit handen kunt geven, wordt het tijd om actie te ondernemen."Gert van Overveld richtte in 1988 een transportbedrijf op in Etten-Leur, dat zich toelegt op groepagevervoer naar Zuid-Europa. Wat begon als klein familiebedrijf groeide al snel uit tot een succesvolle onderneming met 100 werknemers en een tweede vestiging in Barcelona. In 1996 verhuisde TVO naar een nieuw bedrijfspand op het industrieterrein Vosdonk-Zuid en omdat de groei nog steeds doorzet, zijn er ook aangrenzende stukken grond aangekocht. Van Overveld: "In mijn beginjaren als ondernemer deed ik alles zelf. Ik nam de hele planning voor mijn rekening, beantwoordde de telefoon en wiedde zelfs het onkruid bij de deur. En dat deed ik allemaal nog steeds toen ik honderd werknemers had. Dat riep vooral bij de afdeling Planning problemen op. Omdat ik jarenlang zelf ritten heb gepland, zag ik meteen wanneer er op die afdeling iets misliep. En in plaats van mijn werknemers dan de kans te geven om de problemen op te lossen, deed ik het zelf. Omdat mijn planners niet altijd even blij waren met mijn bemoeienissen, deden ze er alles aan om hun eigen taken zo goed mogelijk uit te voeren. Maar bij de afdeling Planning is samenwerking cruciaal. Zo stuurde de één een volle vrachtwagen naar Spanje zonder even te overleggen met de collega die ervoor moet zorgen dat die vrachtwagen weer volgeladen terug naar Nederland komt. Omdat ik toentertijd nog geen idee had waar de pijn zat, besloot ik een nieuw informatiesysteem aan te schaffen en schakelde daarvoor de hulp in van Syntensadviseur Peter de Jager. Al vrij snel werd duidelijk dat een nieuw automatiseringssysteem geen soelaas zou bieden. Peter de Jager: "Als kleine bedrijven groeien, verandert ook de rol van de ondernemer. Na een aantal strategiesessies kwamen we erachter dat Gert zich nog te veel bezighoudt met operationele zaken in plaats van met leidinggeven". De Jager bracht Van Overveld daarom in contact met Ron Rosbak, adviseur en projectleider van het project Profijt van MensenKennis waarmee Syntens bedrijven ondersteunt op het gebied van Personeel & Organisatie. Bovendien werd kennisleverancier André Vos van Tharsis ingeschakeld, die ook als adviseur betrokken was bij de strategiesessies.

Leren-van-elkaar
Om Gert ervan te doordringen dat hij zijn rol als ondernemer moest aanpassen, stelde Ron Rosbak voor dat hij zou deelnemen aan een 'leren-van-elkaar kring', waarin ondernemers ervaringen met elkaar uitwisselen. Van Overveld: "In eerste instantie zag ik niet in dat ik moest veranderen. Dat besefte ik pas na een acht uur durende brainstormsessie". Vanaf dat moment ging het roer om. Van Overveld: "Ik probeerde me niet meer bezig te houden met de taken van mijn medewerkers en hield daardoor meer tijd over om met André Vos de structuur binnen het bedrijf op orde te brengen. Vos: "Door de veranderde rol van de ondernemer bloeiden mensen helemaal op, kregen respect voor elkaar, werkten beter samen en de bedrijfscultuur werd opener. Het was prachtig om te zien". Inmiddels is het begeleidingstraject afgerond. Van Overveld: "Mijn werknemers gaan nu met plezier naar hun werk, de onderlinge communicatie is verbeterd en er is een duidelijke overlegstructuur gekomen. Desondanks kan ik me nog steeds ontzettend druk maken. Alleen tel ik nu tot tien en realiseer ik me dat anderen het net zo goed kunnen. Dat brengt toch meer rust in mijn lijf".


...wint
Brabantse Internet Trofee voor Chassť Theater

...start
'Racen met crossbuggy's geeft een kick'

...leert
"Van pionieren naar ondernemer"

...groeit
"Als je geen taken en verantwoordelijkhed- en uit handen kunt geven, wordt het tijd om actie te ondernemen"

...organiseert
Retailplatform Breda nieuwe gespreks- partner gemeente

...bestuurt
'Met een eigen bedrijf bestuur je zelf het schip'

...verbetert
Verbeter het ondernemings- rendement

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...discussieert
Intensieve samenwerking havens Rijn-Schelde Delta nog ver weg

...rijdt
Zakelijk onderweg

...spreekt
Eerste Bedrijvenrelatiedag Markiezaat College succesvol

...werkt
Nieuwe kansen voor uitzendbranche

...optimaliseert
Een bulk aan kwaliteit die onbenut blijft

...gelooft
De enige zekerheid in het leven ben jezelf

...leest
In 't kort

...onderneemt
Nieuwe voorzitter Jonge Ondernemers SociŽteit

...fuseert
Binnenkort één ROC in West-Brabant

...werft
Zeeland werft van buitenaf

...ontwikkelt
Haalbaarheids- onderzoek ontwikkeling meerlaags bedrijventerrein De Wig

...vindt
'We hebben een vorm gevonden die alle disciplines van vastgoed bij elkaar brengt'

...besluit
Bedrijfsverzamel- gebouw in Oosterhout van de baan

...realiseert
Zeeland uitzondering op dalende trend