In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2004

advertenties
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
www.deondernemer.com
De enige zekerheid in het leven ben jezelf

Een bedrijf starten is voor velen een kwestie van een keer goed slikken en vervolgens in het diepe springen. Volgens Toon Smolders uit Ulvenhout is het naast een goede voorbereiding echter vooral een kwestie van in jezelf geloven. Hij maakte de stap enige jaren geleden en kende geen moment spijt.


Toon Smolders in zijn Ulvenhoutse tuin.

Toon Smolders is inmiddels vijfentwintig jaar actief op het gebied van personeel en organisatie (P&O). Hij startte zijn carrière bij een zorginstelling en solliciteerde na twee jaar bij uitgeversmij. De Stem in Breda. "In die tijd zat het bedrijf nog in de Reigerstraat in het stadscentrum. Op het moment dat ik binnenkwam, werd De Stem net naar de huidige locatie buiten de stad verplaatst," herinnert Smolders zich. Charme van het krantenbedrijf is volgens de P&O-er de dynamiek maar ook de grote verscheidenheid van de diverse sectoren binnen een en dezelfde organisatie. Niet alleen journalisten, maar ook de grafici, administratief en commercieel personeel geven een kenmerkend karakter aan de organisatie en dat maakt het personeelswerk afwisselend. Na 13 jaar dienstverband ontstond voor Smolders een keuzemoment. Nog 20 jaar bij dezelfde organisatie of een andere uitdaging aangaan. Hij koos voor het laatste. " De Stem is een heel leuk bedrijf, maar in totaal 30 jaar in dezelfde functie vond ik toch te lang. Ik kon binnen VNU overstappen naar een andere divisie namelijk de vaktijdschriften." Smolders ging werken bij VNU Business Publications in Amsterdam, onder andere uitgever van Intermediair. "De opdracht was om een bijdrage te leveren aan de in gang gezette reorganisatie en het vertrouwen te herstellen in de afd. P&O," aldus Smolders. De laatste uitdaging van Smolders in dienstverband was Scoot Nederland, maar dat liep uiteindelijk na slechte bedrijfsresultaten anders af dan hij zich had voorgesteld. "Bij Scoot heb ik desondanks een leuke tijd gehad. We hebben met een aantal mensen een geheel nieuwe organisatie opgezet. Daarnaast hebben we een eigentijds arbeidsvoorwaardenpakket samengesteld," vertelt Smolders. De twee partijen gingen uit elkaar, maar Toon Smolders had nog wel een aantal werkbare jaren voor zich.

Zelfstandigheid
Smolders' volgende stap was het zelfstandig ondernemersschap. Een flinke stap voor hem. "In mijn loopbaan heb ik met veel mensen gesproken over hun mogelijke carrièrestappen. Natuurlijk heb ik ook mensen onverwacht ontslagen zien worden, omdat bijvoorbeeld hun functie werd opgeheven bij een reorganisatie. Ik heb zaken graag in eigen hand en geleerd dat je maar één zekerheid in het leven hebt: dat ben je zelf. Als je overtuigd bent van eigen kunnen, is de kans dat je slaagt groter. Veel mensen kijken alleen naar de omstandigheden. Pas als alles is ingevuld, durven ze een stap te ondernemen." Het ondernemerschap bevalt Smolders echter prima. De diversiteit van opdrachtgevers doet hem goed. "De laatste jaren kom ik bij veel verschillende organisaties over de vloer en kan dus ook in verschillende keukens kijken. Ik heb onder meer opdrachten uitgevoerd voor het Koninklijke Concertgebouworkest en de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Daarnaast doe ik consultancy en interim-opdrachten bij organisaties die opereren in de zakelijke dienstverlening en de industrie. Als ik in loondienst was gebleven, zou ik niet met zoveel andere bedrijven in aanraking zijn gekomen en had ik die ervaringen niet opgedaan," aldus Smolders die ook het Ćeigen broek ophouden' spannend vindt. "Ik ben resultaatgericht en mijn inspanningen vertalen zich meteen in het bedrijfsresultaat.

Toekomstplannen
Een krachtig punt van de consultancyactiviteiten van Smolders is zijn slagkracht. De activiteiten blijven niet alleen bij adviseren, maar er moeten ook zaken gerealiseerd worden. In de zienswijze van Smolders geldt dat er bureaus zijn die zeer wel in staat zijn om op basis van rapporten advisering te doen, maar zij zijn minder goed in staat om de adviezen in daadwerkelijke actie te vertalen." Werving en selectie vindt Toon Smolders een apart aspect. "Een goede selectie van kandidaten is heel wezenlijk. Een organisatie moet weten welke man of vrouw op welke plaats moet zitten. Om hierbij op een juiste manier te adviseren spreekt hij met ondernemers over de doelstellingen van de organisatie op korte en middenlange termijn. Hierdoor wordt een goed beeld gecreëerd omtrent competenties waarover nieuwe medewerkers dienen te beschikken. Tevens blijkt dat ondernemers op dergelijke momenten geconfronteerd worden met de vraag over de toekomst van henzelf en hun organisatie. In de praktijk blijkt dat het niet zo eenvoudig is deze vragen adequaat te beantwoorden," aldus Smolders. Hij confronteert ondernemers met de vraag waar hij over vijf jaar met zijn bedrijf wil staan. "Je bent als ondernemer verplicht om in de toekomst te kijken. In een bedrijf gaat het om continuïteit en je ondersteunt dat met toekomstplannen. Ik heb veel vijfjaarplannen gemaakt met daaraan gekoppeld plannen van een jaar. Dat werkt prima," adviseert Smolders tot besluit.


...wint
Brabantse Internet Trofee voor Chassť Theater

...start
'Racen met crossbuggy's geeft een kick'

...leert
"Van pionieren naar ondernemer"

...groeit
"Als je geen taken en verantwoordelijkhed- en uit handen kunt geven, wordt het tijd om actie te ondernemen"

...organiseert
Retailplatform Breda nieuwe gespreks- partner gemeente

...bestuurt
'Met een eigen bedrijf bestuur je zelf het schip'

...verbetert
Verbeter het ondernemings- rendement

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...discussieert
Intensieve samenwerking havens Rijn-Schelde Delta nog ver weg

...rijdt
Zakelijk onderweg

...spreekt
Eerste Bedrijvenrelatiedag Markiezaat College succesvol

...werkt
Nieuwe kansen voor uitzendbranche

...optimaliseert
Een bulk aan kwaliteit die onbenut blijft

...gelooft
De enige zekerheid in het leven ben jezelf

...leest
In 't kort

...onderneemt
Nieuwe voorzitter Jonge Ondernemers SociŽteit

...fuseert
Binnenkort één ROC in West-Brabant

...werft
Zeeland werft van buitenaf

...ontwikkelt
Haalbaarheids- onderzoek ontwikkeling meerlaags bedrijventerrein De Wig

...vindt
'We hebben een vorm gevonden die alle disciplines van vastgoed bij elkaar brengt'

...besluit
Bedrijfsverzamel- gebouw in Oosterhout van de baan

...realiseert
Zeeland uitzondering op dalende trend